Η στοχοθεσία είναι μια πολύπλοκη διαδικασία. Δεν είναι απλά η επιλογή των θέλω και η εκκίνηση της προσπάθειας επίτευξής της. H στοχοθεσία είναι άμεσα συνδεδεμένη με το αξιακό μας σύστημα.
Τι σημαίνει αυτό; Εντοπίζουμε αρχικά τις αξίες μας και κατόπιν εξετάζουμε αν τις ελέγχουμε. Στη συνέχεια εξετάζουμε αν ο στόχος μας είναι συμβατός με τις αξίες μας. Διερευνούμε αν η απόφασή μας εναρμονίζεται με τις βασικές μας αξίες, τις οποίες αφενός είμαστε σε θέση να ελέγχουμε αφετέρου αντανακλούν την αλήθεια μας. Αν ο στόχος μας δεν είναι σε αρμονία με τις αξίες μας είναι αδύνατον να τον ελέγξουμε και να τον υλοποιήσουμε. Είναι αδύνατον ακόμη και να τον υποστηρίξουμε. Κάθε αξία κρύβει μια πεποίθηση και κάθε πεποίθηση πρέπει να ελέγχεται διεξοδικά εάν αρχικά είναι ενδυναμωτική και στη συνέχεια αν είναι δυσλειτουργική, αποδυναμωτική. Στην περίπτωση που είναι αποδυναμωτική θα πρέπει το άτομο να την αποδομήσει και να υιοθετήσει στη θέση της μια ενδυναμωτική πεποίθηση την οποία θα την κάνει δική του και στην πορεία θα τον βοηθήσει αποτελεσματικά στη στοχοθεσία. Δεν μπορώ να βάλω ως στόχο κάτι που δεν το υποστηρίζω με όλο μου το είναι. Γι΄ αυτό ακριβώς το λόγο τα πάντα ξεκινούν από τον έλεγχο των αξιών του ατόμου.
Ας δούμε ένα παράδειγμα για να καταλάβουμε τι σημαίνει αξία, έλεγχος αξιών και πεποιθήσεις. Ας πούμε, λοιπόν, ότι το άτομο έχει ως αξία του την αγάπη. Ως πεποίθηση γι΄ αυτήν την αξία έχει «Όταν δίνω αγάπη, παίρνω αγάπη». Είναι ενδυναμωτική αυτή η πεποίθηση; Κατά το ήμισυ είναι. Το « Όταν δίνω αγάπη» είναι κάτι το οποίο ελέγχω πλήρως. Ξέρω πού θα δώσω, αν θα δώσω και πόση αγάπη θα δώσω. Το «παίρνω αγάπη» δεν το ελέγχω καθόλου. Ούτε πόση θα πάρω, ούτε πώς θα την πάρω, ούτε καν αν θα πάρω! Το πρώτο βήμα είναι ο χαρακτηρισμός της πεποίθησης μας ως δυσλειτουργική (αν κι εφόσον φυσικά είναι) και στη συνέχεια την αποδομούμε και την αντικαθιστούμε με μια νέα την οποία και υιοθετούμε : «Όταν δίνω αγάπη, νιώθω ήρεμος/η». Ενδυναμωτική; Ναι. Την ελέγχω; Απόλυτα. Τη γράφουμε και τη διαβάζουμε κάθε μέρα μέχρι να ολοκληρώσουμε την υιοθεσία της, την εγκαθίδρυσή της μέσα μας. Με αυτόν τον τρόπο, μπορούμε και να την υποστηρίξουμε και κυρίως θα μπορέσουμε να υποστηρίξουμε το στόχο μας που είναι συμβατός με αυτή την αξία.
Αφού ξεκαθαρίσαμε τι είναι η στοχοθεσία και πώς θα λειτουργήσει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, ας εξετάσουμε πώς θα πρέπει να είναι ο στόχος μας. Αρχικά, θα πρέπει να είναι ξεκάθαρος και συγκεκριμένος. Για παράδειγμα «θέλω να χάσω βάρος». Να είναι μετρήσιμος γιατί αν είναι μη μετρήσιμος δεν θα γνωρίζω ότι τον πέτυχα. «Θέλω να χάσω 10 κιλά». Θα πρέπει να είμαι σε θέση να ορίσω κριτήρια για να καταλάβω αν τον πέτυχα. Θα πρέπει να είναι επιτεύξιμος και ρεαλιστικός. Δεν μπορώ να βάλω ως στόχο να χάσω 10 κιλά σε ένα μήνα. Είναι μη πραγματοποιήσιμος!
Στην περίπτωση που ο στόχος είναι ένας διακαής πόθος, ένα απωθημένο, θα πρέπει να εναρμονίζεται με τις αξίες μου για να μπορώ να τον υποστηρίξω, να τον πιστέψω και να τον υλοποιήσω, για τους λόγους που είδαμε παραπάνω. Και το πλέον σημαντικό όλων ο στόχος μου πρέπει να είναι το δικό μου όραμα. Μόνο έτσι θα βάλω ψυχή κι αυθεντικότητα. Σε διαφορετική περίπτωση ό,τι κάνω θα γίνεται απλώς διεκπαιρεωτικά χωρίς το παραμικρό πάθος! Αλλιώς κυνηγάω το δικό μου όνειρο κι αλλιώς το όνειρο των γονιών μου. Το άτομο θα πρέπει εντελώς ανεπηρέαστο ν αναρωτηθεί τι αγαπάει και να το ερωτευθεί. Εμείς οι Έλληνες που έχουμε άλλη λέξη για την αγάπη κι άλλη για τον έρωτα, μπορούμε πολύ πιο εύκολα να καταλάβουμε την απόλυτη σημασία και του αγαπάω και του είμαι ερωτευμένος. Αν αγαπάω και είμαι κι ερωτευμένος με το στόχο μου δεν μπορεί παρά να τον υποστηρίξω βαθιά με όλη μου την ψυχή, με όλο μου το είναι και κατά συνέπεια να τον κατακτήσω πλήρως.
Τέλος, θα πρέπει να είναι χρονικά τοποθετημένος σε συγκεκριμένο πλαίσιο ώστε να έχω το κίνητρο να μην χαλαρώνω και να προσπαθώ για την επίτευξή του με όλο μου το είναι. Θα κάνω ένα σαφές χρονοδιάγραμμα και μ ένα καθημερινό πλανόγραμμα θα ελέγχω τα βήματά μου. Το χρονοδιάγραμμα χρειάζεται για να ορίσω σε πόσους ακριβώς μήνες θα χάσω αυτά τα κιλά και το πλανόγραμμα είναι απαραίτητο για να παρακολουθούμε τα καθημερινά μας βήματα και να μην ξεφεύγουμε ούτε στο ελάχιστο.
Λόγω του γεγονότος ότι η στοχοθεσία έχει μια πολυπλοκότητα ο ρόλος ενός life coach έγκειται στο να βοηθήσει το άτομο να δουλέψει διεξοδικά με τις αξίες του και τα πιστεύω του για να είναι σε θέση να καταλάβει σε βάθος τι ελέγχει και τι όχι. Εν συνεχεία να επιλέξει έναν όπως λέμε στο coaching «έξυπνο» στόχο, ο οποίος θα είναι ο διακαής του πόθος και τον οποίο θα υποστηρίξει με όλο του το είναι. Το έργο ενός coach είναι ν’ αντιληφθεί τι κενά έχει το άτομο στην αναγνώρισή του και να δουλέψει σε βάθος με την αυτοπεποίθησή του. Να εξετάσει αρχικά αν είναι όντως χαμηλή, να βρει τι την μειώνει και να προχωρήσει στην ενίσχυσή της. Τέλος, το άτομο με την υποστήριξη πάντα του coach θα αναλάβει πλήρως την ευθύνη του απέναντι στο στόχο του και θα δεσμευθεί αρχικά στον ίδιο του τον εαυτό για την πιο άμεση υλοποίηση και τελική επίτευξη του λεγόμενου smart στόχου.
Ασημίνα Καραμαλέγκου Σύμβουλος Ψυχικής Υγείας – Life Coach