21/02/2024

Συντήρηση αποτελέσματος στόχου

Γράφει η Ασημίνα Καραμαλέγκου, Σύμβουλος Ψυχικής Υγείας – Life Coach

Συντήρηση αποτελέσματος

Βρήκαμε τον SMART στόχο μας. Τον θέσαμε, συμφωνήσαμε τα βήματα με τον εαυτό μας και τον ψυχολόγο/coach μας και κάναμε όλη την απαραίτητη διεργασία και δράση για την επίτευξή του.

Με μεθοδικότητα, απόλυτη δέσμευση στο στόχο μας και ανάληψη της πλήρους ευθύνης για την υλοποίησή του καταφέραμε να τον επιτύχουμε. Ένα έργο ολοκληρώθηκε. Η συγκροτημένη διεργασία μας και δράση τελεσφόρησε. Πώς συντηρώ όμως αυτό το αποτέλεσμα;

Η διατήρηση της υλοποίησης του στόχου είναι μια διαδικασία εξίσου πολύτιμη και σημαντική όσο και η ίδια η στοχοθέτηση και η επίτευξή της. Έχουμε παρατηρήσει ότι όταν πετύχουμε έναν στόχο, με πιο εμφανές το παράδειγμα της απώλειας βάρους, χαλαρώνουμε με κίνδυνο να επανέλθουμε στο στάδιο πριν τη στοχοθέτηση. Εδώ ελέγχουμε αν ο συγκεκριμένος στόχος μας ήταν η απόλυτη δική μας επιλογή και όχι ο ευσεβής πόθος του/της συντρόφου. Αν για οποιονδήποτε λόγο χαλάσει ή ατονήσει η σχέση, θα χαλάσει ή θα ατονήσει το αποτέλεσμα.

            Τι πρέπει να κάνω για να συντηρήσω το αποτέλεσμα; Η επίτευξη του συγκεκριμένου στόχου σηματοδοτεί ένα νέο ξεκίνημα. Αυτή η νέα καθημερινότητα, που είναι αποτέλεσμα μιας επιτυχίας μας, περιλαμβάνει νέες συνήθειες και μια καινούρια καθημερινότητα.

 Αυτά που πρέπει να δουλέψουμε τώρα είναι πόσο έτοιμοι είμαστε να δεχτούμε και να διατηρήσουμε αυτές τις ΝΕΕΣ ΣΥΝΗΘΕΙΕΣ. Πόσο έτοιμοι  είμαστε να δεσμευτούμε να αφήσουμε πίσω μας ό,τι δυσλειτουργικό πιστεύω μπλόκαρε τη διαδικασία επίτευξης στόχου.

Με τη βοήθεια ειδικού επικεντρωνόμαστε τώρα στις αξίες που είναι αποκλειστικά δικές μας και οι οποίες συνδέονται με πεποιθήσεις που υπόκεινται στον απόλυτο έλεγχό μας. Ακόμη και όταν βάλω τον επόμενο στόχο και ξεκινήσω τη διαδικασία υλοποίησης δεν ξεχνάω να δουλεύω τη συντήρηση του προηγούμενου στόχου. Για παράδειγμα: ας υποθέσουμε ότι ο στόχος μου είναι να ανεξαρτοποιηθώ από το στενό μου περιβάλλον. Θέτω βήματα, δεσμεύομαι και τον επιτυγχάνω. Δεν ξεχνάω να δουλεύω συνέχεια τα περιοριστικά πιστεύω που με κρατούσαν σε αυτή την εξαρτητική σχέση.

 Με τη βοήθεια ειδικού δουλεύω ανά τακτά χρονικά διαστήματα την αποδόμηση αυτών των περιοριστικών πιστεύω. Με αυτόν τον τρόπο παγιώνω τη νέα μου πεποίθηση που οδηγεί στη νέα μου συνήθεια και αυτή με τη σειρά της έχει διαμορφώσει τη νέα μου καθημερινότητα. Το ίδιο πάθος και ψυχή που βάζουμε για την επίτευξη στόχου, το ίδιο πρέπει να βάλουμε και στη διατήρησή του. Έχουμε πει ότι όπου μπαίνει ψυχή ο στόχος πετυχαίνει. Αν τώρα μπει και αυθεντικότητα ο στόχος συντηρείται!

Ασημίνα Καραμαλέγκου, Σύμβουλος Ψυχικής Υγείας – Life Coach

E-mail: [email protected]


mm
About Ασημίνα Καραμαλέγκου 108 Articles
Ασημίνα Καραμαλέγκου, 22 χρόνια μάνα του Αλέξανδρου και 18 χρόνια μάνα της Θεανώς, σπούδασα ψυχολογία με μεταπτυχιακό στις ψυχαναλυτικές μελέτες στο Kent της Αγγλίας και συνέχισα με το ταξίδι στην αυτογνωσία ολοκληρώνοντας τα προγράμματα Life Coaching και Certificate in Coaching στο Καποδιστριακό. Μότο μου «όπου βάζεις ψυχή κι αυθεντικότητα, πετυχαίνεις». Εργάζομαι με την ίδια ψυχή και στο μαγαζί μας και ως σύμβουλος ψυχικής υγείας – life coach.
Contact: Facebook

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*