Γαρδούμπα και πάλι γαρδούμπα

Πολλές φορές πιστεύουμε ότι κάποια από τα φαγητά της ελληνικής κουζίνας είναι αρκούντως εξωτικά να τα πω αηδιαστικά παράξενα για τους υπόλοιπους συνανθρώπους του πλανήτη γη.

Μη φοβάστε συμπατριώτες και συνεχίστε τις παραδόσεις μας ­οι οποίες ειρήσθω εν παρόδω για μένα είναι νοστιμότατες.

Υπάρχουν πολλοί πάρα πολλοί άλλοι που έχουν πιο παράξενα πιάτα τουλάχιστον για τα δικά μας μάτια και ουρανίσκο.

Διαβάστε ένα μικρό δείγμα.

Εξωτερικά μοιάζει με γαλοπούλα γεμιστή αλλά το ιδιαίτερο σε αυτό το πιάτο είναι ότι η γαλοπούλα γεμίζεται με πάπια που είναι γεμισμένη με κοτόπουλο… Το συγκεκριμένο πιάτο προέρχεται από τα νότια των ΗΠΑ και λέγεται Τουντουρκέν.

Λέγεται Μπαμπούτ είναι εξαιρετική λιχουδιά στις Φιλιππίνες και είναι ένα γονιμοποιημένο αυγό κότας μέσα στο οποίο έχει ήδη αρχίσει να δημιουργείται το μικρό κοτοπουλάκι. Στο έμβρυο μπορείτε να δείτε σχηματισμένα το ράμφος και τα μάτια του ενώ από το λεπτό του δέρμα φαίνονται οι φλέβες και το αίμα του. Ακούγεται περίεργο και κάπως αηδιαστικό αλλά στις Φιλιππίνες τρώγεται με απόλαυση συνοδεύοντας τη μπύρα.

To Haggis είναι παραδοσιακό πιάτο της Σκωτίας και φτιάχνεται από στομάχι αρνιού γεμισμένο με εντόσθια και βρώμη. Μοιάζει με χοντρό λουκάνικο και τρώγεται συνήθως σε εκλεκτές περιστάσεις και εθνικές εορτές.

Το Τσίμπρεο είναι ένα πιάτο που φτιάχνεται από λειρί κόκορα. Προέρχεται από την Τοσκάνη και λέγεται ότι ήταν το αγαπημένο πιάτο της Αικατερίνης των Μεδίκων. Φτιάχνεται σχετικά εύκολα με κρόκους αυγών συκωτάκια και καρδιές κοτόπουλου όρχεις από κόκορα και φυσικά τα λειριά από τα πουλερικά.

Στις Άνδεις οι πατάτες αφθονούν. Υπάρχουν λοιπόν πολλοί τρόποι για να τις καταναλώνουν. Ένας από αυτούς θέλει τις πατάτες να καταψύχονται και να αφυδατώνονται με διαδικασία που μπορεί να κρατήσει αρκετές μέρες. Αυτό όμως γίνεται απόλυτα φυσικά λόγω των έντονων κλιματολογικών εναλλαγών στη χώρα. Την ημέρα ο ήλιος είναι πολύ έντονος ενώ το βράδυ κάνει παγωνιά. Έτσι φτιάχνονται λοιπόν τα Τσούνο Μπλάνκο. Οι παγωμένες πατάτες μουλιάζουν στα ποτάμια για μέρες και στη συνέχεια ξαναπαγώνουν και καθαρίζονται κι έτσι απομακρύνουν το νερό που έχουν μέσα τους. Έπειτα εκτίθενται στον ήλιο και το νερό τους μειώνεται στο ελάχιστο. Οι ξεραμένες πια πατάτες τρίβονται μεταξύ τους για να αφαιρεθούν τα υπολείμματα του δέρματός τους. Το τελικό αυτό αποτέλεσμα είναι τοπική λιχουδιά στις αγορές των πόλεων.

Μπέρτ Σπίριτ

Το πιάτο αυτό είναι μια σούπα με το όνομα «φωλιά πουλιών». Σερβίρεται στην Κίνα για περισσότερα από 400 χρόνια και έχει σαν βασικό του συστατικό τις φωλιές χελιδονιών. Είναι ένα από τα πιο ακριβά εδώδιμα συστατικά που χρησιμοποιούνται σε πιάτα και λέγεται ότι βοηθά την πέψη, ανεβάζει την λίμπιντο και καταπολεμά το άσθμα. Η φωλιά λιώνει μέσα σε νερό και γίνεται σα ζελατίνη. Στο Χονγκ Κονγκ ένα τέτοιο πιάτο μπορεί να κοστίζει από 10 μέχρι 30 δολάρια, ενώ αν η φωλιά προέρχεται από κοκκινοπούλια, η τιμή μπορεί να φτάσει και τα 10000 δολάρια το κιλό.

Σε αντίθεση με το καλαμάρι το χταπόδι στη Νότια Κορέα τρώγεται ζωντανό. Συνήθως είναι μικρό χταπόδι που σερβίρεται ζωντανό με λίγο σησαμέλαιο. Οι ειδικοί συμβουλεύουν το πιάτο αυτό να τρώγεται γρήγορα καθώς τα πλοκάμια κινούνται έντονα μέσα στο στόμα.

Για πολλούς είναι ο «βασιλιάς των φρούτων». Το Ντούριαν εξωτερικά μοιάζει με μεγάλο αγκαθωτό καρύδι και στο εσωτερικό έχει χρώμα κιτρινωπό. Μυρίζει πολύ άσχημα και πολύ έντονα, τόσο που στους περισσότερους κλειστούς χώρους απαγορεύεται η κατανάλωσή του, αλλά η γεύση του είναι μοναδική, γλυκιά και πικρή μαζί, με κρεμώδη υφή. Τρώγεται φρέσκο ή αποξηραμένο και συχνά μαζί με παγωτό.

Σχόλια

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Διαβάστε ακόμα

Scroll to Top