φύλα

Γιατί έχει γίνει τόσο δύσκολο στην εποχή μας η σχέση ανάμεσα στα δύο φύλα

Ο επίκαιρος φόβος μπροστά στη σύναψη μιας (σοβαρής) σχέσης

Σε μια σχέση εμπιστοσύνης η αμοιβαιότητα έγκειται τόσο στη συγχώρεση όσο και στην κατανόηση. Συγχωρώ σημαίνει κάνω χώρο για το «άλλο», ανοίγω για να χωρέσει το «αντίθετο». Καταλαβαίνω τον άνθρωπό μου και προτίθεμαι να τον συγχωρήσω όπως θα συγχωρήσω και τον ίδιο μου τον εαυτό. Πιστεύω στη σχέση μου, σημαίνει πιστεύω σ’ εμένα.

Εδώ ακριβώς φαίνεται και η κομβική σημασία της αυτοπεποίθησης. Ενσυναίσθηση και αυτοεκτίμηση αποτελούν δύο κύριους παράγοντες για να συνάψουμε μια σχέση εμπιστοσύνης. Τα άτομα που εμπλέκονται σε μια σχέση εξάρτησης είναι συνήθως άτομα που έχουν έναν πολύ διαφορετικό τρόπο να εκφράσουν τις συναισθηματικές τους ανάγκες. Συνήθως η μια πλευρά διψάει για αγάπη σε αντίθεση με την άλλη που το εισπράττει ως βάρος, ως δέσμευση. Υπάρχει μια συνεχής αμφίδρομη αναγκαιότητα για έλεγχο με διαφορετικό συνήθως κίνητρο. Ένα κοινό σημείο είναι το συναίσθημα του πόνου ως αποτέλεσμα της ακύρωσης που εισπράττεται εναλλάξ, η οποία (ακύρωση) είναι κατάλοιπο από την παιδική ηλικία. Αν δε βιώσαμε την απόλυτη και ανιδιοτελή αγάπη ως παιδιά στο οικογενειακό μας περιβάλλον, μοιραία προβάλλουμε αυτή την έλλειψη στην ενήλική μας ζωή. Γινόμαστε είτε εκείνος που εναποθέτει την ευτυχία του εξ ολοκλήρου στην αποδοχή του συντρόφου του, είτε εκείνος που μονίμως αντιδρά στη δήθεν πνιγηρή κατάσταση. Και οι δύο όμως συντηρούν μια νοσηρή κατάσταση που είναι αυτή ακριβώς η σχέση εξάρτησης. Η ευθύνη της συντήρησης μια σχέσης εξάρτησης βαραίνει εξίσου και τις δύο πλευρές.

            Πίσω από μια σχέση εξάρτησης κρύβονται εσωτερικοί μας φόβοι: ο φόβος της μοναχικότητας, ο φόβος της δέσμευσης, ο φόβος της μη αποδοχής, ο φόβος του να μη μας αγαπούν. Μπορεί κάποιος να μείνει σε μια σχέση εξάρτησης από το φόβο μην τυχόν και μείνει μόνος του. Η μοναξιά είναι o εφιάλτης που οδηγεί το άτομο να πνίγει το σύντροφό του. Άλλος λόγος είναι η συνεχής αποφυγή δέσμευσης που τη βιώνουν ως φόβο απώλειας της ελευθερίας τους ή ως φόβο επιβολής ελέγχου και συντηρούν έτσι μια σχέση που εξουσιάζουν μονίμως το σύντροφό τους.  Ένας κύριος φόβος που είναι κατάλοιπο από την παιδική ηλικία είναι ο φόβος της ματαίωσης, όπου η σχέση αγάπης βιώνεται ως μια σχέση πόνου. Έτσι το άτομο επαναλαμβάνει αυτό το μοτίβο σχέσεων  ματαίωσης κι απόρριψης και στην ενήλική του ζωή διότι αυτό μόνο γνωρίζει και κατά αυτόν μόνο τον τρόπο αισθάνεται ασφαλές. Έτσι προκύπτει η εξάρτηση. Το άτομο εγκλωβίζεται στο εξής μοτίβο: έχει μάθει να βιώνει απόρριψη, συνάπτει μια τέτοια σχέση και έχει τη συνεχή ελπίδα ως άμυνα, που είχε ως παιδί, ότι κάποια στιγμή τα πράγματα θα αλλάξουν προς το καλύτερο. Όλα τα παραπάνω έχουν ως συνέπεια να δυσκολεύονται οι άνθρωποι να συνάψουν μια ουσιαστική σχέση ζωής και να περιορίζονται και να «ξοδεύονται» σε εφήμερες περιστασιακές σχέσεις ή ακόμη και σε σχέσεις της μιας νύχτας.

Ασημίνα Καραμαλέγκου, Σύμβουλος Ψυχικής υγείας – Life Coach

FB: ΑΣΗΜΙΝΑ ΚΑΡΑΜΑΛΕΓΚΟΥ 

Σχόλια

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Διαβάστε ακόμα

Scroll to Top