tinder

Ο έρωτας στα χρόνια του tinder

Η εποχή αλλάζει και μαζί αλλάζουν οι αξίες, οι διαπροσωπικές σχέσεις, ο τρόπος που επικοινωνούν οι άνθρωποι μεταξύ τους. Στον καιρό της ταχύτητας , του διαδικτύου, της αποξένωσης , της ασφάλειας πίσω από την οθόνη του υπολογιστή, του κοινωνικού αποκλεισμού ο κόσμος έχει ξεχάσει να φλερτάρει. Έχει ξεχάσει πώς να προσεγγίζει ο ένας τον άλλο με σκοπό τη γνωριμία ή ακόμη και τη σχέση.

Οι νέοι έχουν χαθεί μέσα στις εφαρμογές γνωριμιών που κατεβάζουν στα κινητά τους και κάνει το ερωτικό κάλεσμα πιο εύκολο, πιο γρήγορο, πιο απρόσωπο αλλά και πιο ασεβές. Επιπλέον, έχει χαθεί η ίντριγκα του φλερτ και η συναναστροφή, που επιτυγχάνεται  είτε λεκτικά είτε μέσω της γλώσσας του σώματος. Ο λόγος που εκφράζεται πλέον αποκλειστικά μέσω του γραπτού μηνύματος έχει ένα «χρώμα», ένα ύφος και μια «υφή».

             Μια εφαρμογή γνωριμιών μέσω διαδικτύου είναι το tinder (=προσάναμμα), η οποία πρωτοεμφανίστηκε το 2015 και την οποία επιλέγουν πολλά άτομα σήμερα ως τρόπο εύρεσης συντρόφου. Το Tinder εντοπίζει τη δραστηριότητά σου στο Facebook συλλέγοντας πληροφορίες για σένα και προτείνοντάς σου άτομα με τα ίδια ενδιαφέροντα και κοινούς γνωστούς με εσένα

Ουσιαστικά κάνει όλη τη δουλειά εύκολα και γρήγορα, χωρίς όμως συναίσθημα. Η έλλειψη συναισθήματος όμως εκλαμβάνεται ως πλεονέκτημα από τους νέους, αφού αφενός τους απαλλάσσει από το άγχος να πλησιάσουν κάποιον και αφετέρου τους προστατεύει από το φόβο της απόρριψης. Με αυτή τη λογική αποφεύγεται οποιοδήποτε δυσάρεστο συναίσθημα μπορεί να προκληθεί από τη διά ζώσης επαφή. Ο φόβος της αποτυχίας λειτουργεί ως τροχοπέδη στο άμεσο φλερτ. Με μια δεύτερη ματιά, όμως, στερεί την αίσθηση του μυστηρίου και της ικανοποίησης μιας άμεσης και αυθόρμητης προσέγγισης. Ένας άλλος λόγος είναι ότι στην απρόσωπη επικοινωνία το άτομο νιώθει ελεύθερο να εκφραστεί και να ξεπεράσει ενδεχόμενες αναστολές του. Σε αυτή την περίπτωση αυτό που παρατηρείται είναι η έλλειψη ευγένειας και σεβασμού. Το άτομο κρυμμένο στο πληκτρολόγιό του ξεπερνάει τα όρια και χάνει το μέτρο μιας κοινωνικά αποδεκτής συμπεριφοράς. Έτσι όμως χάνεται σταδιακά η ουσία και η ποιότητα της επικοινωνίας μεταξύ των ανθρώπων.

Η χαμηλή αυτοπεποίθηση ωθεί το άτομο στο να μένει ασφαλές στη ζώνη βολικότητας και να μη ρισκάρει να επικοινωνήσει δια ζώσης. Απενεχοποιημένο στον καναπέ του έχει την ψευδαίσθηση της επικοινωνίας. Επιπρόσθετα, μπορεί κάποιος να το χρησιμοποιήσει από περιέργεια και όχι μόνο χάριν ευκολίας επειδή είναι μια νέα μόδα της εποχής.

Αυτό που έχει πλέον προκύψει είναι ότι το άτομο επιλέγει έναν απρόσωπο τρόπο για να έρθει κοντά με κάποιο άλλο πρόσωπο. Αυτό το οξύμωρο σχήμα έχει κάνει τα εύκολα δύσκολα. Για αυτούς όλους τους λόγους έχει χάσει ο έρωτας στην εποχή μας τον αυθορμητισμό και την απλότητά του. Η πολυπλοκότητα που του προσδίδει η σύγχρονη εποχή κάνει τη μοναξιά να γίνεται πλέον επιλογή…    

Ασημίνα Καραμαλέγκου, Σύμβουλος Ψυχικής Υγείας – Life Coach

FACEBOOK: ΑΣΗΜΙΝΑ ΚΑΡΑΜΑΛΕΓΚΟΥ

Σχόλια

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Διαβάστε ακόμα

Scroll to Top