Από πού

Από πού πηγάζει τόση βία;

Το αποτροπιαστικό συμβάν στο Ίλιον μας άφησε όλους άφωνους να αναρωτιόμαστε από πού μπορεί να πηγάζει τόση βία; Η βία είναι συμπεριφορά και όπως κάθε συμπεριφορά διδάσκεται, έτσι και η βία είναι προϊόν μάθησης.

Τα περισσότερα άτομα που ασκούν βία έχουν εκτεθεί σε κακοποίηση τα ίδια. Όποτε βλέπουμε τέτοιες φρικτές συμπεριφορές τη μερίδα του λέοντος της υπαιτιότητας την έχουν κυρίως οι γονείς, που θα πρέπει να θεωρούνται και οι ίδιοι θύτες και να αντιμετωπίζονται ως τέτοιοι. Κατά δεύτερο λόγο, τα εν δυνάμει βίαια άτομα έχουν εκθέσει υπερβολικά τον εαυτό τους σε υπέρμετρες δόσεις βίας μέσω των μέσων μαζικής ενημέρωσης, των social media, των ηλεκτρονικών παιχνιδιών, των άθλιων είδων μουσικής. Επιπρόσθετα, μια περιοχή με υψηλή εγκληματικότητα συμβάλει καταστροφικά στη διαμόρφωση συμπεριφορών των παιδιών της.  Στις περιπτώσεις αυτές η εκδήλωση βίας γίνεται σε συλλογικό επίπεδο εκτός από ατομικό. Μια βίαια συμπεριφορά έχει διαβάθμιση. Σε ηπιότερες μορφές τα αίτια βρίσκονται σε μια γενική κρίση των αξιών και του θεσμού της οικογένειας, στην χαμηλή αυτοεκτίμηση και στο υπερβολικό άγχος. Όταν όμως η βία παίρνει μια τόσο αποτρόπαια διάσταση τα αίτια είναι περίπλοκα και η ευθύνη βαραίνει όλους μας. Είναι ένα πολύ σοβαρό κοινωνικό πρόβλημα που μας αφορά όλους και γι’ αυτό η αντιμετώπισή της θα πρέπει να είναι καθολική ανεξάρτητα από πού προέρχεται.

Ο θυμός είναι ένα συναίσθημα που μπορεί να οδηγήσει έναν άνθρωπο με έλλειψη κοινωνικών δεξιοτήτων σε βίαια συμπεριφορά. Σε αυτή την περίπτωση ο θύτης χρειάζεται βοήθεια και όχι μόνο τιμωρία.

Στην ακραία όμως περίπτωση που είδαμε τελευταία, η βία εμφανίζεται ως προϊόν αντίδρασης στη βία που έχουν υποστεί και οι ίδιοι, αλλά και ως προϊόν μιμητισμού που αποτελεί παρεπόμενο της ευρείας έκθεσης των παιδιών στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και στα άκρως ακατάλληλα και απαράδεκτα μουσικά πρότυπα. Τα άτομα που εκθέτουν επανειλημμένως τον εαυτό τους σε εικόνες βίας έχουν υποστεί απευαισθητοποίηση απέναντι στη θέα του πόνου και γι’ αυτό επιδίδονται σε ακραίες αποτρόπαιες πράξεις. Δεν καταφέρνουν να βιώσουν  έντονα συναισθήματα σε αυτή την επώδυνη θέα και έτσι δεν έχουν καμμία αναστολή. Ο φαύλος κύκλος της κακοποίησης συντηρείται από τη διαιώνιση της ανοχής μας στην επώαση και τη γιγάντωση της βίας.

Ασημίνα Καραμαλέγκου, Σύμβουλος ψυχικής υγείας – Life Coach

Facebook/Ασημίνα Καραμαλέγκου

Σχόλια

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Διαβάστε ακόμα

Scroll to Top