Προσωπική

Προσωπική (ατομική) Ευθύνη

ΠΡΟΣΩΠΙΚΗ (ΑΤΟΜΙΚΗ) ΕΥΘΥΝΗ

            «Ν΄ αγαπάς την ευθύνη. Να λες: Εγώ, εγώ μονάχος μου έχω χρέος να σώσω τη γη. Αν δε σωθεί εγώ θα φταίω. Να είσαι ανήσυχος, αφχαρίστητος, απροσάρμοστος πάντα. Όταν μια συνήθεια καταντήσει βολική, να τη συντρίβεις», λόγια του μεγάλου Νίκου Καζαντζάκη, που αν γίνουν οδηγός στη ζωή όλων μας μύρια κακά θα προλαμβάνονται.

Η υπευθυνότητα και η ατομική ευθύνη είναι δύο διαφορετικές έννοιες. Από τη νηπιακή μας ακόμη ηλικία μάς υπαγορεύεται από γονείς και δασκάλους να είμαστε υπεύθυνοι όσον αφορά στις υποχρεώσεις μας, τις πράξεις μας και τη συμπεριφορά μας γενικότερα.

Μαθαίνουμε, λοιπόν, να είμαστε υπεύθυνοι απέναντι στους άλλους ως, όμως, κοινωνική επιταγή. Η προσωπική ευθύνη ΔΕΝ μας υπαγορεύεται. Είναι αποτέλεσμα προσωπικής επιλογής, ήθους και συνείδησης. Είναι εκείνη η στάση ζωής σύμφωνα με την οποία επιλέγουμε να πράττουμε αφενός για το προσωπικό μας καλό αφετέρου για το κοινωνικό καλό. Προϋποθέτει συναισθηματική ωριμότητα και αυτογνωσία. Με προσωπική δουλειά και με τη βοήθεια ειδικού καταλήγουμε σε εκείνες τις αρχές και αξίες, που μας εξυπηρετούν να είμαστε ανά πάσα στιγμή σε θέση να αναλαμβάνουμε την ατομική ευθύνη. Αυτό σημαίνει ότι  έχουμε κάνει την απαραίτητη προεργασία ώστε να αποδεχτούμε τα λάθη μας και να θέσουμε όρια που προϋποθέτουν και τον αυτοσεβασμό αλλά και το σεβασμό στους γύρω μας. Πίσω από όλη αυτή την ευθύνη κρύβεται η προσωπική ελευθερία. Μόνο έχοντας την ελεύθερη επιλογή και την επίγνωση των πράξεων μας θα είμαστε σε θέση να αναλάβουμε την ατομική ευθύνη. Με αυτό τον τρόπο το ατομικό καλό γίνεται συλλογικό καλό. Αν ο καθένας μας αναλάβει ό,τι του αναλογεί και δεν περιμένει ή ακόμη χειρότερα απαιτεί συνέχεια από τους άλλους, αποποιούμενος την προσωπική ευθύνη, τότε σίγουρα θα σώσουμε ό,τι σώζεται.

            Η ευθύνη με την πολυπλοκότητα και την πολύπλευρη διάστασή της έγκειται σε όλη την ανθρώπινη ύπαρξη. Η προσωπική ευθύνη έχει διαβαθμίσεις. Υπάρχουν όρια που πρέπει να εντοπίζονται ανάλογα με το άτομο και την παρούσα του κατάσταση. Υπάρχει πλαίσιο στο οποίο πρέπει να μπαίνει η οποιαδήποτε διεργασία ώστε η προσωπική ευθύνη να είναι τόση όση το άτομο δεν εμπλέκεται συναισθηματικά με την κατάσταση. Να είναι τόση ώστε το άτομο να ΜΗΝ καταλήξει ενοχικό. Ας θυμηθούμε τα χαρακτηριστικά του ενοχικού ατόμου. Χαρακτηρίζεται συνήθως από χαμηλή αυτοεκτίμηση με αποτέλεσμα να κατηγορεί τον εαυτό του όταν η έκβαση δεν είναι η επιθυμητή. Έχει θέμα με την αποδοχή των άλλων κι έτσι σπάνια λέει «όχι» όταν του ζητείται κάτι, υπό τον φόβο μήπως και δε γίνει αρεστός. Διακατέχεται από τελειομανία. Αν και η τελειομανία συντελεί ενίοτε στην πρόοδο και την ευημερία του ατόμου, στην ψυχή του ενοχικού συνδυάζεται με συναίσθημα ανεπάρκειας κι έτσι πιέζεται υπερβολικά. Επιζητάει συνεχώς συγχώρεση, διότι αισθάνεται μονίμως υπεύθυνος για τα κακώς κείμενα, ενώ σπάνια επωμίζεται τα εύσημα για τα επιτεύγματά του. Έχοντας αυτή την εικόνα για τον εαυτό του αισθάνεται συχνά ο υπαίτιος όλων των δυσάρεστων στα μάτια των σημαντικών του άλλων. Αναλαμβάνει την ευθύνη για όλα τα στραβά που συμβαίνουν γύρω του απορροφώντας έτσι μέσα του το βαρύ φορτίο των ενοχών. Βρίσκεται σε συνεχές καθεστώς αγωνίας προσπαθώντας να διεκπεραιώσει τέλεια ό,τι του έχει ζητηθεί. Πρώτος ο ίδιος δε συγχωρεί λάθη στον εαυτό του. Σπάνια καταφέρνει να βρει διεξόδους ανακούφισης και βιώνει πολύ άγχος το οποίο συνήθως σωματοποιεί. Τέλος, μπορεί εύκολα να πέσει θύμα ενός χειριστικού ατόμου λόγω της δυσκολίας που έχει να αρνηθεί. Η ανάληψη της ατομικής ευθύνης απαιτεί την ωριμότητα να ξεχωρίσουμε μέσα μας την υπαιτιότητα από την ενοχή, έχοντας πάντα στην άκρη του μυαλού μας ότι είναι άρρητα συνδεδεμένη με την ατομική μας ελευθερία. Όντας ελεύθεροι αναλαμβάνουμε ακριβώς αυτό το οποίο μας αναλογεί κι αυτό συνοδεύεται αποκλειστικά από συναισθήματα ανακούφισης.

Ασημίνα Καραμαλέγκου – Σύμβουλος ψυχικής υγείας – Life Coach

E MAIL: [email protected]

Σχόλια

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Διαβάστε ακόμα

Scroll to Top