24/05/2024

Rockas – Ηλίας Πολομαρκάκης: η Κρήτη είναι ροκ


Είναι τρία χρόνια που γνώρισα τον Ηλία, τον Rockas Στην Παραλία της Επισκοπής, έξω από το Ρέθυμνο.
Ένας λεβεντάνθρωπος,  με μακριά μούσια, σχεδόν μακρύ μαλλί, σχεδόν πάντα με μαύρο γυαλί καθρέφτη, t-shirt και σαγιονάρες, μα πάνω από όλα με σφιχτή χειραψία – είναι πολύ σημαντικός ο τρόπος που σου σφίγγει ο άλλος το χέρι όταν τον γνωρίζεις πρώτη φορά και όταν τον ξανασυναντάς μετά από καιρό!

Έχει το beach bar Rockas, μια ξύλινη μικρή κατασκευή με φροντισμένο κηπάκο και ξαπλώστρες, στην ατελειώτη παραλία στα βόρεια της Κρήτης.

Rockas-02-viewtag
Ο Ηλίας Πολομαρκάκης υποδέχεται φίλους, γνωστούς και αγνώστους στο δικό του βασίλειο, που επικρατεί το cool κλίμα, η εξαιρετική μουσική, η Ελευθερία – όπως γράφει και η σημαία με τον Bob Maley, που δεσπόζει στο μπαρ –  και τα καλύτερα burger αμερικάνικου τύπου που μπορείς να βρεις στην Κρήτη – και μάλλον μέσα στην χρυσή πεντάδα των καλύτερων σε όλη την Ελλάδα.

Παίζει τάβλι, βάζει μουσικές, (αν και τώρα με τους υπολογιστές φτιάχνει καταπληκτικές λίστες, ανάλογα με την ώρα), κερνάει ρακές.Rockas-01-viewtag

Σφακιανός, από τον Καλλικράτη.
Στα νιάτα του πέρασε κάποιους μήνες σε σπηλιά στα Μάταλα.

«Ελευθερία, τότε Γιάννη, μουσική, φωτιές τα βράδια. Sex, κανά τσιγάρο… και Rock n Roll»

Μετά έφυγε στην Αμερική.

«Δούλεψα σε μαρίνα με σκάφη στο Σικάγο, μετά λίγο Καλιφόρνια, μετά για έξι χρόνια δούλεψα και στο χρηματιστήριο, τώρα περνάω το μισό χρόνο στην Αμερική, και από τον Απρίλιο κατεβαίνω Κρήτη. 
Πριν από 26 χρόνια άνοιξα το πρώτο μου μαγαζί στην Αγία Γαλήνη, τον «Μπόζος», και από το ’96 είμαι στην παραλία της Επισκοπής με τον
Rockas.

Ηλία, σήμερα η Κρήτη αντέχει τη ροκιά, τη δική σου ροκιά;

«Η Κρήτη είναι ροκ! Διαθέτει ελευθερία που δεν μπορείς να βρεις αλλού»!

Ο ροκάς-Ηλίας έχει δύο κόρες, έναν γιο και πέντε εγγόνια.
Ηλία, την ελευθερία που έζησες εσύ την άφησες και στα παιδιά ή έγινες αυστηρός, αυτό που έχουμε στο μυαλό μας ως τον «κρητικό πατέρα»;

«Θεωρώ ότι είμαι ελεύθερος άνθρωπος, και ανεξάρτητος. Τα παιδιά θέλουν ελευθερία αλλά με μέτρο. Πρέπει να τα καταλαβαίνεις, να τους αφήνεις το χώρο που χρειάζονται, αλλά να καταλαβαίνεις τις ανάγκες τους. Εμένα με λέγανε μαλλιά όταν ήμουν μικρός, με φωνάζανε «γιεγιέ». Εγώ δεν κρίνω τι θέλει να κάνει κάποιος με το σώμα του. Τώρα είναι μόδα τα τατουάζ, τι θα πω εγώ: ότι δε μου αρέσει άρα μην το κάνεις;»

Οι κρητικοί σε αντιμετώπισαν σαν «αμερικανάκι» όταν επέστρεψες την πρώτη φορά;

«Γιάννη, κοίταξε να δεις: η δική σου συμπεριφορά κανονίζει πώς θα σου συμπεριφέρονται και θα σε αντιμετωπίζουν οι άλλοι! Εγώ δεν ήρθα εδώ κι άρχισα τα «yes» και τα «no», δεν τους έκανα τον αμερικάνο. Ήμουν ένας από αυτούς»

Ηλία, αν ήσουν σήμερα είκοσι ετών, τι θα άλλαζες από αυτά που έχεις κάνει;

«Θα έκανα ακριβώς τα ίδια, δεν έχω μετανιώσει για τη ζωή μου»!

Ραντεβού στου Rockas λοιπόν αν σας βγάλει η διαδρομή προς την Κρήτη. Αξίζει να γευτείτε τα ζουμερά 100% beef burger με το τραγανό ψωμάκι  σερβιρισμένα στο κοφινάκι με τραγανές φρεσκοτηγανισμένες πατάτες, να μπείτε στο Rockas mood και να ακούστε την κατάλληλη μουσική στη σωστή ώρα.Rockas-burger-viewtag

Rockas-03-viewtag
Στενός συνεργάτης του Ηλία είναι ο Dj Theo Grooves, από τους λίγους έλληνες dj που παίζει ακόμη με βινύλια. Τα πάρτι στον Rockas έχουν αφήσει εποχή, και συνεχίζουν να δημιουργούν αυτό που θέλει το καλοκαίρι και η Κρήτη: Ελευθερία, στο σώμα και στο μυαλό!

Γιάννης Καφάτος


mm
About Γιάννης Καφάτος 2277 Articles
Γιάννης Καφάτος, Μπαμπάς, δημοσιογράφος, ραδιοφωνικός παραγωγός, tattoer, T-shirt maker, dj, και ποιος ξέρει τι άλλο (ακόμη). Σπούδασε πολιτικές επιστήμες πήρε όμως πτυχίο από το ΡΟΔΟΝ και άλλα συναυλιακά "ιδρύματα". Ταξιδεύει λιγότερο από όσο θα ήθελε.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*