Swingers: Βοηθάει τελικά το σεξ με άλλα ζευγάρια μια σχέση;

Είναι παλιακό ή προχώ, τελικά, ένα ζευγάρι να πειραματίζεται στο σεξ με άλλα ζευγάρια. Και τι σημαίνει για την ίδια τη σχέση; Ποιος έχει συνήθως την πρωτοβουλία; Τι μπορεί να κρύβεται πιο …βαθιά από αυτή την τακτική;

Να, μερικά ερωτήματα που γεννιούνται όταν μιλάς για το θέμα «swingers». Η εναλλαγή ερωτικών συντρόφων μέσα όμως στη σχέση. Δε μιλάμε για …κρυφο/ξενο…πηδήματα αλλά για μια ενσυνείδητη διαδικασία μέσα στο ζευγάρι, μέσα στη σχέση που θέλει να βάλει το «αλατοπίπερο» του ξένου, του απαγορευμένου και να τολμήσει το ταμπού: σεξ με παρέα ένα άλλο ζευγάρι.

Αυτή την ιδιαίτερη σεξουαλική συμπεριφορά συζητάμε με τον Βασίλη Κωνσταντινίδη, Ψυχίατρο – Ψυχοθεραπευτή – Σεξολόγο. Και βεβαίως ο ειδικός μας λέει ποια είναι τα βασικά βήματα για να τονωθεί η ερωτική ζωή ενός ζευγαριού… χωρίς παρέα!!!

Swingers: Γιατί κάποια ζευγάρια γεμίζουν τις ερωτικές τους μπαταρίες ερωτοροπώντας με …άλλους;

Κάποιοι έχουν ενδογενείς φαντασιώσεις να πλουτίζουν τη σεξουαλική τους ζωή και με άλλους συντρόφους οποιουδήποτε φύλου, οπότε από την αρχή μιας σχέσης μπορεί να πειραματίζονται με τρίτα άτομα ή και με ζευγάρια. Κάποιοι άλλοι το βρίσκουν ως σωσίβιο σε μια σχέση που σεξουαλικά έχει φθαρεί.

Ποιο είναι το προφίλ του ζευγαριού που μπαίνει στο «παιχνίδι» των swingers;

Σε κάποιες περιπτώσεις, ο ένας εκ των δύο έχει παρορμητικά στοιχεία προσωπικότητας, πολλές φορές νιώθει αίσθημα κενού και θέλει συνεχώς νέες εμπειρίες. Θέλει και τη μονογαμική σχέση και το αίσθημα της ελευθερίας στα πλαίσια της σεξουαλικής ζωής. Ίσως θέλει να διατηρήσει την πίστη, έχοντας παράλληλα νέες εμπειρίες. Το τελευταίο δεν είναι και απαραίτητο. Αν ο σύντροφος διαφωνεί με την ανταλλαγή συντρόφων και το κάνει μόνο, για να μην τον εγκαταλείψει ο περιπετειώδης σύντροφος, χαρακτηρίζεται κυρίως από εξαρτητικά στοιχεία προσωπικότητας και χαμηλή αυτοεκτίμηση, καθώς μπορεί να κάνει τα πάντα, προκειμένου να ευχαριστήσει τον σύντροφο ή ο δεύτερος να μην τον εγκαταλείψει.

Συνήθως η πρωτοβουλία ανήκει στις γυναίκες ή στους άντρες;

Παραδοσιακά, στο σεξιστικό περιβάλλον, θεωρούνταν απαράδεκτο για τη γυναίκα να κάνει μια τέτοια πρόταση. Την πρωτοβουλία αναλάμβανε ο άντρας. Σήμερα, που έχουμε αφήσει τα πιεστικά χωρίς νόημα ταμπού σχετικά πίσω μας, πολλές γυναίκες είναι εκείνες που σπρώχνουν τον ή τη σύντροφο στην αναζήτηση άλλου ζευγαριού. Φαίνεται, όμως, ότι πάλι τη μερίδα του λέοντος σ΄ αυτό έχουν οι άντρες.

Είναι ένας τρόπος έκφρασης ομοφυλοφιλικών τάσεων που αλλιώς δε θα τολμούσε να τις αρθρώσει μέσα στη σχέση ο άντρας ή η γυναίκα;

Αυτό είναι μια συχνή σκέψη που γίνεται ψυχαναλυτικά σε σχέση με ζευγάρια που προτιμούν τρίο ή ανταλλαγή συντρόφων, καθώς πολλές φορές η σεξουαλική πράξη περιλαμβάνει και αλληλεπίδραση μεταξύ των ατόμων του ίδιου φύλου. Σίγουρα έχει οιδιποδειακή βάση, καθώς η ηδονή μέσα από την παρατήρηση του συντρόφου με κάποιον άλλον, εμπεριέχει άλυτο οιδιπόδειο που πρέπει να επανέρχεται συνεχώς εκ νέου μες στη σχέση. Ασυνείδητα, μπορεί η ώθηση του συντρόφου να κάνει σεξ με άλλον σύντροφο να περιλαμβάνει ασυνείδητη ταύτιση του ατόμου που το αιτείται, διαφορετικά να φαντασιώνεται ο δεύτερος ασυνείδητα ή προσυνειδητά ότι είναι εκείνος που κάνει σεξ με τον τρίτο σύντροφο.

Είναι μονογαμικοί οι swingers;

Συνήθως είναι μονογαμικοί και πολλές φορές ζούνε σε κοινότητες. Υπάρχουν και πιο παρορμητικοί ανάμεσά τους που δε «χορταίνουν» και ζητούν και πολλές εμπειρίες μόνοι τους. Αυτό, όμως, φαίνεται ότι δεν αποτελεί την πλειοψηφία.

Ποια είναι τα τυχόν θετικά και τα τυχόν αρνητικά στην ερωτική αυτή πρακτική;

Τα θετικά είναι : Πηγή νέων εμπειριών, πραγματοποίηση φαντασιώσεων, άρση του άγχους που προέρχεται από σεξουαλική αναστολή, ειλικρίνεια.

Τα αρνητικά : Σεξουαλικά μεταδιδόμενα, συναισθηματικό «μούδιασμα» (το σεξ κατά βάση αποσυνδέεται από τι συναίσθημα).

Μπορεί οι swingers να είναι πιο ευάλωτοι σε σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα;

Επειδή το swinging δημιουργεί μια οικειότητα, ειδικά ανάμεσα σε ζευγάρια που βρίσκονται σταθερά, μπορεί να δημιουργήσει ένα αίσθημα ψευδούς ασφάλειας, που συνοδεύεται από παύση προφυλάξεων, από μεγαλύτερη παρορμητικότητα και εύκολη συνεύρεση με σωρεία ερωτικών συντρόφων. Από αυτή την άποψη, είναι πιο ευάλωτοι.

Αν η ανταλλαγή ερωτικών συντρόφων δεν είναι η λύση. Ποια είναι τα βασικά βήματα για να τονωθεί η ερωτική ζωή ενός ζευγαριού… χωρίς παρέα;

Σεξουαλικά βοηθήματα, πορνό, φαντασιώσεις, μοίρασμα φαντασιώσεων, παιχνίδια ρόλων, μασάζ, ηδονοβλεψία, παρακολούθηση στριπτίζ.

Γιάννης Καφάτος

Info:
O Bασίλης Κωνσταντίδης MD, MSc είναι Ψυχίατρος-Ψυχοθεραπευτής Σεξολόγος με μεταπτυχιακές σπουδές στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Αττικόν «Διασυνδετική Ψυχιατρική». Έχει ασκήσει το επάγγελμα του σε δημόσιες δομές και πλέον ιδιωτεύει. Είναι συγγραφέας 4 βιβλίων και στα σόσιαλ μίντια «Κυκλοφορεί» με το ψευδώνυμο hippocratespsycho

Σχόλια

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Διαβάστε ακόμα

Scroll to Top