17/08/2022

Πώς διακρίνω τα δυνατά και αδύνατά μου σημεία

Γράφει η Ασημίνα Καραμαλέγκου - Σύμβουλος Ψυχικής Υγείας – Life Coach

Πώς διακρίνω

Όλοι έχουμε τα δυνατά μας και τα αδύναμά μας σημεία στους διαφόρους τομείς, όπως στον προσωπικό, στον επαγγελματικό, στον κοινωνικό τομέα. Όταν καλούμαστε να απαντήσουμε σε μια τέτοια ερώτηση συνήθως νιώθουμε συστολή είτε να ομολογήσουμε τα καλά μας στοιχεία είτε να παραδεχτούμε τις αδυναμίες μας.

Σε κάθε περίπτωση, το να είμαστε σε θέση να καταλαβαίνουμε και να ομολογούμε τα δυνατά μας και τα αδύνατά μας σημεία είναι μια διαδικασία δύσκολη τόσο στην κατανόηση όσο και στην ομολογία. Πού μπορεί να μας ζητηθεί κάτι τέτοιο; Γιατί να είμαι έτοιμος/η να απαντήσω σε μια τέτοια ερώτηση;

Πιστέψτε με μπορεί να σας ζητηθεί σε πολλές περιστάσεις με πιο συνηθισμένη εκείνη για μια ενδεχόμενη συνέντευξη για εργασία. Είναι όμως έτσι κι αλλιώς μια ερώτηση που καλό θα ήταν να την απευθύνουμε και εμείς οι ίδιοι στον εαυτό μας.

Συμβάλλει στο καλό αυτογνωσιακό μας επίπεδο και την αυτοβελτίωσή μας. Ξεκινάμε λοιπόν από τα πλεονεκτήματά μας , ως δώρο για να επιτύχουμε την αβίαστη αποδοχή του εαυτού μας. Συγκεντρωνόμαστε στις δεξιότητές μας. Πώς τις βρίσκουμε; Καταγράφουμε τους ρόλους μας και σημειώνουμε σε τι είμαστε καλοί σε κάθε ρόλο. Με αυτόν τον τρόπο θα βρούμε πολλά δυνατά σημεία. Επιπρόσθετα, εκτιμώντας τις δεξιότητές μας ανά τομείς θα είμαστε συγκεκριμένοι, πράγμα που είναι πολύ σημαντικό για αυτόν που μας ακούει. Για να κάνουμε τη διαδικασία πιο εύκολη για εμάς, χωρίζουμε τις δεξιότητές μας σε αυτές που έχουν να κάνουν με στοιχεία του χαρακτήρα μας για παράδειγμα υπομονή, εργατικότητα, τιμιότητα κλπ., σε αυτές που έχουν να κάνουν με τις γραμματικές μας γνώσεις,  την εκπαίδευσή μας και τέλος σε αυτές που έχουν να κάνουν με την εμπειρία μας είτε από προηγούμενη εργασία είτε από βιώματα.

 Το επόμενο βήμα είναι να καταγράψουμε τις αδυναμίες μας. Με απόλυτη συγκέντρωση και χωρίς αυτομαστίγωμα θα βρούμε τα αδύνατά μας σημεία αναζητώντας τα πάλι σε διαφορετικούς τομείς. Επικεντρωνόμαστε εκεί που πιστεύουμε ότι μειονεκτούμε περισσότερο, εντοπίζουμε το ενδεχόμενο ελάττωμά μας και βάζουμε ως στόχο αν όχι να το διορθώσουμε, τότε να το βελτιώσουμε. Γι’ αυτόν τον λόγο είναι μείζονος σημασίας να κάνουμε αυτή την ανάλυση αρχικά μόνοι μας ρωτώντας εμείς τον εαυτό μας, ώστε αν κάτι διορθώνεται να βάλουμε στόχο να επιτύχουμε να το βελτιώσουμε πριν το ομολογήσουμε σε κάποιον άλλο. Είναι μια προσωπική διεργασία που μας βελτιώνει και ως άτομα (προσωπικός τομέας) και ως εργαζόμενους (επαγγελματικός τομέας).

Έχουμε συνηθίσει να είμαστε θεατές των άλλων λόγω υπεραπασχόλησης με τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και με μεγάλη ευκολία γινόμαστε οι κριτές τους. Είναι σαφώς πιο ανώδυνο ειδικά στην περίπτωση των αδυνάτων σημείων όσον αφορά στα άλλα άτομα. Επιβάλλεται εσωτερικότητα, προσωπική διερεύνηση και καλό αυτογνωσιακό επίπεδο για να καταφέρουμε να στρέψουμε όλη την προσοχή μας στον εαυτό μας. Το καλό νέο της ημέρας θα είναι να μπούμε στη διαδικασία να ενισχύσουμε τα δυνατά μας και να βελτιώσουμε τα αδύνατά μας σημεία έτσι ώστε να ενισχυθούν οι ευκαιρίες και να περιοριστούν όσο περισσότερο γίνεται οι ενδεχόμενοι κίνδυνοι, οι λεγόμενες απειλές.

Ασημίνα Καραμαλέγκου – Σύμβουλος Ψυχικής Υγείας – Life Coach

E-mail: [email protected]

(Συνολικές Επισκέψεις 267, 1 επισκέψεις σήμερα)

mm
About Ασημίνα Καραμαλέγκου 74 Articles
Ασημίνα Καραμαλέγκου, 22 χρόνια μάνα του Αλέξανδρου και 18 χρόνια μάνα της Θεανώς, σπούδασα ψυχολογία με μεταπτυχιακό στις ψυχαναλυτικές μελέτες στο Kent της Αγγλίας και συνέχισα με το ταξίδι στην αυτογνωσία ολοκληρώνοντας τα προγράμματα Life Coaching και Certificate in Coaching στο Καποδιστριακό. Μότο μου «όπου βάζεις ψυχή κι αυθεντικότητα, πετυχαίνεις». Εργάζομαι με την ίδια ψυχή και στο μαγαζί μας και ως σύμβουλος ψυχικής υγείας – life coach.
Contact: Facebook

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*