28/05/2020

Στον Καζούο Ισιγκούρο το Νόμπελ Λογοτεχνίας


Στον Καζούο Ισιγκούρο απονεμήθηκε σήμερα το Νόμπελ Λογοτεχνίας για το 2017.

Με τη βράβευση του Ιαπωνοβρετανού συγγραφέα, η Ακαδημία γυρνά σε πιο ασφαλή νερά, μετά την μάλλον ατυχή επιλογή του τραγουδοποιού Μπομπ Ντύλαν το 2016. Ο Καζούο Ισιγκούρο, που έγινε παγκοσμίως γνωστός μετά τη μεταφορά του μυθιστορήματος «Τα απομεινάρια μιας ημέρας» στη μεγάλη οθόνη, είναι ένας αισθαντικός συγγραφέας, που αγαπά να αφουγκράζεται την ανθρώπινη φύση, ενώ δεν ξεχνά να πειραματίζεται με όλα σχεδόν τα λογοτεχνικά είδη.

Η Επιτροπή δικαιολόγησε την απόφασή της λέγοντας πως ο Καζούο Ισιγκούρο διακρίνεται «για μυθιστορήματα μεγάλης συναισθηματικής έντασης τα οποία αποκαλύπτουν την άβυσσο που ανοίγεται κάτω από την απατηλή αίσθηση της σύνδεσής μας με τον κόσμο», και αυτή η μάλλον γενικόλογη φράση, ταιριάζει στα βιβλία του γάντι: το εκπληκτικό μυθιστόρημα επιστημονικής φαντασίας «Μη με αφήσεις ποτέ»- που έγινε ταινία το 2010- , το πιο χαμηλότονο «Τότε που ήμασταν ορφανοί» αλλά και το πρόσφατο φάντασι «Ο θαμμένος γίγαντας». Το σημαντικό είναι πως ο Καζούο Ισιγκούρο είναι ένας πεζογράφος ακόμα ενεργός, που θα δώσει, έπειτα από αυτή την ώθηση, ακόμα σημαντικότερα έργα στο μέλλον.

(Συνολικές Επισκέψεις 554, 1 επισκέψεις σήμερα)
WEAVES feat. TANYA TAGAQ - SCREAM, το τραγούδι της Παρασκευής (Video)
Ο πλανητάρχης- κωλόχαρτο

mm
About Κατερίνα Μαλακατέ 86 Articles
Η Κατερίνα Μαλακατέ είναι συνιδιοκτήτρια του βιβλιοπωλείου-καφέ Booktalks. Συγγραφέας, διατηρεί εδώ και επτά χρόνια το βιβλιοφιλικό blog Διαβάζοντας, γιατί είναι «χτυπημένη» αναγνώστρια.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*