29/03/2024

Να βοηθάνε οι γονείς στο διάβασμα στο σπίτι;

Γράφει η Ασημίνα Καραμαλέγκου, Σύμβουλος Ψυχικής Υγείας - Life Coach

Να βοηθάνε

«Αν ένα παιδί δεν μαθαίνει με τον τρόπο που το διδάσκουμε ίσως πρέπει να το διδάξουμε με τον τρόπο που μαθαίνει» (Μαρία Μοντεσσόρι).

Με την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς ένα συχνό ερώτημα που απασχολεί τους γονείς είναι αν πρέπει ή όχι να βοηθάνε στο διάβασμα στο σπίτι. Όπως σε όλες τις δραστηριότητές μας έτσι και εδώ το βασικό είναι να τοποθετηθούν τα σωστά θεμέλια και να βρεθεί η χρυσή τομή για την ομαλή έκβαση της σχολικής χρονιάς για το παιδί. Το παιδί και όχι εμείς οι γονείς πηγαίνουμε σχολείο. Επομένως η έκβαση πρέπει να είναι ομαλή για αυτό και όχι για εμάς.

            Κάθε άνθρωπος είναι μοναδικός και αντιλαμβάνεται τα πράγματα με τον δικό του προσωπικό τρόπο. Αφουγκραζόμαστε το παιδί μας έτσι ώστε να αποκωδικοποιήσουμε και να κατανοήσουμε τον δικό του μοναδικό τρόπο με τον οποίο αντιλαμβάνεται τον κόσμο γύρω του. Αυτό είναι κάτι που το παρακολουθούμε και το γνωρίζουμε από την νηπιακή του ηλικία. Βάσει αυτής της αποκωδικοποίησης διδάσκουμε το παιδί μας πώς να οργανώσει τη μελέτη του και όχι τη μελέτη αυτή καθαυτή. Το μαθαίνουμε πόσο χρόνο χρειάζεται να αφιερώσει, πόση προσοχή να δώσει και του δίνουμε κίνητρο να οργανωθεί. Συγκεκριμένα, του δίνουμε τον πρώτο καιρό τις βάσεις ώστε να μπορεί να κρίνει με ποιο μάθημα να ξεκινήσει, πού να εστιάσει την προσοχή του και με ποιο τρόπο να ιεραρχήσει τις υποχρεώσεις του. Σε αυτή τη διαδικασία που ουσιαστικά είναι παρότρυνση και παρακολούθηση είμαστε υποστηρικτικοί και δεκτικοί να καταλάβουμε με ποιο τρόπο μαθαίνει το παιδί μας. Με γνώμονα το ωρολόγιο πρόγραμμα μαθημάτων του το ενθαρρύνουμε να οργανώσει τη μελέτη του ταξινομώντας τις εργασίες  του ξεκινώντας από τα μαθήματα που έχουν απλή αντιγραφή, συνεχίζοντας με αυτά που απαιτούν συγκέντρωση για λύση γραμματικών ή μαθηματικών ασκήσεων και τελειώνοντας με αυτά που χρειάζονται αποστήθιση. Χωρίζουμε τη μελέτη σε τμήματα και ενθαρρύνουμε το παιδί να ολοκληρώνει κάθε τμήμα σε συγκεκριμένο χρόνο δίνοντάς του το κίνητρο ενός μικρού διαλείμματος. Η μελέτη στο σπίτι έχει μια προθεσμία. Ανάλογα με τους ρυθμούς του κάθε παιδιού τελειώνει σε έναν συγκεκριμένο χρόνο και έπειτα το παιδί μπαίνει και σε άλλους ρόλους εκτός από αυτόν του μαθητή. Με αυτόν τον τρόπο μακροπρόθεσμα το παιδί αποκτά αυτοπεποίθηση διότι έχει τον έλεγχο στον τρόπο που διεκπεραιώνει τις υποχρεώσεις του. Ως γονιός είμαι κοντά στο παιδί μου όταν μελετάει αλλά όχι από πάνω του. Κρατάω μια απόσταση που του παρέχει ασφάλεια και όχι έλεγχο. Του διδάσκω την οργάνωση για μελέτη. Το βοηθάω εάν ενδεχομένως «κολλήσει» κάπου. Δεν μελετάω μαζί του.

            Η αυτοπεποίθηση δεν χτίζεται με οδηγίες, λόγια και στείρες υποδείξεις. Χτίζεται με έργο που το φέρει εις πέρας το ίδιο το παιδί. Μόνο έτσι μαθαίνει να πιστεύει στις δυνατότητές του, να εκτιμάει τις ικανότητές του και να έχει τον έλεγχο της ίδιας του της ζωής ώστε να γίνει ένας αυτόνομος ενήλικας.

Αν σκεφτούμε ότι η μαθητική ζωή διαρκεί δώδεκα ολόκληρα χρόνια, είναι πολύς χρόνος για να εκπαιδεύσουμε τα παιδιά μας να βγουν υγιή και σοφά από όλο αυτό και όχι τραυματισμένα και ελλιπή…

Ασημίνα Καραμαλέγκου, Σύμβουλος Ψυχικής Υγείας – Life Coach

Ασημίνα ΚαραμαλέγκουFacebook


mm
About Ασημίνα Καραμαλέγκου 110 Articles
Ασημίνα Καραμαλέγκου, 22 χρόνια μάνα του Αλέξανδρου και 18 χρόνια μάνα της Θεανώς, σπούδασα ψυχολογία με μεταπτυχιακό στις ψυχαναλυτικές μελέτες στο Kent της Αγγλίας και συνέχισα με το ταξίδι στην αυτογνωσία ολοκληρώνοντας τα προγράμματα Life Coaching και Certificate in Coaching στο Καποδιστριακό. Μότο μου «όπου βάζεις ψυχή κι αυθεντικότητα, πετυχαίνεις». Εργάζομαι με την ίδια ψυχή και στο μαγαζί μας και ως σύμβουλος ψυχικής υγείας – life coach.
Contact: Facebook

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*