27/09/2021

Καλυψώ η ξελογιάστρα


Σήμερα πάμε μια βόλτα,  στο νησί της νύμφης Καλυψούς , της κόρης του Άτλαντα! Αυτής που όταν γνώρισε ο Οδυσσέας… ξεχάστηκε  και έμεινε στο νησί της  για επτά χρόνια!

Δεν είναι πολύ μακριά , είναι οι  σημερινοί  Οθωνοί ,επί της ουσίας είναι η προέκταση του βορειοδυτικού άκρου της Κέρκυρας ,που συνεχίζεται υποθαλάσσια και σε  κάποια ναυτικά μίλια αναδύεται  και πάλι.

Άγνωστοι στο ευρύ κοινό, οι Οθωνοί ,χαρακτηρίζονται ως οι μικροί αμόλυντοι παράδεισοι του Ιονίου,στο δυτικότερο άκρο της Ελλάδας.

Το νησί που διεκδίκησαν, στα βάθη της ιστορίας, Φράγκοι και Ενετοί, πειρατές, Οθωμανοί και Άγγλοι, απαρτίζεται σήμερα από αρκετούς μικρούς οικισμούς με σημαντικότερους τον Άμμο- που είναι και το λιμάνι του νησιού- και το Χωριό.

KALYPSO-KSELOGIASTRA-OTHONOI-2-VIEWTAG

Στον Άμμο βρίσκεται και το αλιευτικό καταφύγιο «Αυλάκι», που είναι μοναδικό στην Ελλάδα. Βασική απασχόληση των 600 περίπου μόνιμων κατοίκων είναι ο τουρισμός, η αλιεία και η ελαιοπαραγωγή. Παλαιότερα υπήρξε σημαντική η καλλιέργεια αμπελιών, η μελισσοκομεία και η κτηνοτροφία, που όμως σήμερα έχουν συρρικνωθεί.

Η πρόσβαση στις παραλίες είναι κατά κύριο λόγο μέσα από μονοπάτια ή αλλιώς δια θαλάσσης με βαρκούλες. Μικροί κολπίσκοι ανάμεσα σε άγρια βράχια κι ένας μοναδικός βυθός σας προσκαλούν για εξερεύνηση.

KALYPSO-KSELOGIASTRA-OTHONOI-5-VIEWTAG

Επισκεφτείτε οπωσδήποτε μία από τις ομορφότερες παραλίες της Ελλάδας, την Άσπρη Άμμο, στις δυτικές ακτές του νησιού. Ψιλή, κατάλευκη άμμος, καταγάλανα νερά, με φόντο έναν τεράστιο βράχο που κόβει την ανάσα.

 Μοναδικής ομορφιάς είναι και ο όρμος Φύκι, όπου βρίσκεται βυθισμένο το ναυάγιο του πλοίου Σάρα. Την παραλία κυριολεκτικά σκεπάζει η πλούσια βλάστηση

Εάν πάτε στους Οθωνούς δεν θα μπορέσετε να παραλείψετε μια βουτιά στην σπηλιά της ξελογιάστρας Καλυψούς.

Με μήκος 100μ., 15μ. πλάτος και 20μ. ύψος η σπηλιά είναι πραγματικά εντυπωσιακή. Το τοπίο και τα κρυστάλλινα νερά θα σας αποζημιώσουν. Στην σπηλιά θα φτάσετε με βαρκάκι.
 

KALYPSO-KSELOGIASTRA-OTHONOI-1

Περπατήστε ανάμεσα στα παραδοσιακά σπίτια των οικισμών Δάφνη και Βιτσετζιάτικα κι επισκεφτείτε τις παλιές εκκλησίες της Αγίας Τριάδος και της Παναγίας.

Αγναντέψτε το πέλαγος από τον Φάρο στο ακρωτήριο Καστρί, στο βορειοανατολικό άκρο του νησιού. Χτισμένος το 1872, έχει ύψος 13μ. και είναι ο πρώτος φάρος που συναντούν όσοι πλέουν από τον βορρά προς το Ιόνιο.

 Οι λάτρεις της πεζοπορίας, ακολουθήστε το πέτρινο μονοπάτι που ξεκινά από τον Άμμο και καταλήγει στο Χωριό. Πρόκειται για μία πανέμορφη διαδρομή.

KALYPSO-KSELOGIASTRA-OTHONOI-3-VIEWTAG

Tips:

 Εάν είστε …αθλητικοί τύποι στο νησί αυτό δεν θα χρειαστείτε καν αυτοκίνητο. Οι υπόλοιποι ας το πάρουν, καλού- κακού!

Μοναδική εμπειρία είναι το πανηγύρι που γίνεται το Δεκαπενταύγουστο, στη γιορτή της Παναγίας.

 Οι τουριστικές υποδομές δεν είναι πολύ αναπτυγμένες αλλά, υπόσχονται χαλαρές και ξεκούραστες διακοπές, χωρίς υπερβολές, με όμορφα ενοικιαζόμενα δωμάτια και ταβερνάκια με καλό φαγητό.
Το νησί είναι προσβάσιμο ακτοπλοϊκά με δρομολόγια από την Κέρκυρα και τον Άγιο Στέφανο. Το νέο λιμάνι στην τοποθεσία Αυλάκια, έχει δυνατότητα ελλιμενισμού αρκετών ιστιοφόρων και μικρών ιδιωτικών σκαφών. Στο νησί υπάρχει και ελικοδρόμιο για επείγοντα περιστατικά

KALYPSO-KSELOGIASTRA-OTHONOI-6-VIEWTAG

Αν δεν ξελογιαστείτε και μείνετε …κρατήστε καλά  κρυμμένο αυτό το μυστικό του  Ιονίου .

Γιατί του χρόνου σίγουρα θα ξαναπάτε!

Έλσα Παπαϊωάννου
Φωτο: Eurokinisi/Γ.Κονταρίνης

(Συνολικές Επισκέψεις 578, 1 επισκέψεις σήμερα)

mm
About Έλσα Παπαιωάννου 117 Articles
Είμαι πρώτα απ΄όλα η μάνα της Coco. Δημοσιογράφος κυρίως τηλεοπτική και ραδιοφωνική. Πρίν λίγο διάστημα έγινα και blogger, το καινούργιο μου παιδί είναι το FabToday.net. Μου αρέσει να ανακαλύπτω καινούργιες ιδέες,καινούργια πράγματα και κυρίως δημιουργικούς ανθρώπους. Γελάω εύκολα και δεν αντέχω τη μιζέρια

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*