29/06/2022

Τι είναι το Gaslighting και πώς μπορώ να το αναγνωρίσω;

Γράφει η Ασημίνα Καραμαλέγκου, Σύμβουλος Ψυχικής Υγείας - Life Coach

Gaslighting

Τελευταία συζητιέται όλο και περισσότερο μια περίεργη μορφή συναισθηματικής χειραγώγησης, που είναι γνωστή ως “Gaslighting”. Είναι η προσπάθεια χειραγώγησης ενός ατόμου από ένα οικείο του πρόσωπο με απώτερο σκοπό να αμφισβητηθεί η αντίληψή του και η ορθότητα της σκέψης του. Ο όρος αυτός προήλθε από ένα θεατρικό έργο στην Αγγλία με τίτλο «Gaslight» του Patrick Hamilton το 1938, όπου περιέγραφε την απόπειρα ενός συζύγου να τρελάνει τη σύζυγό του με το να την κάνει να αμφιβάλλει για την ίδια της τη λογική και τα συναισθήματά της βάζοντας αέριο στα φώτα και κάνοντάς τα να τρεμοπαίζουν κατηγορώντας την ότι το φαντάζεται.  Το Gaslighting είναι μια ύπουλη μορφή κακοποίησης που συνήθως συμβαίνει σε σχέσεις όπου ασκείται εξουσία, όπως γονέα και παιδιού, προϊστάμενου και υφιστάμενου, αλλά και στις διαπροσωπικές σχέσεις συντρόφων ή ακόμη και φίλων.

            Αρχικά θα πρέπει να καταφέρει κάποιος να αναγνωρίσει το gaslighting για να είναι μετά σε θέση να το διαχειριστεί και να το αντιμετωπίσει. Ας δούμε κάποιες τεχνικές του gaslighter. Αρνείται την πραγματικότητα προσποιούμενος ότι τα πράγματα δε συνέβησαν έτσι όπως συνέβησαν ισχυριζόμενος ότι το θύμα τα φαντάστηκε. Υποβαθμίζει τα συναισθήματα και τις σκέψεις του θύματος παρουσιάζοντας ένα σοβαρό γεγονός ως ασήμαντο και κρίνοντας έτσι την αντίδραση του θύματος ως υπερβολική. Αποστασιοποιείται από το εκάστοτε θέμα κάνοντας ότι δεν καταλαβαίνει τον ισχυρισμό του θύματος ή μεταφέροντας τη συζήτηση για αυτό το θέμα σε κάποια άλλη στιγμή, που όμως ποτέ δεν έρχεται. Για να χαρακτηριστούν αυτές οι συμπεριφορές ως gaslighting θα πρέπει να υπάρχει μια επανάληψη ανά τακτά χρονικά διαστήματα, να προέρχονται από συγκεκριμένο άτομο του άμεσου περιβάλλοντος και η σχέση να καθορίζεται από αυτές τις συμπεριφορές. Ως επακόλουθο αυτής της χειραγώγησης είναι το θύμα να μπαίνει σε μια διαδικασία αυτοαμφισβήτησης, μιας συνεχούς αμφιβολίας για τον ίδιο του τον εαυτό, τη λογική του, τη μνήμη του, τη διαδικασία της σκέψης του και τα συναισθήματά του. Ο χειραγωγός συνηθίζει να περιαυτολογεί με σκοπό να προσελκύσει το θαυμασμό του θύματος. Σπάνια παραδέχεται ότι κάνει λάθος. Διακωμωδεί τις ανασφάλειες του συντρόφου του με ιδιαίτερα φιλικό ύφος ώστε να τον μπερδεύει σκόπιμα. Δεν έχει ενσυναίσθηση. Κάνει προσβλητικά σχόλια για άλλους ανθρώπους στο σύντροφό του ώστε να τον απομακρύνει από τον περίγυρο και να τον ελέγχει περισσότερο. Τέλος, παρουσιάζεται ως ο απόλυτος σωτήρας που μπορεί κανείς να εμπιστευτεί και να βασιστεί πάνω του.

            Στο επόμενο άρθρο θα δούμε με ποιο τρόπο μπορούμε να αντιμετωπίσουμε τέτοιες συμπεριφορές. Είναι σημαντικό, λοιπόν, να εκπαιδευτεί το άτομο να αναγνωρίζει αυτή τη συναισθηματική χειραγώγηση ώστε να καταφέρει να προφυλαχτεί και να διασφαλίσει την εγκυρότητα της σκέψης του γιατί στο τέλος η μόνη του αλήθεια θα είναι η αλήθεια του σημαντικού άλλου…

Ασημίνα Καραμαλέγκου, Σύμβουλος Ψυχικής Υγείας – Life Coach

Ασημίνα Καραμαλέγκου/Facebook

(Συνολικές Επισκέψεις 158, 1 επισκέψεις σήμερα)

mm
About Ασημίνα Καραμαλέγκου 69 Articles
Ασημίνα Καραμαλέγκου, 22 χρόνια μάνα του Αλέξανδρου και 18 χρόνια μάνα της Θεανώς, σπούδασα ψυχολογία με μεταπτυχιακό στις ψυχαναλυτικές μελέτες στο Kent της Αγγλίας και συνέχισα με το ταξίδι στην αυτογνωσία ολοκληρώνοντας τα προγράμματα Life Coaching και Certificate in Coaching στο Καποδιστριακό. Μότο μου «όπου βάζεις ψυχή κι αυθεντικότητα, πετυχαίνεις». Εργάζομαι με την ίδια ψυχή και στο μαγαζί μας και ως σύμβουλος ψυχικής υγείας – life coach.
Contact: Facebook

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*