Όταν οι δικοί μας

Όταν οι δικοί μας άνθρωποι μας ρουφούν ενέργεια

Συχνά έρχονται άνθρωποι να ζητήσουν βοήθεια οι οποίοι στερούνται ενέργειας και χαράς. Σε ορισμένες περιπτώσεις υπάρχουν άτομα στο άμεσο οικογενειακό μας περιβάλλον, που είναι μονίμως αρνητικοί και περιμένουν από τους υπόλοιπους να τους στηρίξουν, να τους καταλάβουν και φυσικά να τους δικαιολογήσουν γι’ αυτόν τον αρνητισμό τους, γιατί όπως οι ίδιοι ισχυρίζονται, «…έχουν τραβήξει πολλά».  

Θυματοποιούν τον εαυτό τους ρίχνοντας πάντα την ευθύνη στους άλλους χωρίς διάθεση αυτοκριτικής. Είναι επικριτικοί και γενικεύουν ένα αρνητικό συμβάν χωρίς να το εκλογικεύουν με αποτέλεσμα να επιρρίπτουν τις όποιες ευθύνες στους οικείους τους για ό,τι «στραβό» συμβαίνει. Έχουν χαμηλή συναισθηματική νοημοσύνη κι έτσι δεν αντιλαμβάνονται τη συναισθηματική κατάσταση του άλλου. Είναι επικεντρωμένοι στο δικό τους μικρόκοσμο και ενδιαφέρονται μόνο για τη δική τους συναισθηματική κατάσταση αδιαφορώντας για το πραγματικά επίπονο αντίκτυπο που έχει αυτό στους οικείους τους. Αυτά είναι κάποια από τα χαρακτηριστικά του λεγόμενου τοξικού ανθρώπου και η συναναστροφή μαζί τους μάς μετατρέπει και εμάς βαθμιαία σε τοξικούς.

Οι περισσότεροι άνθρωποι είμαστε εν δυνάμει τοξικοί. Στην  περίπτωση που πρόκειται για φίλους μαθαίνουμε να τους αναγνωρίζουμε και να κρατάμε τις αποστάσεις ασφαλείας, θέτοντας τα όριά μας. Τι γίνεται όμως στην περίπτωση που αυτά είναι χαρακτηριστικά των ατόμων του άμεσα οικογενειακού μας περιβάλλοντος, των γονιών μας ή των αδερφών μας; Η συνεχής και καθημερινή διαδραστικότητα μαζί τους μας απορροφά ενέργεια και ψυχικό σθένος. Μετά από μια συναναστροφή μαζί τους αισθανόμαστε εξουθενωμένοι, λόγω του ότι είναι και ενεργητικά και παθητικά επιθετικοί. Όταν αντιληφθούμε το πόσο χειριστικοί είναι θα αναλάβουμε την ευθύνη του εαυτού μας αποκτώντας τον έλεγχο της δικής μας ψυχικής κατάστασης. Θα γίνουμε εμείς οι γονείς του εαυτού μας , θα πάρουμε το μικρό μέσα παιδί μας και θα έχουμε τον πλήρη έλεγχο της ψυχικής του ηρεμίας. Με από τον τρόπο δεν θα απομακρυνθούμε από τους δικούς μας ανθρώπους αλλά θα απεμπλακούμε από το δυσάρεστο συναίσθημα που μας προκαλεί ο αρνητισμός τους. Μόνο έτσι δεν θα τους επιτρέπουμε να μας κλέβουν ούτε την ενέργεια ούτε τα όνειρά μας. Έχουμε την ψευδαίσθηση ότι συμμετέχοντας σε αυτή τη δυσλειτουργική σχέση δείχνουμε την αγάπη και το ενδιαφέρον μας στους ανθρώπους μας. Ξεχνάμε όμως να αγαπάμε εμάς…

Ασημίνα Καραμαλέγκου – Σύμβουλος ψυχικής υγείας-Life Coach

FB: ΑΣΗΜΙΝΑ ΚΑΡΑΜΑΛΕΓΚΟΥ

Σχόλια

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Διαβάστε ακόμα

Scroll to Top