26/06/2022

Ο συμβολισμός των Αγίων ημερών στη ζωή μας

Γράφει η Ασημίνα Καραμαλέγκου, Σύμβουλος Ψυχικής Υγείας - Life Coach

Ο συμβολισμός

Με αφορμή τις άγιες μέρες ας δούμε τους συμβολισμούς, που ενδεχομένως έχουν στη ζωή μας, ώστε να νιώσουμε τελικά την ψυχική ανάταση. Η Ανάσταση του Λαζάρου προοικονομεί την Ανάσταση του Θεανθρώπου. Η θλίψη της ημέρας δεν θα είναι μόνιμη, όπως καμία θλίψη στη ζωή μας δεν είναι μόνιμη. Η φθορά δίνει τη θέση της στην αφθαρσία, ο θάνατος στη ζωή, η απελπισία στην ελπίδα, ο θρήνος στην ανακούφιση. Δεν υπάρχει μονιμότητα στον πόνο.

Αυτό που μας διδάσκει η πιο συνταρακτική εβδομάδα του χρόνου είναι η ΛΥΤΡΩΣΗ. Τι ακριβώς είναι Λύτρωση; Είναι η απαλλαγή από το βάρος επώδυνης κατάστασης, η απελευθέρωση από τα δεσμά μας (από το λύτρο που είναι το χρηματικό ποσό που απαιτείται για την απελευθέρωση προσώπου που έχει αιχμαλωτιστεί). Είναι η σωτηρία.
Σωτηρία όμως από τι; Σωτηρία από αυτό που μας κρατάει πίσω και για το οποίο θέλουμε να κάνουμε όλες τις απαραίτητες αλλαγές ώστε να ελευθερωθούμε, να λυτρωθούμε. Μπορούμε να βοηθήσουμε το άτομο με τα κατάλληλα εργαλεία να κατανοήσει αυτό ακριβώς που τον έχει μπλοκάρει, αυτό που τον κρατάει πίσω στην εξέλιξή του και αποζητά να λυτρωθεί.

Γιατί αισθανόμαστε την ανάγκη να λυτρωθούμε; Για να απαντήσουμε σε αυτό θα πρέπει να δούμε πώς δημιουργείται το αίσθημα του εγκλωβισμού. Το αίσθημα του εγκλωβισμού δημιουργείται εξαιτίας διαφόρων καταστάσεων. Μερικές από αυτές είναι  είτε επειδή το άτομο δεν δύναται να ελέγξει το θέμα που το απασχολεί,  είτε επειδή το έχει υποτιμήσει για αρκετά μεγάλο χρονικό διάστημα με αποτέλεσμα την επιδείνωσή του, είτε γιατί δοκίμασε να το επιλύσει ανεπιτυχώς, είτε γιατί δεν υπήρχαν ευνοϊκές εναλλακτικές λύσεις.
Τέλος, υπάρχουν περιπτώσεις στις οποίες  το όφελος από τη διατήρηση του προβλήματος είναι σημαντικό κι αναβάλλουμε την επίλυσή του. Το άτομο που βρίσκεται εγκλωβισμένο στο πρόβλημα του, αυτόματα είναι εγκλωβισμένο και στο παρελθόν του. Μη βρίσκοντας τον τρόπο να λυτρωθεί, αισθάνεται άγχος, θλίψη, απαισιοδοξία, θυμό. Ξεσπάει χωρίς εμφανή λόγο στους οικείους του. Αδυνατεί να οραματιστεί και να σχεδιάσει το μέλλον του. Αυτά όλα έχουν ως αποτέλεσμα να αισθάνεται ταυτόχρονα αφόρητη πίεση γιατί αφενός δεν απαλλάσσεται και αφετέρου δεν δύναται να προχωρήσει στη λύση του θέματος. Είναι το λεγόμενο «μπρος γκρεμός και πίσω ρέμα».
Όταν όμως και ο γκρεμός και το ρέμα φαντάζουν αμφότερες δύσκολες επιλογές, το άτομο προτιμάει να μείνει σε μια ενδιάμεση κατάσταση. Επιλέγει να μείνει ακινητοποιημένο και το θέμα του όχι μόνο δε λύνεται αλλά γιγαντώνεται. Αν για παράδειγμα, κάποιος φοβάται το γιατρό, ο γκρεμός είναι η επίσκεψη σε γιατρό και το ρέμα είναι να μείνει με τη συμπτωματολογία του με κίνδυνο την ίδια του την υγεία ή ακόμη και την ίδια του τη ζωή.  Οπότε επιλέγει να μείνει ακινητοποιημένο στο ζήτημά του.

Μια θεμιτή λύση που θα επιφέρει τη λύτρωση είναι η δημιουργία ενός εναλλακτικού σεναρίου. Βοηθάμε το άτομο να δει έναν δρόμο που δε βλέπει ή προχωράμε μαζί του στη δημιουργία ενός νέου. Με τις κατάλληλες μεθόδους δημιουργούμε τις προϋποθέσεις ώστε να μπορέσει να δει μόνος του την τρίτη εναλλακτική και να κινητοποιηθεί, να βγει από το αδιέξοδο.  Με αφορμή τη σημερινή θλιβερή μέρα ας συλλογιστούμε την ευθύνη μας όταν η ΜΗ ΛΥΤΡΩΣΗ μας είναι για πολύ καιρό η μόνη μας επιλογή. Ας αναγνωρίσουμε την επιλογή της ευχαρίστησης και της ανακούφισης από τον πόνο στη ζωή μας!

Ασημίνα Καραμαλέγκου, Σύμβουλος Ψυχικής Υγείας – Life Coach

Facebook Ασημίνα Καραμαλέγκου

(Συνολικές Επισκέψεις 63, 1 επισκέψεις σήμερα)

mm
About Ασημίνα Καραμαλέγκου 69 Articles
Ασημίνα Καραμαλέγκου, 22 χρόνια μάνα του Αλέξανδρου και 18 χρόνια μάνα της Θεανώς, σπούδασα ψυχολογία με μεταπτυχιακό στις ψυχαναλυτικές μελέτες στο Kent της Αγγλίας και συνέχισα με το ταξίδι στην αυτογνωσία ολοκληρώνοντας τα προγράμματα Life Coaching και Certificate in Coaching στο Καποδιστριακό. Μότο μου «όπου βάζεις ψυχή κι αυθεντικότητα, πετυχαίνεις». Εργάζομαι με την ίδια ψυχή και στο μαγαζί μας και ως σύμβουλος ψυχικής υγείας – life coach.
Contact: Facebook

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*