19/05/2024

Ψυχολογία του όχλου

Γράφει η Ασημίνα Καραμαλέγκου, Σύμβουλος Ψυχικής Υγείας - Life Coach

όχλου

Πριν από ενάμιση περίπου μήνα είχα γράψει το άρθρο εκείνο στο οποίο παρουσίασα το σύνδρομο Μινχάουζεν και το σύνδρομο Μνχάουζεν δια αντιπρόσωπου.

Εσκεμμένα δεν συμπεριέλαβα τότε την ακόλουθη φράση:  «Ένας ξαφνικός βρεφικός θάνατος είναι τραγωδία, δύο είναι ύποπτοι και τρεις είναι φόνος, εκτός αν αποδειχθεί διαφορετικά». Η φράση αυτή είναι γνωστή ως ο νόμος του παιδίατρου Roy Meadow, ο οποίος εισήγαγε τον όρο σύνδρομο Μινχάουζεν δια αντιπροσώπου (Munchausen Syndrome by proxy) το 1977, κατά την επιστημονική του μελέτη και παρατήρηση των γονέων που είχαν το παιδί τους στο νοσοκομείο. Ο Meadow χρησιμοποίησε τον προσδιορισμό «δια αντιπροσώπου» ώστε να περιγράψει την περίπτωση όπου ένα άτομο «εφεύρει» συμπτώματα για ένα άλλο.  Στην περίπτωση αυτή η κατάσταση είναι επικίνδυνη διότι ο φροντιστής χορηγεί επιβλαβείς ουσίες είτε στο παιδί ή στον ηλικιωμένο με αποτέλεσμα το άτομο να νοσεί και να μην αποκαλύπτεται η δράση του φροντιστή. Δυστυχώς υπάρχουν περιπτώσεις, όπου γονείς και ιδιαίτερα μητέρες με αυτή την ψυχοπαθολογική διαταραχή έχουν οδηγήσει στο θάνατο τα ίδια τους τα παιδιά. Είναι σαφώς μια μορφή κακοποίησης στην οποία ο θύτης υιοθετεί το ρόλο του αρρώστου δι’ αντιπρόσωπου και έτσι απολαμβάνει τη φροντίδα και την προσοχή του υγειονομικού προσωπικού, των φίλων, των συγγενών και το θαυμασμό όλων ως αφοσιωμένος φροντιστής ή το χρησιμοποιεί ως μέσο εκδίκησης. Αναμφισβήτητα πρόκειται για ένα ψυχικά άρρωστο και επικίνδυνο άτομο.

            Αυτό όμως που είναι επίσης θλιβερό και τραγικό είναι ο κόσμος που έγινε όχλος και μετατράπηκε σε μάζα ανθρώπων με επιθετική συμπεριφορά. Αυτό που καθοδηγεί ένα πλήθος και το μεταμορφώνει σε μάζα είναι η ακατάληπτη ψυχολογία του όχλου. Ο Γούσταβο Λε Μπον μίλησε για το φαινόμενο του εξαγριωμένου όχλου όπου τα άτομα αποποιούνται την προσωπική ευθύνη, πιστεύουν ότι είναι ακατανίκητα και η ανωνυμία τους μέσα στο σύνολο τους οδηγεί στο να χάσουν τον αυτοέλεγχο και να ελευθερώσουν τα ένστικτά τους. Το εξαγριωμένο πλήθος αγανακτεί και γίνεται ο δημόσιος κατήγορος. Σύμφωνα με τον Φρόϋντ άνθρωποι χωρίς κοινά στοιχεία συσπειρώνονται και παρασύρονται σε ακραίες συμπεριφορές. Η ασυνείδητη δράση του όχλου οδηγεί στην απώλεια συνείδησης, λογικής και κριτικής ικανότητας. Η μάζα καταπίνει την ατομικότητα και καταπατάει την ίδια τη ζωή. Σε τι διαφέρει τότε από τον εγκληματία τον οποίο θέλει να κατασπαράξει;…

ΣΥΝΔΡΟΜΟ ΜΙΝΧΑΟΥΖΕΝ, ΣΥΝΔΡΟΜΟ ΜΙΝΧΑΟΥΖΕΝ ΔΙΑ ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΟΥ, ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ ΤΟΥ ΟΧΛΟΥ, ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ ΤΩΝ ΜΑΖΩΝ

Γράφει η Ασημίνα Καραμαλέγκου, Σύμβουλος Ψυχικής Υγείας – Life Coach

FB: ΑΣΗΜΙΝΑ ΚΑΡΑΜΑΛΕΓΚΟΥ


mm
About Ασημίνα Καραμαλέγκου 113 Articles
Ασημίνα Καραμαλέγκου, 22 χρόνια μάνα του Αλέξανδρου και 18 χρόνια μάνα της Θεανώς, σπούδασα ψυχολογία με μεταπτυχιακό στις ψυχαναλυτικές μελέτες στο Kent της Αγγλίας και συνέχισα με το ταξίδι στην αυτογνωσία ολοκληρώνοντας τα προγράμματα Life Coaching και Certificate in Coaching στο Καποδιστριακό. Μότο μου «όπου βάζεις ψυχή κι αυθεντικότητα, πετυχαίνεις». Εργάζομαι με την ίδια ψυχή και στο μαγαζί μας και ως σύμβουλος ψυχικής υγείας – life coach.
Contact: Facebook

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*