05/12/2023

Mikeius: Η επιστήμη είναι sexy, μπορείς να μορφωθείς από το youtube, βάλτε στη ζωή σας τα audiobooks

Συνέντευξη με αφορμή το βιβλίο «What the Fact»

Mikeius

Τον Μikeius  τον γνώρισα από τα παιδιά μου που ήταν φανατικοί θεατές του στο διαδίκτυο.
Πολλές φορές κόλλησα μαζί τους και  παρατηρούσα τον τύπο που μας έλεγε με έναν δικό του ξεχωριστό τρόπο ενδιαφέροντα πράγματα.

Πέραν του χαβαλέ του, που πέρασε στα πιτσιρίκια – κι αυτό δεν είναι καθόλου εύκολο, μη νομίζετε ότι το λέω υποτιμητικά! – η αφεντιά μου ως πιο εξοικειωμένος με την τηλεόραση (λόγω δουλειάς) έβλεπα έναν νέο άνθρωπο που είχε κάτι! Αυτό το κάτι που κάθε τηλεοπτικός διευθυντής προγράμματος και περιεχομένου αναζητά. Πάνω απ’ όλα όμως ο Mikeius, στα δικά μου μάτια, εξέπεμπε μια ευγένεια. Ακόμη κι όταν ως ρόλος έλεγε καφρίλες που έκαναν τα παιδιά μου κι εμένα να τον παρακολουθώ. Ακόμη και τότε η ευγένεια του ήταν εμφανής.
Την ίδια ευγένεια διαπίστωσα όταν συνομίλησα μαζί του για να κάνουμε τη συνέντευξη που θα διαβάσετε με αφορμή την έντυπη εκδοχή του «What the Fact»
Το βιβλίο του Mikeius  είναι επαρκώς «οπτικοποιημένο»  στο στήσιμο των σελίδων και κερδίζει τον διστακτικό χρήστη βιβλίων αλλά προσφέρει και ενδιαφέρουσες στιγμές σε κάποιον που αγαπά το διάβασμα.

Η κουβέντα μας έγινε με ενδιαφέρουσα χρήση της τεχνολογίας  και ιδού ο Mikeius: ένας πολύ ενδιαφέρον τύπος που συναρπάζει το διαδίκτυο!

Είσαι  αυτό που πολλοί θέλουν γίνουν. Ένας διάσημος youtuber. Πώς τα κατάφερες;

Με δουλειά και τύχη όπως γίνεται σε κάθε δουλειά.
Έγγραφα σε ένα μπλογκ το 2010 το… «φάε ένα μαλάκα.blogspot.gr» Και εκείνη την εποχή το comedyLab  επικοινώνησε μαζί μου γιατί  έψαχναν για δημιουργούς περιεχομένου. Συμφωνήσαμε να κάνουμε τα κείμενα μου βίντεο και έτσι ξεκίνησε το ΜΠΡΑΦ. Κάπως έτσι ξεκίνησα. Γενικά πρέπει να κατεβάζεις συνέχεια ιδέες. Αυτές που αποτυγχάνουν να τις πετάς και τις άλλες που πάνε καλά να τις εξελίσσεις. Συνεχίζω να δουλεύω έτσι, η γνωστή δαρβινική μέθοδος !

Ποια είναι η απορία στην οποία ακόμη δεν μπορείς να βρεις απάντηση ;

Περίεργη ερώτηση! Είναι πολλές οι απορίες που δεν έχουμε βρει απάντηση και τις μοιράζομαι και εγώ με τον κόσμο. Αν υπάρχει ζωή εκτός γης, αυτή είναι η απορία στην οποία  δεν έχουμε βρει την απάντηση ούτε εγώ ούτε κανείς άλλος.

Πώς είναι το 24ωρο σου ως youtuber ;

Είναι εύκολη δουλειά  αλλά είναι και αγχωτική.  Έχει στρες αλλά τα ωράρια είναι πολύ ευέλικτα. Είσαι ελεύθερος επαγγελματίας. Δεν έχω πρωινό ξύπνημα αλλά από την άλλη δεν έχω την πολυτέλεια να κοιμάμαι όποτε θέλω. Κοιμάμαι όταν τελειώσει η δουλειά μου! Πολύ σπάνια δύο εικοσιτετράωρα είναι ίδια. Το πρωί κυρίως απαντάω σε email. Πρέπει να κάνεις τον μάνατζερ του εαυτού σου. Αφού τελειώσει αυτό το κομμάτι αρχίζει το γράψιμο. Εκεί τα πράγματα είναι πιο περίπλοκα γιατί μπορεί να έχεις έμπνευση και σε τρεις ώρες να έχεις γράψει ένα κείμενο που άλλες φορές  να θες δύο μέρες. Υπάρχουν και μέρες που κοιτάς το χαρτί και δεν κατεβαίνει ιδέα ή γραφεις και δεν είναι καλό και ξανά.

Η περιέργεια σκότωσε τη γάτα;

Είμαι αντίθετος σ’ αυτή τη φράση και το νόημά της γιατί  χάρη σε αυτή τη γάτα που πέθανε ανακαλύψαμε το διπλανό σπήλαιο, τον διπλανό καταρράκτη, το διπλανό πλανήτη …!

Πόσο σέξι είναι η επιστήμη;

Ναι ρε συ είναι πολύ! Πέφτουν οι γκόμενες. Τους λέω ιστορίες για τα άστρα. Μπορεί να είναι πολύ σέξι! (γελώντας)
Πέρα από την πλάκα ένα από τα πιο ωραία κοπλιμέντα που μου έχουν κάνει είναι από έναν τύπο που μου είπε ότι η εκπομπή τον βοήθησε να δηλώσει θετική κατεύθυνση γιατί είδε ότι μπορεί να τα μάθει! Επίσης το πιο κολακευτικό μήνυμα είναι από έναν κάγκουρα που μου έγραψε: ευχαριστώ Mikeius γιατί χθες την έπεσα σε μία γκόμενα και της έλεγα για τα μυρμήγκια που είχα δει σε ένα επεισόδιο και την εντυπωσίασα.

Βιβλία Vs YouTube

Μπορείς να μορφωθείς από βίντεο στο YouTube αλλά μπορείς να έχεις πολύ επιφανειακή γνώση από ένα βιβλίο. Είναι η καραμέλα «διαβάζω βιβλία και μορφώνομαι». Εξαρτάται τι διαβάζεις. Αν μόνο διαβάζεις Δημουλίδου (και καλά κάνεις) οκ. Υπάρχουν βιβλία που είναι απλώς για απόδραση από την πραγματικότητα και βιβλία που είναι ενημερωτικά. Το ίδιο και στο YouTube υπάρχουν επεισόδια μιάμισης ώρας με περιεχόμενο. Εξαρτάται αν τα βλέπει κάποιος επιφανειακά. Και εννοείται ότι μιλάμε για τα απλά βιβλία, όχι τα πανεπιστημιακά συγγράμματα.

Το Googlάριμα … σκοτώνει την έρευνα ;

Εν μέρει ναι επειδή ενημερώνεται από το ιστορικό των αναζητήσεων σου. Πολλές φορές δίνει προτεραιότητες αποτελέσματα που έχεις ήδη ψάξει και σου αρέσουν οπότε εύκολα παγιδεύεσαι σε μία λούπα. Ένα echo chamber,  ένα μέρος που όλοι συμφωνούν με όλους και κανείς δεν έχει αντίθετη άποψη αλλά αυτό έχει να κάνει και με την προσωπική ευθύνη του καθενός. Είμαι λάτρης της προσωπικής ευθύνης! Δεν μπορείς να κατηγορείς την Google αν είσαι εσύ μονόπλευρος. Να ξυπνήσεις και να αναλάβεις τις ευθύνες σου και να ψάχνεις στη δεύτερη και στην τρίτη και την τετάρτη στη σελίδα αποτελεσμάτων αναζήτησης !

Ποια ανάγκη οδήγησε μια εκπομπή στο youtube να γίνει βιβλίο;

Δεν υπήρξε ανάγκη! Με προσέγγισε το Κλειδάριθμος συμφωνήσαμε ότι είναι ωραίο να υπάρχει και στα ελληνικά ένα βιβλίο εκλαϊκευμένης επιστήμης. Και έτσι …τυπώθηκε το «What the Fact»!

Τι ήθελες να γίνεις  όταν ήσουν μικρός;

Αστροναύτης ! Οκ, είδα ότι δεν με έπαιρνε. Μου άρεσε το  computer animation αλλά στην Ελλάδα ήταν πολύ δύσκολο. Μόνο αν είχες πλούσιους γονείς και να πας στην Αμερική οπότε ούτε αυτό γινότανε.

Πριν κοιμηθείς διαβάζεις ή βλέπεις κάτι στο διαδίκτυο;

Πριν κοιμηθώ χαζεύω στο YouTube κυρίως πολιτικές εκπομπές του εξωτερικού, εκπομπές γνώμης σατιρικές και εκπομπές γνώμης .

Δεν με ενδιαφέρει η πολιτική  τύπου Χίλαρι εναντίον Τραμπ ή ΣΥΡΙΖΑ εναντίον Νέας Δημοκρατίας αλλά η  μακροπολιτική και τα κοινωνικά φαινόμενα.

Διαβάζω επίσης αλλιώς. Πολλές φορές βάζω ένα audiobook να το ακούω μέχρι να με πάρει ο ύπνος. Το πραγματικό διάβασμα γίνεται μέσα στη μέρα εννέα στις δέκα φορές με audiobook. Ακούω audiobooks στο σπίτι, στο αυτοκίνητο, στα μέσα μαζικής μεταφοράς. Παιδιά βάλτε τα audiobooks στη ζωή σας είναι ότι καλύτερο !

Τι φοβάσαι  ως Μιχάλης αλλά και ως Mikeius;

Κλισέ ερώτηση! Ως Μιχάλης φοβάμαι μήπως πεθάνω!
Ως Mikeius φοβάμαι ότι θα ξεμείνω από ιδέες και θα ξεκινήσει μία μέρα που θα κοιτάω  μία λευκή κόλλα χαρτί και δεν θα μπορεί να βρεθεί το θέμα! Αυτό το μπλοκάρισμα του συγγραφέα φοβάμαι. Ότι θα πέσω σε μια φάση χωρίς να μπορώ να γράψω τίποτα και θα πρέπει μετά να βρω μία κανονική δουλειά γραφείου!

Ποια είναι η πιο σωστή συμβουλή και η πιο άκυρη που σου έχουν δώσει;

Έχω γεμίσει από άκυρες συμβουλές .Οι σχολιαστές στο διαδίκτυο είναι προπονητές του καναπέ! Μου λένει πολλοί κάνε το ΜΠΡΑΦ πάλι να βγάλεις λεφτά, ξέρεις τους λέω και «επίτιμους μάνατζερ». Πες ρε φίλε κάντο γιατί γουστάρω και μου αρέσει, μη μου το «πατκετάρεις» τάχα ως συμβουλή!  Μου έχουν πει επίσης: κάνε αυτά που έκανες παλαιότερα γιατί θα χάσεις να σταματήσεις γιατί θα χάσεις το κοινό σου…
Όλα αυτά είναι μπούρδες και συνήθως είναι από πιτσιρίκια 15 ετών που δεν μπορούν να συμβουλέψουν κανένα.  Ίσως θα μπορούν να συμβουλέψουν πιτσιρίκια 13 ετών και πάλι δεν ξέρω …

Η πιο χρήσιμη συμβουλή που μου έχουν δώσει είναι: ακόλουθα τα όνειρά σου αλλά don’t quit your job έχει και μία καβάντζα,  έχε μία δουλειά που μπορεί να σου προσφέρει κάποια πράγματα προς το ζην. Ξεπουλήσουν κάπου για να μην χρειάζεται να ξεπουλιέσαι αλλού και παντού. Κι έτσι έχω κάποιες δουλειές που είναι χορηγικές και έχω έσοδα για ναμπορώ να έχω την πολυτέλεια να κάνω αυτό που μου αρέσει!

Το βιβλίο κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Κλειδάριθμος

Το επόμενο πρότζεκτ είναι ;

Το επόμενο πρότζεκτ είναι το What the fact  η επόμενη σεζόν. Το ξέρω ότι έχει καθυστέρηση αλλά είχα φάει μπλοκάρισμα και τα κείμενα ήταν σκουπίδια. Τώρα έχω ξεκολλήσει και γράφω στα μέσα Γενάρη θα είναι έτοιμη η επόμενη σειρά επεισοδίων.

Food for thought είναι το επόμενο το επόμενο project μαζί με την Cosmote θα είναι πιο light casual θέματα η αισθητική του θυμίζει ΜΠΡΑΦ όμως δεν θα έχει βρισιές! Θα είναι μια επιστημονική εκπομπή με απλά καθημερινά πράγματα τύπου Γιατί ο ουρανός είναι μπλε, γιατί η κουρτίνα του μπάνιου κολλάει πάνω μου, τι θα γίνει αν πάρουμε το νερό της θάλασσας και το πετάξουμε στον ήλιο, τέτοιου τύπου ερωτήσεις και φυσικά το βιβλίο μου που κυκλοφόρησε!

Γιάννης Καφάτος


mm
About Γιάννης Καφάτος 2165 Articles
Γιάννης Καφάτος, Μπαμπάς, δημοσιογράφος, ραδιοφωνικός παραγωγός, tattoer, T-shirt maker, dj, και ποιος ξέρει τι άλλο (ακόμη). Σπούδασε πολιτικές επιστήμες πήρε όμως πτυχίο από το ΡΟΔΟΝ και άλλα συναυλιακά "ιδρύματα". Ταξιδεύει λιγότερο από όσο θα ήθελε.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*