17/08/2022

Πανελλήνιες: Συμβουλές για τους υποψηφίους την ώρα των εξετάσεων

Γράφει η Ασημίνα Καραμαλέγκου, Σύμβουλος Ψυχικής Υγείας - LIfe Coach

Οδηγίες

«Πήγαινε παιδί μου και κάνε αυτό που ξέρεις να κάνεις», η ευχή μου στα παιδιά που ξεκινούν σήμερα τις πανελλήνιες. Ευχές όπως «καλή επιτυχία» και νουθεσίες τύπου «μην έχεις άγχος» δεν εξυπηρετούν.

Ας δούμε μερικές συμβουλές για την προετοιμασία των τελευταίων ημερών:  Ο υποψήφιος αυτές τις τελευταίες μέρες θα πρέπει να κάνει την καλύτερη δυνατή διαχείριση του χρόνου του. Να κοιμάται καλά και να οργανώσει το διάβασμα του με αρκετά διαλείμματα και χαλάρωση. Να δώσει έμφαση στα σημεία που υπάρχει δυσκολία και να μη χάνει χρόνο με αυτά που γνωρίζει καλά. Να μην συγκρίνει τις γνώσεις του με τους συμμαθητές του και να συναναστρέφεται άτομα ήρεμα και χαλαρά. Να συζητάει ό,τι τον προβληματίζει με τους γονείς του ή με όποιον εμπιστεύεται ώστε να μην νιώθει μόνος σε όλη αυτή τη δοκιμασία. Η διατροφή του να περιλαμβάνει πέντε μικρά γεύματα με καλά λιπαρά, ξηρούς καρπούς για ενέργεια και μαύρη σοκολάτα για την αύξηση των ενδορφινων, ορμονών της ευχαρίστησης. Μπορεί να κάνει μια νοητική αναπαράσταση κάνοντας πρόβα τις εξετάσεις στο μυαλό του ώστε να εξοικειωθεί με τη διαδικασία. Να βρει τη θετική του δήλωση που θα τον ενεργοποιήσει και να δημιουργήσει στο μυαλό του μια ωραία εικόνα με τον εαυτό του στο μέλλον. Τέλος, να μοιραστεί το βάρος που αισθάνεται και να αποδεχτεί τη φροντίδα που του προσφέρεται.

            Την ημέρα των εξετάσεων ο υποψήφιος να ξυπνήσει αρκετά νωρίτερα ώστε να ετοιμαστεί με ηρεμία, να φάει πρωινό και να ελέγξει με ησυχία ότι πήρε μαζί του ό,τι χρειάζεται. Αν τρέμει να κάνει μερικές ασκήσεις χαλάρωσης: να πάρει βαθιές ανάσες με εισπνοή από τη μύτη και εκπνοή από το στόμα, να σφίξει την κάθε γροθιά του για 5΄΄ και να αφήσει για άλλα 5΄΄, ώστε να νιώσει ότι έχει τον έλεγχο της έντασής του.

Όταν του δοθούν τα θέματα να διαβάσει πολύ προσεκτικά την εκφώνηση υπογραμμίζοντας τις λέξεις κλειδιά. Να ξεκινήσει να γράφει πρώτα αυτό που γνωρίζει καλά και να βάλει ένα σημαδάκι σε αυτό που δε θυμάται ώστε να επιστρέψει να το συμπληρώσει μετά. Αφού ολοκληρώσει την απάντηση, να επιστρέψει στην εκφώνηση για να ελέγξει αν όντως απάντησε σε όλα τα ερωτήματα. Να ελέγχει το χρόνο του κατανέμοντάς τον ανάλογα και να τον εξαντλήσει. Τέλος, να παραδώσει το γραπτό του περήφανος/η που ολοκλήρωσε  και εκπλήρωσε το στόχο του, ο οποίος ήταν η συμμετοχή του σε αυτές τις εξετάσεις με κάθε κόστος για τον καθένα ξεχωριστά…

Ασημίνα Καραμαλέγκου, Σύμβουλος Ψυχικής Υγείας – LIfe Coach

FB: ΑΣΗΜΙΝΑ ΚΑΡΑΜΑΛΕΓΚΟΥ

(Συνολικές Επισκέψεις 84, 1 επισκέψεις σήμερα)

mm
About Ασημίνα Καραμαλέγκου 74 Articles
Ασημίνα Καραμαλέγκου, 22 χρόνια μάνα του Αλέξανδρου και 18 χρόνια μάνα της Θεανώς, σπούδασα ψυχολογία με μεταπτυχιακό στις ψυχαναλυτικές μελέτες στο Kent της Αγγλίας και συνέχισα με το ταξίδι στην αυτογνωσία ολοκληρώνοντας τα προγράμματα Life Coaching και Certificate in Coaching στο Καποδιστριακό. Μότο μου «όπου βάζεις ψυχή κι αυθεντικότητα, πετυχαίνεις». Εργάζομαι με την ίδια ψυχή και στο μαγαζί μας και ως σύμβουλος ψυχικής υγείας – life coach.
Contact: Facebook

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*