Γιατί να κάνω

Γιατί να κάνω Coaching

Στα προηγούμενα άρθρα είδαμε θέματα που μας απασχολούν στην καθημερινότητα μας, τα οποία τη δυσχεραίνουν και την αμαυρώνουν. Θέματα, όπως πώς να ενισχύσουμε την αυτοπεποίθησή μας, πώς να αντιμετωπίσουμε τυχόν αποτυχία μας, πώς να απεγκλωβιστούμε από σχέσεις εξάρτησης, πώς να αντιληφθούμε την τοξικότητα γύρω μας και πώς να διαχειριστούμε την ενοχικότητά μας, μας κάνουν δυσλειτουργικούς και μας στερούν αυτό που λέμε τη χαρά της ζωής.

Μας κρατάνε πίσω από την υλοποίηση του ενδεχόμενου στόχου μας. Το coaching είναι μία προσέγγιση αποτελεσματική κι ανώδυνη για την αντιμετώπιση τέτοιων περιπτώσεων. Χωρίς να υποβαθμίζουμε την αξία της ψυχοθεραπείας, όταν αυτή φυσικά απαιτείται και είναι άκρως απαραίτητη, το coaching έρχεται να κινητοποιήσει και να αφυπνίσει το άτομο να ζήσει μια ζωή όπως την επιθυμεί.

            Τι ακριβώς, όμως, είναι το coaching; Το coaching είναι μια ασφαλής διαδικασία, που με τα κατάλληλα εργαλεία και μεθόδους βοηθάει το άτομο να επιτύχει τους στόχους του. Συντελεί στο να εντοπίσει κάποιος τι ακριβώς τον κρατάει πίσω. Τον  οδηγεί να ελευθερωθεί και να κάνει όλες τις απαραίτητες αλλαγές. Ο ρόλος του coach είναι να κατανοήσει αυτό ακριβώς που έχει μπλοκάρει το άτομο να εξελιχθεί και να το βοηθήσει να βρει την καλύτερη γι’ αυτό λύση. Δεν υπάρχουν μαγικές συνταγές, ούτε χρυσές συμβουλές. Οι απαντήσεις βρίσκονται μέσα του και ο coach με συγκεκριμένες τεχνικές τον βοηθάει στο να βγουν αυτές οι απαντήσεις στην επιφάνεια.

            Τι συμβαίνει στην περίπτωση που κάποιος αντιμετωπίζει θέματα που χρήζουν ψυχοθεραπείας; Ο coach πρέπει να είναι σε θέση να αξιολογήσει αν  το άτομο παρουσιάζει αποκλίνουσα συμπεριφορά, αν έχει για παράδειγμα φοβίες που το μπλοκάρουν και απαιτούν περαιτέρω διερεύνηση. Στην περίπτωση που ο coach είναι και ψυχολόγος κάνει ψυχοθεραπεία μέσω της οποίας θα προχωρήσει στην  επίλυση τυχόν συμπλεγμάτων, στον εντοπισμό τραυματικών επεισοδίων από το παρελθόν του θεραπευόμενου, που ενδεχομένως τον στοιχειώνουν και τον μπλοκάρουν στο παρόν.  Αν δεν είναι, θα τον παραπέμψει οπωσδήποτε σε ψυχολόγο ή ακόμη και σε ψυχίατρο αν το κρίνει απαραίτητο. Άλλα τα «χωράφια» του ψυχολόγου και άλλα του coach. Αν ο coach είναι και ψυχολόγος, όπως στην περίπτωση τη δική μου, προσεγγίζει το θέμα του πελάτη αναλόγως με την περίσταση. Αφού, λοιπόν, διευκρινίσαμε τη διαφορά ανάμεσα σε αυτές τις δύο ειδικότητες καταλαβαίνουμε πόσο ουσιώδες είναι για κάποιον ειδικό να μην παραβιάζει τα όριά του.

            Ας δούμε τώρα πια είναι τα οφέλη του coaching. Το coaching ασχολείται με τραυματικά επεισόδια από το παρελθόν μόνο με τη θετική προσέγγιση, η οποία είναι να βοηθήσει το άτομο να βρει ΤΙ ΛΕΙΤΟΥΡΓΗΣΕ ΤΟΤΕ ΩΣ ΚΙΝΗΤΡΟ ΓΙΑ ΤΗ ΜΕΤΕΠΕΙΤΑ ΕΞΕΛΙΞΗ ΤΟΥ. ΠΟΙΟ ΤΟ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟ ΔΩΡΟ ΠΟΥ ΑΠΟΚΟΜΙΣΕ ΑΚΟΜΗ ΚΑΙ ΑΠΟ ΤΟ ΤΡΑΥΜΑ. Ασχολείται κυρίως με την παρούσα κατάσταση του coachee. Φέρνει στη μνήμη του ατόμου θετικά γεγονότα από τα παλιά, ώστε να το βοηθήσει να θυμηθεί πετυχημένα μονοπάτια, που ο ίδιος κατάφερε να περπατήσει στο παρελθόν του και να επαναλάβει τα βήματα.  Το πιο σημαντικό, όμως, όφελος του coaching είναι η κινητοποίηση του ατόμου, που επιτυγχάνεται με τις κατάλληλες ερωτήσεις. Οπότε το μαγικό εδώ είναι ότι μόνος του φτάνει στις πολυπόθητες απαντήσεις. Αυτές ακριβώς οι απαντήσεις  θα τον κινητοποιήσουν  και θα τον ξεμπλοκάρουν. Μετά το πέρας της συνεδρίας του θα αισθάνεται ανάλαφρα, αισιόδοξα και γεμάτο ενέργεια να ακολουθήσει το πλάνο  δράσης που μόλις συμφώνησε με τον coach του. Μόνος του ο coachee βρίσκει τις απαντήσεις στα ερωτήματα που τον βασανίζουν. Στο coaching δεν καθοδηγούμε. Μόνο υποστηρίζουμε στην αυτοανακάλυψη, αυτογνωσία και την αυτοβελτίωση. Με τα κατάλληλα εργαλεία που διαθέτουμε ξεκλειδώνουμε το άτομο ώστε να εντοπίσει τους στόχους του και να τους υλοποιήσει σταδιακά τόσο σε προσωπικό όσο και σε επαγγελματικό επίπεδο, να ανακαλύψει τις δυνατότητές του και να ανακτήσει τη χαμένη του αυτοπεποίθηση. Το παροτρύνουμε να βρει διεξόδους αποσυμπίεσης από στρεσσογόνες καταστάσεις, να δουλέψει σε βάθος με τις αρχές και τις αξίες του ώστε να ανακαλύψει αν ζει σύμφωνα με αυτές. Το πιο μαγικό όλων, όμως, είναι να καταφέρει ο coach να τονίσει στο άτομο ότι η κινητήριος δύναμη όλων είναι η δέσμευσή του να ακολουθήσει όλα όσα συμφωνήθηκαν στη συνεδρία με τη δική του φυσικά θέληση. Αυτή είναι, λοιπόν, η θεμελιώδης δυναμική του coaching. Αντί να αναμασάμε το παρελθόν δουλεύουμε την παρούσα κατάσταση του ατόμου. Αντί να υπερτονίζουμε το θέμα, εστιάζουμε στην επίλυσή του. Ανασύρουμε από μέσα του τα θετικά του συναισθήματα και το υποστηρίζουμε να θέσει το στόχο του. Στη συνέχεια καθορίζουμε μαζί του τα βήματα, που πρέπει να ακολουθήσει για την επίτευξη του στόχου και το ενθαρρύνουμε να αναλάβει ένα πλάνο δράσης, που θα μπορεί να το υποστηρίξει ώστε να ολοκληρώσει όλη τη διαδρομή. Τέλος, τον ενθαρρύνουμε να δεσμευτεί να ακολουθήσει όλα όσα συμφωνήθηκαν μαζί του. Η δέσμευση είναι η εφαλτήριος δύναμη όλων.

            Συνοψίζοντας όλα τα παραπάνω το life coaching ενθαρρύνει το άτομο να βγει από τη ζώνη βολικότητας στην οποία βρίσκεται και να αναλάβει δράση. Δύσκολη διαδικασία που επιτυγχάνεται μόνο αν κάποιος επιθυμεί διακαώς  να εξελιχθεί και να πιστέψει στο όραμά του και να το κυνηγήσει με όλη του την ψυχή!

Ασημίνα Καραμαλέγκου, Σύμβουλος Ψυχικής Υγείας – Life Coach

Σχόλια

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Διαβάστε ακόμα

Scroll to Top