24/04/2024

Το παιδί μέσα μας και πώς γίνεται η επαναδύνδεση με αυτό

Το παιδί μέσα μας

Το παιδί μέσα μας δεν είναι αόριστη έννοια. Είναι ο δρόμος μας από το παρελθόν στο παρόν. Είναι η δική μας ιστορία. Το εσωτερικό παιδί είναι πραγματικό. Το παιδί που ήμασταν κάποτε συνεχίζει να κατοικεί μέσα μας. Δυστυχώς, ως ενήλικες το παραβλέπουμε ή δεν γνωρίζουμε καν την ύπαρξή του. Ηλικιακά όλοι με λίγη καλή τύχη φτάνουμε στην ενηλικίωσή μας. Για να γίνει αυτό όμως και ψυχολογικά θα πρέπει να αποδεχτούμε και να αναγνωρίσουμε τη δική μας ευθύνη για αυτό το εσωτερικό παιδί. Αρχικά θα πρέπει να αντιληφθούμε την ύπαρξή του και στη συνέχεια να γίνουμε ο γονιός που πάντα επιθυμούσαμε για αυτό το παιδί.

             Ο Χόρχε Μπουκάι μίλησε για την αυτοεξάρτησηκαι εννοούσε αυτή ακριβώς τη γονική σχέση του ενήλικου εαυτού μας με το παιδί μέσα μας. Ο Freud μίλησε πρώτος για το ασυνείδητο και τα τραύματα που βρίσκονται θαμμένα σε αυτό. Το ασυνείδητο είναι το παιδί μέσα μας με όλα τα συναισθήματα και τα βιώματά του.  Οι παιδικές μας εμπειρίες, η αλληλεπίδραση που είχαμε με τους οικείους μας μέσα από τις διαπροσωπικές μας σχέσεις, ο τρόπος, που μας μιλούσαν οι γονείς μας όταν ήμασταν παιδιά, έχουν διαμορφώσει αυτό το «εσωτερικό μας παιδί». 

Πως γίνεται η επανασύνδεση με το μέσα παιδί;

            Αρχικά θα πρέπει να αναρωτηθούμε πόσο φροντισμένο είναι αυτό το παιδί, πόση δηλαδή συναισθηματική φροντίδα πήρε από τους γονείς του. Στη συνέχεια θα ασχοληθούμε με  την συναισθηματική φροντίδα που μπορεί ο ενήλικας εαυτός μας να του δώσει. Στόχος μας θα είναι να του δώσουμε όση θεωρούμε ότι δεν πήρε από τους δικούς του γονείς. Αν και ο χρόνος δε γυρνάει πίσω, πάντα υπάρχει τρόπος να αγκαλιάσουμε το παιδί μέσα μας να γίνουμε οι γονείς του ίδιου μας του εαυτού και να καλύψουμε τα τυχόν κενά που μας έχουν στιγματίσει. Η γνωριμία μας με το εσωτερικό μας παιδί μάς φέρνει σε επαφή με το παρελθόν μας. Ανασύρονται μνήμες που μας επιτρέπουν να καταλάβουμε πόσο φροντισμένο είναι αυτό το παιδί. Τι γίνεται όμως όταν συνειδητοποιούμε ότι δεν είναι; Οι δυσκολίες που αντιμετωπίσαμε ως παιδιά, τα ενδεχόμενα κενά στην αναγνώριση από το οικογενειακό μας περιβάλλον, η αγάπη και η απόρριψη που πήραμε ή δεν πήραμε καταγράφονται ως τραυματικά επεισόδια.
Η αναβίωση αυτών των επεισοδίων είναι οδυνηρή και για αυτό το λόγο συνήθως αποφεύγεται. Για να μην νιώσουμε τον πόνο θάβουμε στο υποσυνείδητο ό,τι συνδέεται με αυτόν. Έτσι όμως δεν ανακουφίζεται το πληγωμένο εσωτερικό παιδί. Το γεγονός ότι δεν το αντιμετωπίζουμε δε σημαίνει ότι δεν είναι εκεί. Μπλοκάρουμε τον πόνο και κάνουμε άλλα πράγματα για να απασχολήσουμε τον εαυτό μας. Το φαγητό και το ποτό είναι συνήθη υποκατάστατα. Αν επρόκειτο για ένα παιδάκι στον έξω κόσμο δεν θα ακούγαμε τι έχει να μας πει; Με την ίδια λογική θα πρέπει να ακούσουμε και το εσωτερικό μας παιδί. Σε διαφορετική περιπτωση προβάλλουμε τα κενά μας στις διαπροσωπικές μας σχέσεις με αποτέλεσμα να γινόμαστε δυσάρεστοι και άδικοι με τους άλλους.

Τι συμβαίνει όταν το μέσα παιδί είναι πληγωμένο;

            Μετά λοιπόν τη γνωριμία με το μέσα παιδί έρχεται η θεραπεία του. Αυτό συνιστά μια εσωτερική διαδικασία που αφορά αποκλειστικά εμάς. Είναι ο εσωτερικός διάλογος ανάμεσα σε εμάς και αυτό το παιδί. Όσο ήταν το παιδί άλλου γονέα σημειώθηκαν κενά και ελλείψεις. Τώρα που είμαστε εμείς ο αποκλειστικός του γονέας, θα τα καλύψουμε όλα αυτά χωρίς να προσμένουμε τη φροντίδα από κανέναν άλλον. Με τη βοήθεια ειδικού γινόμαστε υποστηρικτικοί προς αυτό το παιδί για να αισθανθεί εμπιστοσύνη ότι θα το προσέξουμε. Επιπλέον, με τα κατάλληλα εργαλεία μαθαίνουμε να αποδεχόμαστε τον πόνο και τη θλίψη και να σταματήσουμε να τα μπλοκάρουμε για να μπορέσουμε στη συνέχεια να διαχειριστούμε το θυμό, τον οποίο επίσης δεν πρέπει να μπλοκάρουμε. Το άτομο εκπαιδεύεται σε τεχνικές και ασκήσεις έκφρασης και εκτόνωσης αυτού του θυμού για να διαχειριστεί τον πόνο και να ανακουφιστεί.

Τι δώρα θα αποκομίσουμε από την επανασύνδεση με το μέσα παιδί;

            Είναι ένας δύσκολος και επώδυνος δρόμος, τον οποίο μόλις αποφασίσουμε να τον περπατήσουμε τα οφέλη θα είναι τεράστια.  Με την επανασύνδεση με το εσωτερικό μας παιδί θα γίνουμε λειτουργικοί και θα καταφέρουμε να πάμε παρακάτω συγκεντρωμένοι πλέον  στην παρούσα μας κατάσταση και στην κάθε μας στιγμή. Είναι ένας δρόμος προς την ενσυνειδητότητα, για τα οφέλη της οποίας έχουμε μιλήσει σε προηγούμενο άρθρο. Επιπλέον, μια κοινωνία ενηλίκων μας υποχρεώνει να βάλουμε στην άκρη την παιδικότητά μας καταπιέζοντας  αγνά και αθώα συναισθήματα. Επιπρόσθετα καταπιέζονται και ενδεχόμενα τραυματικά επεισόδια  μαζί με όλα τα αρνητικά συναισθήματα που συνδέονται με αυτά όπως του θυμού , του φόβου, της απόρριψης. Ο δίαυλος, λοιπόν, επικοινωνίας με το εσωτερικό μας παιδί θα τα φέρει όλα αυτά σταδιακά στο συνειδητό. Με τη βοήθεια ειδικού αναγνωρίζουμε τα κενά, εντοπίζουμε τα τραύματα και τα δουλεύουμε ώστε επιτέλους να επουλωθούν. Συνειδητοποιούμε όμως και τα θετικά στοιχεία του μέσα παιδιού, τα θυμόμαστε και τα προσαρμόζουμε στην παρούσα μας κατάσταση σύμφωνα με τον τρόπο που μας εξυπηρετεί. Αυτές ακριβώς οι θετικές ποιότητες του μέσα παιδιού συμβάλλουν στην ομαλή μας ψυχική ενηλικίωση. Γινόμαστε εμείς οι γονείς αυτού του μέσα παιδιού και αναπληρώνουμε ό,τι δεν πήραμε από τους γονείς μας. Εντοπίζουμε τα θετικά που πήραμε τα βγάζουμε στην επιφάνεια , τα θυμόμαστε και τα προσαρμόζουμε στη δική μας γονική σχέση με το εσωτερικό μας παιδί. Με την ενδοσκόπηση βρίσκουμε τα θετικά μονοπάτια που περπατήσαμε στο παρελθόν τα αναβιώνουμε και τα περπατάμε ξανά.

           Το πρώτο βήμα είναι να συνειδητοποιήσουμε πόσο φροντισμένο ή πληγωμένο είναι αυτό το παιδί ώστε να δράσουμε αναλόγως. Σε κάθε περίπτωση η επικοινωνία με το μέσα παιδί προλαμβάνει και διορθώνει προβληματικές συμπεριφορές. Η γενική αυτοεικόνα μας βελτιώνεται και ερχόμαστε πιο κοντά στην αυτοβελτίωσή μας και στην ενίσχυση της αυτοαγάπης, που είναι το πλέον ζητούμενο προς την ολοκλήρωση και την ευτυχία μας.  

Ασημίνα Καραμαλέγκου – Σύμβουλος ψυχικής υγείας


mm
About Ασημίνα Καραμαλέγκου 112 Articles
Ασημίνα Καραμαλέγκου, 22 χρόνια μάνα του Αλέξανδρου και 18 χρόνια μάνα της Θεανώς, σπούδασα ψυχολογία με μεταπτυχιακό στις ψυχαναλυτικές μελέτες στο Kent της Αγγλίας και συνέχισα με το ταξίδι στην αυτογνωσία ολοκληρώνοντας τα προγράμματα Life Coaching και Certificate in Coaching στο Καποδιστριακό. Μότο μου «όπου βάζεις ψυχή κι αυθεντικότητα, πετυχαίνεις». Εργάζομαι με την ίδια ψυχή και στο μαγαζί μας και ως σύμβουλος ψυχικής υγείας – life coach.
Contact: Facebook

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*