01/10/2023

Πώς μπορούμε να προστατέψουμε τα παιδιά μας από αρρωστημένες συμπεριφορές

Γράφει η Ασημίνα Καραμαλέγκου, Σύμβουλος Ψυχικής υγείας - Life Coach

Πώς να προστατέψουμε

Με τις αποκαλύψεις αυτής της εβδομάδας αρρωστήσαμε με τη διαστροφή ενός «τέρατος» και εκπλαγήκαμε από το πόσο υπεράνω πάσης υποψίας φαινόταν. Φαινόταν αλλά ΔΕΝ ΗΤΑΝ.

Η κοινωνία μας έπεσε άλλη μια φορά θύμα ενός υπερβολικά νομότυπου θρησκευόμενου «φαίνεσθαι». Ένα μάθημα που πρέπει να πάρουμε είναι ότι η υπερβολή ποτέ δεν είναι αθώα.  

Πώς μπορούμε, όμως, να προστατέψουμε τα παιδιά μας;

  • Ο μόνος ασφαλής τρόπος είναι να τα εκπαιδεύσουμε να αναγνωρίζουν το περιβάλλον που αποκλίνει από την αποδεκτή συμπεριφορά. Αυτό σημαίνει ότι ξεκινάμε με μια σαφή εξήγηση και περιγραφή του τι ακριβώς είναι η αποδεκτή συμπεριφορά. Εξηγούμε με απλά και κατανοητά λόγια ΤΑ ΟΡΙΑ που έχει ο οποιοσδήποτε ενήλικας στη συναναστροφή του μαζί τους, χωρίς να τα κάνουμε καχύποπτα ή να αναγκαστούμε να περιγράψουμε πράγματα που δεν κατανοούν. Με τη δική τους απλή γλώσσα τα εκπαιδεύουμε να μην ανέχονται οτιδήποτε τα φέρνει σε δύσκολη θέση. Αυτό και μόνο σηματοδοτεί τα όρια. Εάν κάπου νιώσουν δυσφορία σημαίνει ότι τα όρια έχουν κατά πολύ ξεπεραστεί.
  • Ένα άλλο πολύ σημαντικό θέμα είναι να χτίσουμε μια σχέση εμπιστοσύνης με τα παιδιά μας ώστε να μην φοβούνται να μας εκμυστηρευτούν πράγματα που τους έκαναν να δυσφορήσουν.
  •  Επιπρόσθετα, είμαστε οι μόνοι κατάλληλοι να ενισχύσουμε την αυτοεκτίμηση τους ώστε να μην ενοχοποιούν τον εαυτό τους για κάτι που σε καμία περίπτωση δεν ευθύνονται.
  • Τέλος, δεν πρέπει να αφήνεται το κενό εκείνο που βρίσκει ο επιτήδειος πρόσφορο έδαφος για να πλησιάσει και να εκμεταλλευτεί το παιδί.

Από τη μεριά μας ως γονείς έχουμε στο πίσω μέρος του μυαλού μας ότι ο αρρωστημένος νους μπορεί να είναι ο διπλανός μας. Είμαστε υποψιασμένοι χωρίς αυτό να μας κάνει αντικοινωνικούς ή δυσλειτουργικούς. Δεν παραβλέπουμε καμία λεπτομέρεια ούτε δίνουμε άλλοθι σε ΤΙΠΟΤΑ μη επιτρεπτό! Ήμουν πάντα ιδιαίτερα ευαισθητοποιημένη με το θέμα και κατάλαβα ότι παρατηρώντας και μην αφήνοντας τίποτα στην τύχη,  προλαμβάνεις…

Ασημίνα Καραμαλέγκου, Σύμβουλος Ψυχικής υγείας – Life Coach

Ασημίνα Καραμαλέγκου/Facebook


mm
About Ασημίνα Καραμαλέγκου 108 Articles
Ασημίνα Καραμαλέγκου, 22 χρόνια μάνα του Αλέξανδρου και 18 χρόνια μάνα της Θεανώς, σπούδασα ψυχολογία με μεταπτυχιακό στις ψυχαναλυτικές μελέτες στο Kent της Αγγλίας και συνέχισα με το ταξίδι στην αυτογνωσία ολοκληρώνοντας τα προγράμματα Life Coaching και Certificate in Coaching στο Καποδιστριακό. Μότο μου «όπου βάζεις ψυχή κι αυθεντικότητα, πετυχαίνεις». Εργάζομαι με την ίδια ψυχή και στο μαγαζί μας και ως σύμβουλος ψυχικής υγείας – life coach.
Contact: Facebook

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*