29/03/2024

Ποιος φοβάται την Αμάλ;

Γράφει η Ασημίνα Καραμαλέγκου - Σύμβουλος Ψυχικής Υγείας- Life Coach

Ποιος φοβάται την Αμάλ

Η Αμάλ είναι μια μαριονέτα ύψους 3,5 μέτρων, που συμβολίζει τα ασυνόδευτα προσφυγόπουλα. Αμάλ στη γλώσσα της σημαίνει ΕΛΠΙΔΑ.

Η ιστορία της μικρής Αμάλ ξεκίνησε από την παράσταση “The Jungle” του Good Chance Theatre, το οποίο δημιουργήθηκε από δύο Άγγλους θεατρικούς συγγραφείς ως το πρώτο θέατρο ελπίδας στον προσφυγικό καταυλισμό του Καλαί το 2015. Η μικρή Αμάλ ήταν ένας χαρακτήρας της ζούγκλας που εκπροσωπούσε τα ασυνόδευτα παιδιά που ζούσαν σε αυτόν τον καταυλισμό.

Το τραγικό γεγονός πλέον των χιλιάδων ασυνόδευτων παιδιών ήρθε επιτέλους στο φως και ξεσήκωσε τις ανθρωπιστικές οργανώσεις, ξύπνησε τις συνειδήσεις μας και πυροδότησε την κοινή γνώμη. Το ταξίδι αυτής της γιγάντιας μαριονέτας ξεκίνησε από το Γκαζιαντέπ στα σύνορα Συρίας – Τουρκίας και θα ολοκληρωθεί στο Μάντσεστερ της Αγγλίας.

Είναι η κραυγή όλων των μικρών προσφυγόπουλων μέσα από το στόμα μιας γιγάντιας κούκλας που μιλάει για ένα τεράστιο δράμα. Θα περίμενε κανείς την αμέριστη συμπόνοια όλων μας. Αυτό που σοκάρει εκτός από την τραγική ιστορία αυτών των παιδιών είναι ότι υπήρξαν άνθρωποι εδώ στην Ελλάδα που δεν την ήθελαν στην πόλη τους. Άνθρωποι που τρόμαξαν με τον πόνο; Άνθρωποι που φοβήθηκαν να συμπονέσουν; Άνθρωποι που τους ξένισε μια ιστορία που πιστεύουν ότι δεν τους αφορά; Άνθρωποι που φοβήθηκαν μια κούκλα;

Πόσο άνθρωποι είναι; ΟΤΑΝ ΠΟΝΑΕΙ ΕΝΑ ΠΑΙΔΙ, ΠΟΝΑΜΕ ΟΛΟΙ ΜΑΣ. Είναι λόγω ξενοφοβίας, ρατσισμού και μισαλλοδοξίας που δυστυχώς εκδηλώνονται και απέναντι στα παιδιά. Η αντιπάθεια για οτιδήποτε διαφορετικό, ο φόβος για οτιδήποτε ξένο πλημμυρίζει τις ψυχές κάποιων ανθρώπων ακόμη και σε θέματα τόσο ευαίσθητα.

Τι φοβίζει ακριβώς; Το μέγεθος και του προβλήματος και της κούκλας.

Δεν είναι μόνο ρατσισμός, δεν είναι μόνο εξτρεμισμός, δεν είναι μόνο φόβος για το καθετί ξένο. Είναι ο φόβος για το υπερμέγεθες γιατί ο μικρόψυχος αισθάνεται λίγος και μπροστά στη γιγάντια κούκλα και μπροστά στο τεράστιο δράμα. Νιώθει ότι δεν έχει τον έλεγχο και προτιμά να διώξει από το να ακούσει.  Η Αμάλ στα μάτια των εξτρεμιστών ήταν ένα αντικείμενο αποστροφής  που απείλησε την εξουσία τους. Η άρνηση για άλλη μια φορά γίνεται συμπεριφορά. Το βλέπουμε όταν κάτι μας βγάζει από τη ζώνη βολικότητας και μας ζητείται να δράσουμε. Και η δράση μετατρέπεται σε αντίδραση. Αντί να δράσουμε αντιδρούμε. Είναι πιο εύκολο, πιο βολικό.

Επιπρόσθετα, υπάρχουν κάποια άτομα που λόγω ανασφαλειών, άγνοιας και φόβων αναπτύσσουν δεισιδαιμονίες και προκαταλήψεις για να προστατευτούν από αυτό που δεν ελέγχουν. Έτσι, υπήρξαν πόλεις που με θρησκευτικές εικόνες στα χέρια είδαν την Αμάλ σαν τοτέμ και την απώθησαν. Δε φοβήθηκαν μόνο τον εποικισμό και την ισλαμοποίηση. Όλα αυτά είναι κατάλοιπα από γενιές ανθρώπων που εξηγούσαν τα ανεξήγητα με δοξασίες για να προστατέψουν τις οικογένειές τους και τους εαυτούς τους από το κακό. Για παράδειγμα σταύρωναν το στόμα τους όταν χασμουριόνταν για να μην μπει ο διάβολος μέσα τους.

Ο Φρόιντ στο σύγγραμμά του, «Τοτέμ και ταμπού» μεταξύ άλλων μίλησε για το ταμπού ως μια ιερή απαγόρευση που επιβαλλόταν στα άτομα μιας φυλής για να προστατευτούν από το ανεξήγητο χωρίς καμία αιτιολόγηση. Μάλιστα όσοι δεν υπάκουαν σε μια τέτοια απαγόρευση θεωρούνταν από τη φυλή τους και οι ίδιοι ταμπού και τιμωρούνταν πολύ αυστηρά. Φαινόμενα που δεν εξηγούνταν, όπως οι γυναίκες στην εμμηνόρροια, αντιμετωπίζονταν ως αντικείμενα ταμπού με επικίνδυνες μαγικές ιδιότητες.

Ο Φρόιντ  στην προσπάθειά του να διερευνήσει τέτοιου είδους ψυχαναγκαστικές ιδέες τις συνέδεσε με τις νευρώσεις που σχετίζονται με καταπιεσμένες ιδέες και επιθυμίες στο ασυνείδητο του ατόμου. Έτσι, η επιθυμία έχει απωθηθεί και εκφράζεται με νευρωτική αντίδραση απέναντι στο απαγορευμένο.   

Ασημίνα Καραμαλέγκου – Σύμβουλος Ψυχικής Υγείας- Life Coach


mm
About Ασημίνα Καραμαλέγκου 110 Articles
Ασημίνα Καραμαλέγκου, 22 χρόνια μάνα του Αλέξανδρου και 18 χρόνια μάνα της Θεανώς, σπούδασα ψυχολογία με μεταπτυχιακό στις ψυχαναλυτικές μελέτες στο Kent της Αγγλίας και συνέχισα με το ταξίδι στην αυτογνωσία ολοκληρώνοντας τα προγράμματα Life Coaching και Certificate in Coaching στο Καποδιστριακό. Μότο μου «όπου βάζεις ψυχή κι αυθεντικότητα, πετυχαίνεις». Εργάζομαι με την ίδια ψυχή και στο μαγαζί μας και ως σύμβουλος ψυχικής υγείας – life coach.
Contact: Facebook

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*