Το όριο

Το όριο ανάμεσα στο κακόγουστο αστείο και την καλοπροαίρετη πλάκα – Συναισθηματική νοημοσύνη

Υπάρχει η γενική παραδοχή ότι το γέλιο δρα χαλαρωτικά στην ψυχή μας, μας εκτονώνει και μας προσφέρει μια πρόσκαιρη ευχαρίστηση. Ο Αριστοτέλης πίστευε ότι υπάρχουν όρια στο κωμικό στοιχείο και μίλησε για «κομψούς και καλαίσθητους τρόπους επικοινωνίας με τους άλλους (ανθρώπους): να λέμε – αλλά και να ακούμε – αυτά που πρέπει και με τον τρόπο που πρέπει. ».

Είναι ζήτημα παιδείας να καταφέρει κάποιος να ξεχωρίζει την κακοήθη πλάκα, το ανόητο αστείο  από το έξυπνο με απόλυτο σεβασμό χιουμοριστικό σχόλιο στα όρια πάντα του επιτρεπτού. Ο απαίδευτος άνθρωπος διασκεδάζει με χυδαιότητες που είτε τις ακούει είτε τις λέει. Επιπλέον, ο Αριστοτέλης διασαφηνίζει ότι «δεν είναι επίσης χωρίς σημασία το είδος των ανθρώπων στους οποίους λέμε αυτά που λέμε ή των ανθρώπων που ακούμε αυτά που ακούμε».

Το άτομο που αστειεύεται υποχρεούται να ακολουθεί μια μέση οδό χωρίς υπερβολές ώστε να μην υπερβεί τα όρια. Στο όνομα του δήθεν χιούμορ αναπτύχθηκε το λεγόμενο «τρολλάρισμα» στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, που εξελίχθηκε σε μία μορφή εκφοβισμού. Το συγκεκριμένο είδος αστείου συνδέεται με τοξικά συναισθήματα. Στο όνομα της δήθεν ψυχαγωγίας προβάλλονται σατιρικές εκπομπές που καυτηριάζουν τα κακώς δρώμενα. Αυτό τους δίνει το πλεονέκτημα να εκμεταλλεύονται την ανάγκη των ανθρώπων να ψυχαγωγηθούν γελώντας και γίνονται οι κριτές των πάντων. Σε πιο ακραία περίπτωση κρύβονται πίσω από την ελαφρότητα του αστεϊσμού και δρουν ανενόχλητοι. Το υγιές χιούμορ γίνεται σύμμαχός μας απέναντι στα αρνητικά συναισθήματα σε αντίθεση με την κακοπροαίρετη πλάκα που δημιουργεί μόνο τοξικά συναισθήματα και σε αυτόν που την κάνει και εννοείται και σε αυτόν που τη δέχεται.

            Αυτό που χρειάζεται να έχει ένας άνθρωπος για να καταφέρει να διατηρήσει τα όρια του κωμικού είναι παιδεία και συναισθηματική νοημοσύνη. Η συναισθηματική νοημοσύνη είναι η ικανότητα του ατόμου να αντιλαμβάνεται σε βάθος τόσο τα δικά του συναισθήματα όσο και τα συναισθήματα του άλλου. Φανερώνει κυρίως τη δεξιότητα του ατόμου να κατανοεί τον άλλο, να τον αποκωδικοποιεί και να τον συναισθάνεται μέσα από αυτό το ουσιαστικό κανάλι επικοινωνίας.  Αν το άτομο είναι συναισθηματικά ευφυές θ’ αντιληφθεί ότι το συναίσθημά του θα επηρεάσει τη συμπεριφορά του και κατ’ επέκταση τις διαπροσωπικές του σχέσεις και δεν θα το αφήσει να το κυριεύσει. Θα το εκλογικεύσει και θα το εκτονώσει με αυτόν τον τρόπο γυρνώντας το στον εαυτό του  κι όχι στους άλλους. Θα αυτοσαρκαστεί που είναι και πιο υγιές. Δεν θα γελάσει εις βάρος κάποιου άλλου. Η συναισθηματική νοημοσύνη είναι αρετή η οποία καλλιεργείται, διδάσκεται κι αποκτάται όταν είμαστε συγκεντρωμένοι στην ψυχή μας. Αν αυτή όλη η διεργασία λάβει χώρα με εμάς συγκεντρωμένους κι επικεντρωμένους απόλυτα στην  ψυχή του άλλου, όλη η ζωή μας θα γίνει πιο φωτισμένη και πιο ουσιώδης. Αυτό ακριβώς ας κρατήσουμε ως κέρδος από μία τέτοια ενδοσκόπηση με απώτερο στόχο να χτίσουμε σχέσεις με εμπιστοσύνη και σεβασμό. Μόνο έτσι θα μπορεί κάποιος να ακολουθήσει τη μέση οδό στα συναισθήματα, στις πράξεις και στην όχι και τόσο αθώα πλάκα.

Ασημίνα Καραμαλέγκου, Σύμβουλος Ψυχικής υγείας – Life-Coach

Σχόλια

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Διαβάστε ακόμα

Scroll to Top