26/06/2022

Γονείς και προστασία των παιδιών από επικίνδυνα παιχνίδια στα Social Media

Γράφει η Ασημίνα Καραμαλέγκου, Σύμβουλος Ψυχικής Υγείας- Life Coach

Γονείς και προστασία

Μετά την υψηλής τεχνολογίας επανάσταση, η επανάσταση των ημερών μας έγινε στον τομέα της επικοινωνίας. Η σωστή χρήση του διαδικτύου έσπασε το φράγμα τη απόστασης και ένωσε τους ανθρώπους από άκρη σε άκρη του πλανήτη. Κάτι τόσο ωφέλιμο έχει μετατραπεί σε επικίνδυνο λόγω κάποιων social media.

Το Tik Tok είναι μια νέα πλατφόρμα που είναι ιδιαίτερα δημοφιλής στις νεαρές ηλικίες. Ένα εξαιρετικά επικίνδυνο παιχνίδι εμφανίστηκε τoν τελευταίο καιρό. Πρόκειται για το blackout challenge το οποίο κερδίζει έδαφος στους εφήβους ολοένα και περισσότερο με τραγικές, δυστυχώς, συνέπειες, καθώς τους παροτρύνει να προκαλέσουν με διαφόρους τρόπους στον εαυτό τους ασφυξία και να ανεβάσουν το βίντεο στο Tik Tok.

Πώς μπορούν οι γονείς να προστατέψουν τα παιδιά τους από αυτούς τους κινδύνους; Η ολική απαγόρευση χρήσης του διαδικτύου ΔΕΝ ΕΞΥΠHΡΕΤΕΙ σε καμία περίπτωση. Ό,τι απαγορευμένο, εξιδανικεύεται! Οι γονείς θα πρέπει να επιβλέπουν διακριτικά τη διαδικτυακή δραστηριότητα των παιδιών τους, ελέγχοντας τις σελίδες που επισκέπτονται, τα παιχνίδια που παίζουν, τους ανθρώπους με τους οποίους συνομιλούν, με παρακολούθηση του ιστορικού των επισκέψεών τους στις διάφορες σελίδες. Θα πρέπει να συζητούν σε φιλικό και ήρεμο κλίμα με επιχειρήματα τι σημαίνει ασφαλής πλοήγηση στο διαδίκτυο και όχι  με δασκαλίστικες νουθεσίες. Οι γονείς θα πρέπει να καλλιεργήσουν μια ποιοτική και ουσιαστική επικοινωνία με τα παιδιά τους. Να έχουν τα μάτια τους ανοιχτά και τις αισθήσεις τους σε οξυδέρκεια ώστε να ψυχανεμιστούν μεταβολές στη διάθεση του παιδιού. Να ερευνούν τις σχέσεις του εφήβου με τους συνομηλίκους του. Να διδάσκουν στα παιδιά τους να λένε «ΟΧΙ» σε ό,τι τα κάνει να αισθάνονται άβολα. Τέλος, οι γονείς θα πρέπει να ενημερώνονται για όλους τους ενδεχόμενους κινδύνους, για τις νέες τάσεις και νέες μόδες στις διάφορες πλατφόρμες ώστε να είναι σε ετοιμότητα.

 Οι έφηβοι είναι ευάλωτοι σε περίεργα παιχνίδια λόγω μιμητισμού, περιέργειας και απειρίας. Θέλουν να ανήκουν σε ομάδες και σύνολα. Νιώθουν έτσι μια επίπλαστη ασφάλεια. Συμφωνούν σχετικά εύκολα για να γίνονται αρεστοί από την ομήγυρη. Δεν θέλουν να χαρακτηριστούν δειλοί και ανίδεοι. Ας τους πάρουμε από το χέρι να τους δείξουμε ότι θέλει θάρρος και τόλμη να πεις ΟΧΙ!…

Ασημίνα Καραμαλέγκου, Σύμβουλος Ψυχικής Υγείας- Life Coach

FB: ΑΣΗΜΙΝΑ ΚΑΡΑΜΑΛΕΓΚΟΥ

(Συνολικές Επισκέψεις 143, 1 επισκέψεις σήμερα)

mm
About Ασημίνα Καραμαλέγκου 69 Articles
Ασημίνα Καραμαλέγκου, 22 χρόνια μάνα του Αλέξανδρου και 18 χρόνια μάνα της Θεανώς, σπούδασα ψυχολογία με μεταπτυχιακό στις ψυχαναλυτικές μελέτες στο Kent της Αγγλίας και συνέχισα με το ταξίδι στην αυτογνωσία ολοκληρώνοντας τα προγράμματα Life Coaching και Certificate in Coaching στο Καποδιστριακό. Μότο μου «όπου βάζεις ψυχή κι αυθεντικότητα, πετυχαίνεις». Εργάζομαι με την ίδια ψυχή και στο μαγαζί μας και ως σύμβουλος ψυχικής υγείας – life coach.
Contact: Facebook

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*