03/10/2022

Γενικευμένη αγχώδης διαταραχή

Γράφει η Ασημίνα Καραμαλέγκου, Σύμβουλος Ψυχικής Υγείας - Life Coach

διαταραχή

Το στρες είναι η συναισθηματική εκείνη κατάσταση όπου το άτομο έχει την αίσθηση ότι αδυνατεί να ανταπεξέλθει διότι οι απαιτήσεις είναι μεγαλύτερες από τις δυνατότητές του. Το άγχος είναι ένα αίσθημα φόβου που δεν έχει σαφές αντικείμενο, σε αντίθεση με τη φοβία όπου το άτομο φοβάται και αποφεύγει κάτι πολύ συγκεκριμένο. Το άγχος είναι αίσθημα ανασφάλειας που οφείλεται στον γενικό φόβο ότι κάτι μπορεί να συμβεί. Στρες και άγχος είναι διαφορετικές έννοιες που σχετίζονται μεταξύ τους αφού το ένα μπορεί να προκαλέσει το άλλο. Η ειδοποιός διαφορά τους είναι ότι το άγχος είναι ενδογενές συναίσθημα φόβου ενώ το στρες είναι μια κατάσταση που οφείλεται σε εξωγενείς παράγοντες. Η γενικευμένη αγχώδης διαταραχή είναι μια νόσος που συνδέεται με την υπερβολική ανησυχία με αποτέλεσμα το άτομο να μην είναι λειτουργικό στην καθημερινότητά του. Το άτομο που υποφέρει από αγχώδη διαταραχή ανησυχεί υπερβολικά συνήθως για απλά καθημερινά πράγματα. Δεν είναι μια απλή ανησυχία διότι είναι υπερβολική, έχει μεγάλη διάρκεια και συνήθως είναι αναίτια. Ο πάσχων ανησυχεί πολύ έντονα για την εργασία του, την οικογένειά του, τα οικονομικά, την υγεία τη δική του καθώς και  των οικείων του, χωρίς να υπάρχουν δεδομένα που να αιτιολογούν αυτή την υπερβολική ανησυχία, η οποία του προκαλεί δυσλειτουργία στην καθημερινότητά του αλλά και αδυναμία να διαχειριστεί τα συναισθήματά του. Συνήθως το άτομο με γενικευμένη αγχώδη διαταραχή έχει διάσπαση προσοχής, αδυναμία στη συγκέντρωση, ευερεθιστότητα, διαταραχές στον ύπνο, κρίσεις πανικού, κοινωνική φοβία, αεικινησία, κόπωση και εμφανίζει και σωματικά συμπτώματα που σχετίζονται με προβλήματα στη λειτουργία του εντέρου, έντονη εφίδρωση, τρέμουλο, ξηροστομία καθώς και  ταχυκαρδία. Αυτά τα συμπτώματα είναι η άμυνα του οργανισμού ώστε να θέσει το άτομο σε ετοιμότητα σε καταστάσεις υψηλού κινδύνου. Στην περίπτωση της αγχώδους διαταραχής δεν υπάρχει κατάσταση υψηλού κινδύνου, αλλά λανθασμένη εκτίμηση ότι πρόκειται για κατάσταση υψηλού κινδύνου.

Ένας αποτελεσματικός τρόπος ανακούφισης από την αγχώδη διαταραχή είναι ο συνδυασμός φαρμακευτικής αγωγής και ψυχοθεραπείας. Η Γνωσιακή Συμπεριφοριστική Θεραπεία είναι από τις  αποτελεσματικότερες και πιο βραχυπρόθεσμες θεραπείες, η οποία εκπαιδεύει το άτομο να αυτοπαρατηρείται και να αναγνωρίζει τις αρνητικές αυτόματες σκέψεις του  , να  τις τροποποιεί υιοθετώντας νέες ρεαλιστιστικές σκέψεις που τον εξυπηρετούν, να αλλάζει τη δυσπροσαρμοστική συμπεριφορά του ώστε να είναι σε θέση διαχειρίζεται τα αρνητικά του συναισθήματα και να τα αλλάζει με θετικά. Ο θεραπευόμενος μαθαίνει σταδιακά να αυτοαξιολογείται και να βρίσκει διεξόδους να αποφορτίζεται εφαρμόζοντας συγκεκριμένες τεχνικές και εργαλεία.

ΑΓΧΟΣ, ΦΟΒΙΑ, ΓΕΝΙΚΕΥΜΕΝΗ ΑΓΧΩΔΗΣ ΔΙΑΤΑΡΑΧΗ, ΣΤΡΕΣ, ΓΝΩΣΙΑΚΗ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΙΣΤΙΚΗ ΘΕΡΑΠΕΙΑ

Ασημίνα Καραμαλέγκου, Σύμβουλος Ψυχικής Υγείας – Life Coach

FB: ΑΣΗΜΙΝΑ ΚΑΡΑΜΑΛΕΓΚΟΥ

(Συνολικές Επισκέψεις 1,230, 1 επισκέψεις σήμερα)

mm
About Ασημίνα Καραμαλέγκου 79 Articles
Ασημίνα Καραμαλέγκου, 22 χρόνια μάνα του Αλέξανδρου και 18 χρόνια μάνα της Θεανώς, σπούδασα ψυχολογία με μεταπτυχιακό στις ψυχαναλυτικές μελέτες στο Kent της Αγγλίας και συνέχισα με το ταξίδι στην αυτογνωσία ολοκληρώνοντας τα προγράμματα Life Coaching και Certificate in Coaching στο Καποδιστριακό. Μότο μου «όπου βάζεις ψυχή κι αυθεντικότητα, πετυχαίνεις». Εργάζομαι με την ίδια ψυχή και στο μαγαζί μας και ως σύμβουλος ψυχικής υγείας – life coach.
Contact: Facebook

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*