27/10/2021

Κρίσεις πανικού και Coaching

Γράφει η Ασημίνα Καραμαλέγκου, Σύμβουλος Ψυχικής Υγείας – Life Coach

Κρίσεις πανικού

Η λέξη πανικός προέρχεται από τον Πάνα, ο οποίος ήταν ο θεός των βουνών και των κοπαδιών. Ήταν τόσο δύσμορφος, που η μητέρα του τον εγκατέλειψε μόλις τον  αντίκρισε. Περνούσε την ώρα του παίζοντας μελωδίες με τη φλογέρα του προκαλώντας έναν ανεξήγητο φόβο στα κοπάδια που τα ωθούσε σε φυγή, κι έτσι προέκυψε ο πανικός.

Η κρίση πανικού είναι ένα σωματοποιημένο επεισόδιο έντονου άγχους, που όπως ξαφνικά έρχεται, έτσι ξαφνικά φεύγει. Το άτομο το βιώνει ως έμφραγμα οπότε εντείνεται ο φόβος για τη ζωή του. Οι περισσότεροι άνθρωποι, με μεγαλύτερο ποσοστό στις γυναίκες, έχουν βιώσει έστω και μια φορά στη ζωή τους κρίση πανικού.

Όταν πρόκειται για επαναλαμβανόμενες κρίσεις τότε μιλάμε για διαταραχή. Η  συμπτωματολογία  είναι έντονη εφίδρωση, ταχυκαρδία, μούδιασμα άνω και κάτω άκρων, δύσπνοια, απώλεια ελέγχου κινήσεων, ξηροστομία κά. Αρχικά ο ειδικός ψυχολόγος ή ψυχίατρος θα προχωρήσει στην κλινική εξέταση ώστε να προκύψει μία έγκυρη διάγνωση και στον απαιτούμενο κλινικό έλεγχο  (αιματολογικές εξετάσεις) ώστε να ελεγχθεί αν υπάρχει παθολογικό αίτιο (πχ υπερθυρεοειδισμός κλπ). Στο παρόν άρθρο θα ασχοληθούμε με την περίπτωση που οι κρίσεις πανικού είναι ψυχογενείς.

            Οι κρίσεις πανικού δεν έχουν σαφείς αιτίες. Συνήθως υπάρχει ένα στρεσσογόνο γεγονός που πυροδοτεί την εμφάνισή τους. Το άτομο έχει να αντιμετωπίσει και την κρίση αυτή καθαυτή με το φόβο μήπως η ταχυκαρδία είναι ενδεχόμενη καρδιακή πάθηση, αλλά και την αγχογόνο κατάσταση που του την προκάλεσε όπως απώλεια, χωρισμός και άλλες επώδυνες αιτίες. Στη συνέχεια εγκλωβίζεται σε έναν κύκλο που δεν αντιλαμβάνεται τι προκαλείται πρώτα: το σύμπτωμα ή η αιτία; Βιώνω κρίση πανικού επειδή δεν μπορώ να διαχειριστώ τα στρεσσογόνα μου ή δεν μπορώ να διαχειριστώ τα στρεσσογόνα μου με το φόβο μιας ενδεχόμενης κρίσης πανικού; Αυτό που τρομοκρατεί το άτομο είναι η απώλεια ελέγχου η οποία μάλιστα είναι διττής φύσεως. Δε γνωρίζει πότε θα επέλθει η κρίση, δεν το ελέγχει! Έρχεται απροειδοποίητα χωρίς εμφανή λόγο. Σαφώς υπάρχει η αιτία. Την ώρα όμως που εκδηλώνεται δεν υπάρχει προφανής λόγος. Επίσης , δεν ελέγχει το σώμα του την  ώρα της κρίσης. Υπάρχει περίπτωση να το εκδηλώσει την ώρα που οδηγεί, οπότε τον κυριεύει ο φόβος θανάτου  είτε την ώρα που είναι σε κάποια κοινωνική συνάθροιση, οπότε τον κυριεύει ο φόβος της έκθεσης είτε την ώρα που είναι μόνος του, οπότε τον κυριεύει ο φόβος της μοναχικότητας. Το ότι δεν έχει τον έλεγχο τον πανικοβάλει ακόμη περισσότερο. Ο φόβος προκαλεί πανικό κι ο πανικός φόβο. Εννοείται ότι πρόκειται για μια διαταραχή που συνήθως αιτιάται σε τραυματικά επεισόδια και σε αυτή την περίπτωση χρειάζεται ψυχοθεραπεία.

             Ας δούμε πώς μπορεί το coaching να κινητοποιήσει το άτομο να επέμβει δραστικά στην πρόληψη μιας τέτοιας κρίσης μετά το πέρας της θεραπείας του. Υπάρχει περίπτωση το άτομο να περιμένει την κρίση πανικού ως τη συμπεριφορά που γνωρίζει και συνήθως εκδηλώνει.  Ένας τρόπος είναι η αποδόμηση των καταστροφολογικών σεναρίων που εντείνουν το άγχος. Ο coach συντελεί στην αποκάλυψη ότι υπάρχει η λύση του εναλλακτικού σεναρίου, που το ίδιο το άτομο θα το υιοθετήσει ως το ρεαλιστικό του πλέον σενάριο. Εντοπίζει τη δυσλειτουργική πεποίθηση και βοηθάει το άτομο με τα κατάλληλα εργαλεία να την αποδομήσει και να υιοθετήσει μια νέα ρεαλιστική πεποίθηση που θα γίνει ο νέος του ενδυναμωτικός κανόνας. Επιπρόσθετα, του μαθαίνει να αναπνέει σωστά ώστε να μη γίνει υπεροξυγόνωση, η οποία εντείνει τις ζαλάδες. Αυτό, όμως, που πανικοβάλει περισσότερο το άτομο είναι η απώλεια ελέγχου. Ο coach ενθαρρύνει το άτομο να στρέψει την προσοχή του σε κάτι που ελέγχει. Αυτή είναι η τεχνική απόσπασης προσοχής. Όταν για παράδειγμα το άτομο νιώσει να κυριεύεται από άγχος και χάνει τον έλεγχο, τον ενθαρρύνει να στρέψει αυτόματα την προσοχή του σε κάτι που ελέγχει και ορίζει. Να συγκεντρωθεί για παράδειγμα ή στους στίχους ενός τραγουδιού ή στα λόγια μιας προσευχής. Να εστιάσει δηλαδή την προσοχή του σε κάτι που γνωρίζει και δεν τον αγχώνει και να καταφέρει να απορροφηθεί. Ένας άλλος κίνδυνος είναι το άτομο να καταδικάσει το εαυτό του σε αυτοπεριορισμό πιστεύοντας ότι έτσι θα προστατευτεί και να εξαρτάται συνέχεια από άλλους ο οποίοι πιστεύει ότι θα τον προστατέψουν. Εδώ ο coach με τα κατάλληλα εργαλεία (όπως η τεχνική της οπτικοποίησης) θα βοηθήσει το άτομο να δει νοερά το μέρος που τον αποφορτίζει και θα το ανακαλεί όταν θα νιώθει δυσφορία και δεν θα χρειάζεται ούτε να απομονώνεται ούτε να εξαρτάται από άλλους. Με την ψυχοθεραπεία το άτομο έχει δουλέψει ενδελεχώς το αίτιο μιας κρίσης πανικού. Με το coaching μαθαίνει να αποβάλλει εντελώς από τη ζωή του την κρίση πανικού ως μια ανεπιθύμητη συμπεριφορά που δεν τον εξυπηρετεί στην εξέλιξή του.

            Από την κρίση πανικού δεν κινδυνεύει η ζωή του ατόμου, αλλά κινδυνεύει η ποιότητα της ζωής του. Με τη βοήθεια του ειδικού ψυχικής υγείας και του coach το άτομο μαθαίνει ότι δεν είναι κάτι επικίνδυνο για τη ζωή του και εκπαιδεύεται να τη διαχειρίζεται, να την αντιμετωπίζει και ακόμη και να την  προλαμβάνει. Να παρατηρήσει τον εαυτό του και να κρατήσει ημερολόγιο τι ακριβώς έχει συμβεί ή έχει πράξει ο ίδιος  πριν έρθει η κρίση. Με τον τρόπο αυτό θα νιώσει ότι είναι πάνω από τις καταστάσεις και έχει τον έλεγχο, αποκωδικοποιώντας τον έντονο φόβο του απροσδόκητου.

Ασημίνα Καραμαλέγκου, Σύμβουλος Ψυχικής Υγείας – Life Coach

(Συνολικές Επισκέψεις 149, 1 επισκέψεις σήμερα)

mm
About Ασημίνα Καραμαλέγκου 36 Articles
Ασημίνα Καραμαλέγκου, 22 χρόνια μάνα του Αλέξανδρου και 18 χρόνια μάνα της Θεανώς, σπούδασα ψυχολογία με μεταπτυχιακό στις ψυχαναλυτικές μελέτες στο Kent της Αγγλίας και συνέχισα με το ταξίδι στην αυτογνωσία ολοκληρώνοντας τα προγράμματα Life Coaching και Certificate in Coaching στο Καποδιστριακό. Μότο μου «όπου βάζεις ψυχή κι αυθεντικότητα, πετυχαίνεις». Εργάζομαι με την ίδια ψυχή και στο μαγαζί μας και ως σύμβουλος ψυχικής υγείας – life coach.
Contact: Facebook

1 Comment on Κρίσεις πανικού και Coaching

  1. Amazing coach well known for our whole life god bles n all the best!! U r so special to have n teach out the way of life n its methods…

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*