γονέα επιθυμείς

Τι τύπος γονέα είσαι,Β’μέρος – Γίνε ο τύπος του γονέα που επιθυμείς

Στο άρθρο της προηγούμενης εβδομάδας είδαμε τους πέντε τύπους γονέα που έχουν καταλήξει οι ειδικοί: ο επιτρεπτικός, ο αυταρχικός, ο υποστηρικτικός , ο αδιάφορος, ο επιεικής.

Αυτό που διαφέρει σε αυτούς τους τύπους είναι τα ΟΡΙΑ που βάζουμε ή δε βάζουμε ως γονείς. Πολλές φορές οι ίδιοι άνθρωποι είναι διαφορετικός τύπος γονέα στα παιδιά του. Μπορεί στο πρώτο παιδί να εξαντλούμε την αυστηρότητά μας και στο δεύτερο να είμαστε επιτρεπτικοί. Αυτό εξαρτάται αφ΄ενός από την προσωπικότητα του κάθε παιδιού, αφ΄ετέρου από τις δικές μας προσδοκίες, ανοχές και αντοχές καθώς και τους μηχανισμούς που έχουμε αναπτύξει την πρώτη φορά που γίναμε γονείς.

            Επιτρεπτικός γονιός σημαίνει ένα παιδί που δε δέχεται εύκολα το ¨όχι¨ ως απάντηση. Ένα παιδί που συνήθως γίνεται ανικανοποίητος ενήλικας. Αυταρχικός γονέας σημαίνει ένα παιδί που έχει μάθει να το ορίζουν και να το καθοδηγούν με όχι ευχάριστο τρόπο. Ένα παιδί που συνήθως γίνεται δυσλειτουργικός ενήλικας. ΥΠΟΣΤΗΡΙΚΤΙΚΟΣ ΓΟΝΙΟΣ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΕΥΤΥΧΙΣΜΕΝΟ ΠΑΙΔΙ. Ένα παιδί που μαθαίνει από νωρίς να κυνηγάει το δικό του μοναδικό όραμα χωρίς να κρίνεται και κυρίως να επικρίνεται. Ένα παιδί που γίνεται ένας λειτουργικός ενήλικας που επιχειρηματολογεί για τα θέλω του και επιπλέον στηρίζει τα θέλω των γύρω του. Αδιάφορος γονιός σημαίνει ένα παραμελημένο παιδί που έχει ανατραφεί χωρίς έκδηλο το συναίσθημα. Ένα παιδί που γίνεται εκείνος ο ενήλικας που δυσκολεύεται να εκφράσει τα συναισθήματά του και αποζητά συνεχώς την αποδοχή των γύρω του. Επιεικής γονιός σημαίνει δυσαρεστημένο παιδί. Ένα παιδί που φαινομενικά θα έπρεπε να είναι ευχαριστημένο, στην πραγματικότητα όμως είναι ένα παιδί που εισπράττει απόσταση από το γονιό του και υποβάθμιση του εκάστοτε θέματός του. Ένα παιδί που γίνεται εκείνος ο ενήλικας που ανταποδίδει επισταμένως την απορριπτική συμπεριφορά που έχει εισπράξει ως παιδί.

ΕΣΥ ΤΙ ΤΥΠΟΣ ΓΟΝΕΑ ΕΠΙΘΥΜΕΙΣ ΝΑ ΓΙΝΕΙΣ; 

Με τη βοήθεια ειδικού μπορείς να βρεις τι τύπος γονέα είσαι επί του παρόντος και να αποφασίσεις τις αλλαγές που επιθυμείς να κάνεις. Στο coaching βοηθάμε τον γονέα να καταγράψει τη συμπεριφορά του ώστε να βρούμε με ποιον τύπο έχει τα περισσότερα κοινά στοιχεία. Στη συνέχεια χτίζουμε μαζί το προφίλ που επιθυμεί να υιοθετήσει και τον βοηθάμε να διορθώσει τα κακώς κείμενα. Επιπλέον, δουλεύοντας μαζί του με τα κατάλληλα εργαλεία επιτυγχάνουμε την προσωπική του βελτίωση και ολοκλήρωση ώστε να γίνουν όλες οι αλλαγές που επιθυμεί. Με αυτόν τον τρόπο θα προσδιορίσει τους στόχους του στην ανατροφή του παιδιού του και θα σχεδιάσουμε μαζί τα βήματα για την υλοποίησή τους.  Παράλληλα θα εντοπίσουμε μαζί τα εμπόδια που δυσκολεύουν την πραγματοποίηση των συγκεκριμένων στόχων και με το κατάλληλο πλάνο θα τα ξεπεράσουμε. Με αυτόν τον τρόπο όλη η προσοχή μας θα επικεντρωθεί στην παρούσα και στη μελλοντική κατάσταση.

            Δεν υπάρχουν μαγικές συνταγές στην ανατροφή των παιδιών μας. Υπάρχει όμως ο μαγικός εκείνος τρόπος που με τη συνεργασία μας με τον ειδικό θα βρούμε το δρόμο που μας ταιριάζει, θα βγάλουμε από μέσα μας τα καλύτερά μας στοιχεία περπατώντας στο δρόμο της αυτογνωσίας και της αυτοβελτίωσης. Ευτυχέστερος γονιός σημαίνει ευτυχέστερο παιδί. Ένας ολοκληρωμένος άνθρωπος έχει τη δυνατότητα να αφουγκραστεί τις ανάγκες του παιδιού του και να τις διακρίνει σε πραγματικές και μη πραγματικές. Δεν ικανοποιούμε στο έπακρον το παιδί μας ούτε όμως και το απαξιώνουμε. Το ακούμε, το καταλαβαίνουμε, το αγαπάμε και το ΟΡΙΟΘΕΤΟΥΜΕ.

Ασημίνα Καραμαλέγκου – Σύμβουλος Ψυχικής Υγείας – Life Coach

Fb: Ασημίνα Καραμαλέγκου

Σχόλια

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Διαβάστε ακόμα

Scroll to Top