24/10/2021

Σεπτέμβριος: Ο μήνας των Στόχων

Γράφει η Ασημίνα Καραμαλέκου, Σύμβουλος Ψυχικής Υγείας - Life Coach

των στόχων

Σεπτέμβριος, ο ένατος μήνας σύμφωνα με το Γρηγοριανό Ημερολόγιο, ο πρώτος του φθινοπώρου κι ο έβδομος σύμφωνα με το ρωμαϊκό ημερολόγιο που άρχιζε το Μάρτιο. Πήρε το όνομά του από το «septem» που σημαίνει επτά. Στα βυζαντινά χρόνια ήταν η αρχή του εκκλησιαστικού και πολιτικού έτους. Έτσι καθιερώθηκε να σηματοδοτεί τη νέα αρχή που κάνουμε μετά τη χαλάρωση των καλοκαιρινών μηνών. Είναι ο μήνας που οι μαθητές ξεκινούν τη σχολική χρονιά, γίνεται η συγκομιδή των σταφυλιών και ο τρύγος και γενικά είναι ο μήνας που αφυπνίζει τη δημιουργικότητά μας και τη θέληση μας για αλλαγές, όπως για παράδειγμα να αδυνατίσουμε, να αλλάξουμε δουλειά, να ξεκινήσουμε γυμναστική κ.ά. Δεν είναι η Πρωτοχρονιά ορόσημο για μια νέα αρχή στη ζωή μας. Αντίθετα, ο Σεπτέμβριος είναι ορόσημο για να θέσουμε νέους στόχους, στη συνέχεια να οργανωθούμε και τέλος να συγκεντρωθούμε στην αποτελεσματική επίτευξη αυτών των στόχων. Γιατί όμως τώρα; Ένας λόγος είναι γιατί μετά την ξενοιασιά του καλοκαιριού, τη θερινή ραστώνη και τις διακοπές που κάναμε έχουμε ενέργεια και διάθεση για αλλαγές και προπαντός έχουμε όρεξη για δράση. Ακόμη και να μην κάναμε διακοπές, το καλοκαίρι προσφέρει ξένοιαστες και ελεύθερες στιγμές λόγω καιρού, της ώρας που νυχτώνει, του κόσμου που κυκλοφορεί πιο άνετος χωρίς να βιάζεται να πάει στη δουλειά του και χωρίς να κρυώνει. Η χαλαρότητα είναι διάχυτη στην ατμόσφαιρα. Ξεκινάμε, λοιπόν, να φτιάχνουμε το πρόγραμμα με τους στόχους που θέλουμε να υλοποιήσουμε, έχοντας όμως υπόψιν μας ότι όλα μαζί δε γίνονται. Ιεραρχούμε με σειρά προτεραιότητας ανάλογα με αυτό που επιθυμεί περισσότερο η ψυχή μας. Ξεκινάμε από αυτό που έχουμε οραματιστεί πιο αβίαστα και πιο έντονα. Δεν αναλωνόμαστε με το να λέμε τα σχέδιά μας παντού, γιατί ξεθυμαίνει το πάθος και η όρεξη για δράση. Κάνουμε, λοιπόν, έναν προγραμματισμό με συγκεκριμένα βήματα που θα στοιχειοθετήσουν τη δράση μας για την επίτευξη του συγκεκριμένου στόχου.


Η στοχοθεσία είναι μια πολύπλοκη διαδικασία
. Δεν είναι απλά η επιλογή των θέλω και η εκκίνηση της προσπάθειας επίτευξής της. H στοχοθεσία είναι άμεσα συνδεδεμένη με το αξιακό μας σύστημα.

Τι σημαίνει αυτό;  Εντοπίζουμε αρχικά τις αξίες μας και κατόπιν  εξετάζουμε αν τις ελέγχουμε. Στη συνέχεια εξετάζουμε  αν ο στόχος μας είναι συμβατός με τις αξίες μας. Διερευνούμε αν η απόφασή μας εναρμονίζεται με τις βασικές μας αξίες, τις οποίες αφενός είμαστε σε θέση να ελέγχουμε αφετέρου αντανακλούν την αλήθεια μας. Αν ο στόχος μας δεν είναι σε αρμονία με τις αξίες μας είναι αδύνατον να τον ελέγξουμε και να τον υλοποιήσουμε. Είναι αδύνατον ακόμη και να τον υποστηρίξουμε.  Δεν μπορώ να βάλω ως στόχο κάτι που δεν το υποστηρίζω με όλο μου το είναι. Γι΄ αυτό ακριβώς το λόγο τα πάντα ξεκινούν από τον έλεγχο των αξιών του ατόμου.

Ας θυμηθούμε τώρα πώς θα πρέπει να είναι ο στόχος μας για να πετύχει. Αρχικά, θα πρέπει να είναι ξεκάθαρος και συγκεκριμένος. Για παράδειγμα «θέλω να χάσω βάρος». Να είναι μετρήσιμος γιατί αν είναι μη μετρήσιμος δεν θα γνωρίζω ότι τον πέτυχα. «Θέλω να χάσω 10 κιλά». Θα πρέπει να είμαι σε θέση να ορίσω κριτήρια για να καταλάβω αν τον πέτυχα. Θα πρέπει να είναι επιτεύξιμος και ρεαλιστικός. Δεν μπορώ να βάλω ως στόχο να χάσω 10 κιλά σε ένα μήνα. Είναι μη πραγματοποιήσιμος!

          Στην περίπτωση που ο στόχος είναι ένας διακαής πόθος, ένα απωθημένο, θα πρέπει να εναρμονίζεται με τις αξίες μου για να μπορώ να τον υποστηρίξω, να τον πιστέψω και να τον υλοποιήσω, για τους λόγους που είδαμε παραπάνω. Και το πλέον σημαντικό όλων ο στόχος μου πρέπει να είναι το δικό μου όραμα. Μόνο έτσι θα βάλω ψυχή κι αυθεντικότητα. Σε διαφορετική περίπτωση ό,τι κάνω θα γίνεται απλώς διεκπαιρεωτικά χωρίς το παραμικρό πάθος! Αλλιώς κυνηγάω το δικό μου όνειρο κι αλλιώς το όνειρο των γονιών μου. Το άτομο θα πρέπει εντελώς ανεπηρέαστο ν αναρωτηθεί τι αγαπάει  και να το ερωτευθεί. Εμείς οι Έλληνες που έχουμε άλλη λέξη για την αγάπη κι άλλη για τον έρωτα, μπορούμε πολύ πιο εύκολα να καταλάβουμε την απόλυτη σημασία και του αγαπάω και του είμαι ερωτευμένος. Αν αγαπάω και είμαι κι ερωτευμένος με το στόχο μου δεν μπορεί παρά να τον υποστηρίξω βαθιά με όλη μου την ψυχή, με όλο μου το είναι και κατά συνέπεια να τον κατακτήσω πλήρως.

            Τέλος, θα πρέπει να είναι χρονικά τοποθετημένος σε συγκεκριμένο πλαίσιο ώστε να έχω το κίνητρο να μην χαλαρώνω και να προσπαθώ για την επίτευξή του με όλο μου το είναι. Θα κάνω ένα σαφές χρονοδιάγραμμα και μ ένα καθημερινό πλανόγραμμα θα ελέγχω τα βήματά μου. Το χρονοδιάγραμμα χρειάζεται για να ορίσω σε πόσους ακριβώς μήνες θα χάσω αυτά τα κιλά και το πλανόγραμμα είναι απαραίτητο για να παρακολουθούμε τα καθημερινά μας βήματα και να μην ξεφεύγουμε ούτε στο ελάχιστο.

          Λόγω του γεγονότος ότι η στοχοθεσία έχει μια πολυπλοκότητα ο ρόλος ενός ειδικού έγκειται στο να βοηθήσει το άτομο να δουλέψει διεξοδικά με τις αξίες του και τα πιστεύω του για να είναι σε θέση να καταλάβει σε βάθος τι ελέγχει και τι όχι. Εν συνεχεία να επιλέξει έναν  «έξυπνο» στόχο, ο οποίος θα είναι ο διακαής του πόθος  και τον οποίο θα υποστηρίξει με όλο του το είναι. Το έργο ενός ειδικού είναι ν’ αντιληφθεί τι κενά έχει το άτομο στην αναγνώρισή του και να  δουλέψει σε βάθος με την αυτοπεποίθησή του. Να εξετάσει αρχικά αν είναι όντως χαμηλή, να βρει τι την μειώνει και να προχωρήσει στην  ενίσχυσή της. Τέλος, το άτομο με την υποστήριξη πάντα του ειδικού θα αναλάβει πλήρως την ευθύνη του απέναντι στο στόχοτου  και θα δεσμευθεί αρχικά στον ίδιο του τον εαυτό για την πιο άμεση υλοποίηση και τελική επίτευξη του λεγόμενου smart στόχου.

Ασημίνα Καραμαλέκου, Σύμβουλος Ψυχικής Υγείας – Life Coach

E-MAIL: [email protected]

(Συνολικές Επισκέψεις 825, 1 επισκέψεις σήμερα)

mm
About Ασημίνα Καραμαλέγκου 36 Articles
Ασημίνα Καραμαλέγκου, 22 χρόνια μάνα του Αλέξανδρου και 18 χρόνια μάνα της Θεανώς, σπούδασα ψυχολογία με μεταπτυχιακό στις ψυχαναλυτικές μελέτες στο Kent της Αγγλίας και συνέχισα με το ταξίδι στην αυτογνωσία ολοκληρώνοντας τα προγράμματα Life Coaching και Certificate in Coaching στο Καποδιστριακό. Μότο μου «όπου βάζεις ψυχή κι αυθεντικότητα, πετυχαίνεις». Εργάζομαι με την ίδια ψυχή και στο μαγαζί μας και ως σύμβουλος ψυχικής υγείας – life coach.
Contact: Facebook

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*