28/03/2024

Καφές με ζάχαρη …και κουβέντα με τη Μάρω Λεονάρδου


Η Μάρω Λεονάρδου είναι χρόνια συνάδελφος και φίλη! 
Γνωριστήκαμε με τη γέννηση της ιδιωτικής τηλεόρασης, στον ΑΝΤ1, μετά χαθήκαμε επαγγελματικά μέχρι που το καλοκαιρί του 2004 βρεθήκαμε όχι μονο στο ίδιο κανάλι, στο Mega, αλλά εγινα αρχισυντάκτης της, στην πρωινή εκπομπή του καναλιού. 
Τρελό άτομο! Με αυτή την ωραία τρέλα των ανθρώπων που έχουν μεγαλώσει με καλούς τρόπους, έχουν παιδεία και επίγνωση του εαυτού τους! 
Ξέρεις, στη δουλειά μας, τη δημοσιογραφία περισσεύουν οι αμετροεπείς, οι αγενείς και οι …πολύ αγενείς. 
Η συνεργασία με τη Μάρω ήταν από τα θετικά αυτής της δουλειάς, για μένα τουλάχιστον. 
Μονίμως σε συναγερμό, η Μάρω Λεονάρδου ξεκίνησε να γράφει βιβλία. Και μάλιστα βιβλία που πάντα είχαν κάτι να πουν σε όλους τους αναγνώστες. Άντρες και γυναίκες, αν αυτός είναι ένας αποδεκτός διαχωρισμός. 
Το λέω αυτό, το περί διαχωρισμού, γιατί πιστεύω ότι το πιο πρόσφατό της βιβλίο, το "Καφές με Ζάχαρη" που κυκλοφόρησε από τον Κέδρο, είναι πιο κοντά σε αυτό που ονομάζουμε γυναικείο κοινό. 

Μια πρώτη προσέγγιση είναι να σου πω ότι πρόκεται για ένα βιβλίο με ηρωίδα μια σύχρονη "μάγισσα" την Πλουμίνα – Ζαϊρα Ζωγραφιά που βοηθάει τους ερωτευμένους ανθρώπους, τους ήρωες του βιβλίου να βρουν το ταίρι τους. 
Αυτή η περιγραφή όμως θα αδικούσε το βιβλίο.

Όπως και μια πρόχειρη κατάταξή του σε αυτό που λέμε "γυναικεία λογοτεχνία". 
leonardou_kafes_me_zahari

Η Λεονάρδου στο μυθιστόρημα αυτό αναζητά τα αποθέματα που έχει ο καθένας μας όταν ρίχνεται στη μάχη της διεκδίκισης του ανρθώπου που πιστεύει ότι θα τον κάνει ευτυχισμένο. 
Μέσα στα κεφάλαια του βιλβίου διακρίνει κανείς την ευρυμάθεια και το σπινθηροβόλο πνεύμα μιας ανήσυχης ρεπόρτερ, που δεν αφήνει τίποτα να πέσει κάτω. 

Σε μια εποχή που ο κυνισμός κυριαρχεί, η Μάρω Λεονάρδου τολμάει να γράψει ένα βιβλίο για τα συναισθήματα, για την αγωνία του έρωτα και της ύπαρξης όπως την εννοεί ο καθένας! 

Αυτή είναι και Μάρω που γνωρίζω άλλωστε εγώ από το 1990. Πάντα αιρετική στις απόψεις της, ακόμη και μέσα στις πιο σοβαρές συσκέψεις όρθωνε το ανάστημά της  και έκανε τους άλλους να αναρωτιούνται – αυτό δηλαδή που πρέπει να κάνουμε πάντα εμείς οι δημοσιογράφοι. 

Το κεφάλαιο που περιγράφει τις μπαλαρίνες και τους χορευτές είναι νομίζω από τα πολύ όμορφα πράγματα που τουλάχιστον εγώ έχω διαβάσει, και δεν θα μπορούσε να είναι αλλιώς αφού κι η Μάρω από μπαλαρίνα ξεκίνησε. 
 

(ΓΚ) Μαμά, δημοσιογράφος, γιαγιά, συγγραφέας, πρώην χορεύτρια. Εσύ ποια σειρά θα έβαζες στο βιογραφικό τις ιδιότητες σου και ποια θυσία έχει «απαιτήσει» κάθε μια από αυτές εις βάρος της άλλης ή εν τέλει και εις βάρος της Μάρως;

Μάλλον την ίδια. Εντάξει, η συγγραφέας έχει υποστεί πανωλεθρία σε σχέση με τις επαγγελματικές – οικονομικές απαιτήσεις – απολαβές της δημοσιογράφου. Η μαμά και η γιαγιά έχουν απώλειες σε σχέση και πάλι με τις απαιτήσεις της δημοσιογράφου.

MARO-LEONARDOY-BALLARINA

Τέλος η χορεύτρια εξαφανίστηκε ως δια μαγείας και πάλι λογω της δημοσιογράφου, που ήταν ένα πιο επικερδές επάγγελμα όταν επικράτησε στις επιλογές τη δεκαετία του 80.

(ΓΚ) Η μαγεία υπάρχει στην καθημερινότητα μας, πού τη συναντάς, και πού θα ήθελες να τη συναντάς;

Τη συναντάω σε ένα όμορφο ηλιοβασίλεμα ή και ένα μυρωδάτο ξημέρωμα είτε κοντά στη θάλασσα, αλλά ακόμηκαι στο μπαλκόνι της πόλης, όταν μπορώ να τα απολαύσω, τα επιδιώκω πάντως.
Υπάρχει στη μαγεία της ζωής, που και στα καλά και στα κακά, πολλές φορές αποφασίζει για σένα, εκπλήσσοντάς σε.
Υπάρχει σίγουρα στον έρωτα, όταν οι άλλοι μας επιτρέπουν εμάς τους ονειροπαρμένους να τον ζήσουμε.
Υπάρχει πάντα σε ένα λογοτεχνικό βιβλίο, απαραίτητο αξεσουάρ της τσάντας μου, καθημερινά.
Υπάρχει σε ορισμένα μυαλά έξυπνων και δραστήριων ανθρώπων.
Υπάρχει σε ένα καλομαγειρεμένο μενού, υπάρχει σίγουρα όταν κολυμπάω χειμώνα στα παγωμένα νερά της Βουλιαγμένης ή των Κυθήρων. Και στις ζεστές αχτίνες του ήλιου, όταν με στεγνώνουν μετά.

(ΓΚ) Μπροστά και πίσω από τις κάμερες για πολλά χρόνια. Έχουμε την τηλεόραση που μας αξίζει ή η τηλεόραση μας έφερε στα μέτρα της;

Εχουμε την τηλεόραση που δυστυχώς κάποια εγκάθετα κομματικά και αμόρφωτα επηρμένα στελέχη της μας καταδίκασαν να έχουμε.

Από την τηλεόραση (δημόσια και ιδιωτική) πέρασαν άνθρωποι καλλιεργημένοι και με αισθητική, που θα μπορούσαν να κάνουν θαύματα, όμως δεν τους το επέτρεψαν ποτέ οι «άλλοι», εκείνοι που νόμιζαν ότι κάνουν τηλεόραση μόνο για την γιαγιά τους και τη θεία τους ( αγαπημένη έκφρασή τους), ξεχνώντας ότι ακόμη και οι γιαγιάδες και οι θείτσες σήμερα στην Ελλάδα έχουν πλέον ανώτερο πνευματικό επίπεδο από τους ίδιους.

Παραμένει ανεξήγητο για μένα γιατί τελικά επικράτησαν αυτοί οι δεύτεροι, ενώ σε όλον τον υπόλοιπο κόσμο οι δημοσιογράφοι και οι άνθρωποι της τηλεόρασης είναι συνήθως οι πιο μορφωμένοι και καλλιεργημένοι της κοινωνίας.

(ΓΚ) Ποια είναι η πιο άσχημη στιγμή που σου έχει μείνει μπροστά στην κάμερα; Και ποια η πιο γλυκιά ανάμνηση;

Αν σου πω ότι τις άσχημες δεν τις θυμάμαι? Η πιο γλυκια είναιτο πρώτο μου – μονόλεπτο – δελτίο στον ΑΝΤΕΝΝΑ,9/7 του 1990. Για μένα ήταν μια κατάκτηση, και ένα τεράστιο κατόρθωμα. Να σκεφτείς ήταν τόσος ο ενθουσιασμός μου, που δεν είχα καθόλου τρακ.

(ΓΚ) Εγινες γιαγιά εντελώς αναπάντεχα – έχεις μιλήσει γι’ αυτό – πιστεύεις ότι η ελληνική κοινωνία, ακόμη και ο στενός οικογενειακός περίγυρος αντέχει μια ανήλικη μητέρα, αντέχει μια ανύπαντρη μητέρα και μπορεί η πολιτεία, το κοινωνικό (τάχα μου) κράτος να φροντίσει γι’ αυτήν;

Δυστυχώς είμαστε ακόμη στο Μεσαίωνα. Καλα, δε συζητάω για το ανύπαρκτο κοινωνικό κράτος.

Εδώ ακόμη και τις χωρισμένες – κανονικά – γυναίκες με παιδιά, οι σύγχρονοι έλληνες άνδρες και οι μανούλες τους κυρίως τις θεωρούν «κατεστραμμένες».
Οχι μια ανύπαντρη ανήλικη μητέρα, η οποία αντιμετωπίζεταιαπό εξωτικό φρούτο, έως επικίνδυνη για ο,τιδήποτε.

MARO-LEONARDOY-2

(ΓΚ) Πότε λες όχι;

Δυστυχώς σπάνια, έως ποτέ. Πες το εμμονή, πες το βλακεία, δε μ αρέσει να στενοχωρώ τους άλλους, θεωρώντας ότι για να σου ζητάνε κάτι, κάποιο λόγο θα έχουν. Λέω στα περισσότερα ναι , ίσως επειδή σε μένα συνήθως λένε όχι.

(ΓΚ) Είσαι απόλυτη ή βάζεις νερό στο κρασί σου – και σε ποιους τομείς;

Στις αρχές μου είμαι απόλυτη, αν και δεν εφαρμόζονται πάντα στη σύγχρονη κοινωνία. 

Βάζω πολλες φορές νερό στο κρασί μου, γιατι το απαιτεί ο βιοπορισμός και η επιβίωση. Στην πραγματικότητα όμως μέσα μου είμαι απόλυτη και δεν αλλάζω. Κι ας φαίνεται αλλιώς.

(ΓΚ) Αν σου δίνανε τη δυνατότητα να έφτιαχνες το πρόγραμμα της πρώτης δημοτικού, πρώτης γυμνασίου και πρώτης Λυκείου, πώς θα το έφτιαχνες – και με ποιο σκεπτικό;

Στην πρώτη Δημοτικού θα έβαζα πιο ανάλαφρα πράγματα, όπως ζαχαροπλαστική, μαγειρική, ζωγραφική βόλτες σε κήπους και μουσεία…
Το χω δει να συμβαίνει στην Ελβετία, για παράδειγμα, ενώ εμάς φέτος μας ζητούσαν εκθέσεις και σύνθετα προβλήματα αριθμητικής, που στα χρόνια μου τα κάναμε πολύ αργότερα.

Φρίκαρε το παιδάκι (ο εγγονός μου).

Τώρα για γυμνάσιο και λύκειο δεν ξέρω, τί να σου πω…. Δεν είμαι εκπαιδευτικός.
Ναι, σίγουρα θα καταργούσα τις πανελλήνιες, και θα έδινα έμφαση στο βαθμό απολυτηρίου, με κάποια μαθήματα επιλογής, όπως επίσης γίνεται στο εξωτερικό.

Και σίγουρα θα έκανα επίσης το μάθημα των αρχαίων πιο απλό και από μετάφραση , ίσως και επιλογής, και σίγουρα όχι αυτό που συμβαίνει στην α’ γυμνασίου, που ξαφνικά τα παιδιά παθαίνουν σοκ.

Νομίζω όμως πως αυτό που λείπειαπό τα γυμνάσια και λύκεια είναι ένα μάθημα ψυχολογίας, που θα το έκανα υποχρεωτικό, ειδικά στα κρίσιμα χρόνια της εφηβείας. Και οπωσδήποτε παρουσία ψυχολόγου – ψυχιάτρου , που θα εξέταζε σε μόνιμη βάση παιδιά – γονείς – εκπαιδευτικούς.

Επίσης θα έβαζα τα παιδιά να διαβάζουν υποχρεωτικά δυο – τρία λογοτεχνικά βιβλία το χρόνο, στα οποία θα εξετάζονταν.

(ΓΚ) Ποιοείναι το καταφύγιό σου;

 Ενα καλό βιβλίο

(ΓΚ) Καφές με ζάχαρη για τους αναγνώστες σου, εσύ τι διαβάζεις αυτόν τον καιρό και ποια βιβλία θα πάρεις στα Κύθηρα;

Αυτή την εποχή διαβάζω άλλον έναν Φίλιπ Ροθ και άλλον έναν Τζόναθαν Κόου, που μόλις κυκλοφόρησαν. Και οι δύο από τους αγαπημένους μου συγγραφείς.
Για τις καλοκαιρινέςδιακοπές όμως, προγραμματίζω πιο κλασικά…. Μιντλμαρτς, Ζωρζ Περέκ, οι Δουβλινέζοι… περιμένουν ήδηνα μπουν στη βαλίτσα

Γιάννης Καφάτος


mm
About Γιάννης Καφάτος 2242 Articles
Γιάννης Καφάτος, Μπαμπάς, δημοσιογράφος, ραδιοφωνικός παραγωγός, tattoer, T-shirt maker, dj, και ποιος ξέρει τι άλλο (ακόμη). Σπούδασε πολιτικές επιστήμες πήρε όμως πτυχίο από το ΡΟΔΟΝ και άλλα συναυλιακά "ιδρύματα". Ταξιδεύει λιγότερο από όσο θα ήθελε.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*