18/05/2022

Κρίση πανικού; Ευχαριστώ, δε θα πάρω…


Αν αναλογιστεί κανείς τη σύγχρονη κοινωνικο-οικονομική κατάσταση, γίνεται ξεκάθαρο γιατί το πιο νευραλγικό κομμάτι του πληθυσμού υποφέρει από διαφόρων τύπων αγχώδεις διαταραχές.

Οι επιπτώσεις της παγκόσμιας κρίσης, με την αύξηση της ανεργίας, η έκπτωση του βιοτικού επιπέδου αλλά και η υποβάθμιση του συστήματος υγείας, καθιστούν τους ανθρώπους ευάλωτους, σωματικά και ψυχικά.

Από την βιβλιογραφία, προκύπτουν υπερδιπλάσια ποσοστά ψυχολογικών δυσλειτουργιών σε ανέργους, οικονομικούς μετανάστες ή άτομα χωρίς συναισθηματική στήριξη από την οικογένεια ή τους συντρόφους.

Μονοδιάσταση απάντηση για την αιτιολογία δεν μπορεί να δοθεί. Οι αγχώδεις διαταραχές, όπως οι κρίσεις πανικού, κάποιες φορές είναι συνδεδεμένες με φοβίες (αγοραφοβία, κοινωνική φοβία), κατάθλιψη, χαμηλή αυτοεικόνα, συναισθήματα μειονεξίας κλπ, καθώς και με ψυχοσωματικές εκδηλώσεις, όπως η διατροφικές διαταραχές ή οι εξαρτήσεις. Και πάλι όμως δεν είναι απόλυτο,καθώς συχνά τα όρια είναι δυσδιάκριτα για το ποιο από τα δύο προκαλεί το άλλο. Ο κοινός παρονομαστής όλων αυτών, είναι ότι η κρίση πανικού έρχεται σε μια περίοδο αυξημένου άγχους, σε μια μεταβατική στιγμή για το άτομο ή από άλλες καταστάσεις υφέρπουσας έντασης. Αν και δεν σημαίνει ότι θα πυροδοτήσει άλλες διαταραχές, δημιουργεί το λεγόμενο «άγχος της προσμονής», το φόβο δηλαδή ότι θα ξανασυμβεί, με αποτέλεσμα να υποδαυλίζεται περαιτέρω.

Σωματικά, εκδηλώνεται συνήθως με δύσπνοια, ταχυκαρδία, εφίδρωση, μούδιασμα, αστάθεια, ζάλη, τάση λιποθυμίας, σκοτοδίνη κλπ, ενώ ψυχολογικά με φόβο για τη ζωή του ατόμου και των γύρω του, έμμονες ιδέες, φόβο ότι το άτομο θα χάσει τον έλεγχο/θα προξενήσει κακό, ότι οδηγείται στην παράνοια, δεν έχει οξυγόνο κ.α., ενώ συχνά συμβαίνουν σε φάσεις ηρεμίας και ανύποπτο χρόνο.

Πώς αντιμετωπίζεται όμως;

Καταρχάς, η ψυχραιμία είναι απαραίτητη.
Φράσεις του τύπου «μια χαρά είσαι/ δεν έχεις τίποτα/ μην κάνεις έτσι» δεν προσφέρουν απολύτως τίποτα, ούτε σε αυτή τη φάση ούτε στο μέλλον.

Η κρίση πανικού είναι ένα απολύτως πραγματικό γεγονός, όπου ο οργανισμός αντιδρά «πρωτόγονα» σχεδόν, διότι νιώθει πως απειλείται.

Προσωρινή απομάκρυνση από το αγχογόνο περιβάλλον και ανάσες μέσα σε χαρτοσακούλα ή με το κεφάλι ανάμεσα στα γόνατα, ώστε να ομαλοποιηθεί η αναπνοή, μπορούν να βοηθήσουν, ενώ αν συνυπάρχει παθολογική κατάσταση, συνίσταται η ιατρική παρακολούθηση.

Ορισμένοι ειδικοί υποστηρίζουν ότι πρέπει να αφήνουμε την κρίση να εκδηλωθεί για να υπάρξει εκτόνωση, έχοντας κατά νου ότι είναι κάτι περαστικό και δεν συντρέχει κίνδυνος.

Η συμβολή της ψυχοθεραπείας, ώστε το άτομο να πάψει να εκδηλώνει άγχος προσμονής ή αποφυγή ανάλογων καταστάσεων, σε συνδυασμό με βραχυπρόθεσμη, ήπια φαρμακευτική αγωγή αν κριθεί απαραίτητο, δρουν ευεργετικά, όπως και η σωματική άσκηση, οι τεχνικές αναπνοής και χαλάρωσης, αλλά και οποιαδήποτε άλλη δραστηριότητα προκαλεί ευχαρίστηση.

Είναι σημαντικό να θυμόμαστε ότι μια κρίση πανικού δεν οδηγεί στην τρέλα, δεν κάνει το άτομο πιο αδύναμο, ούτε μειώνει την αξία του.

Είναι ο τρόπος που χρησιμοποιεί ο εγκέφαλος σε δύσκολες καταστάσεις για να αποσυμπιεστεί και να μας δείξει τα όρια.

Θα πρέπει,λοιπόν, να δίνουμε χώρο στον εαυτό μας να ανασάνει, να τον γνωρίσουμε καλύτερα και να τον αγαπήσουμε όπως είναι, χωρίς τύψεις και περιττές συγκρίσεις, χωρίς παράλογες απαιτήσεις και ασφυκτικούς περιορισμούς.

Βασιλική Πανουργιά

 

Βιβλιογραφία:

-Φατση Αικ., «Οικονομική κρίση και υγεία. Μελέτη επιδράσεων στα παιδιά», Διπλωματική Εργασία για την απόκτηση Μεταπτυχιακού Διπλώματος Ειδίκευσης, Πανεπιστήμιο Πειραιά, ΤΕΙ Πειραιά, Πειραιάς, 2013

-Πολυκανδριώτη Μ., Κουτσοπούλου Β., «Άγχος σε μη ψυχιατρικούς ασθενείς», Τρίμηνη, ηλεκτρονική έκδοση του Τμήματος Νοσηλευτικής Α’, Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα Αθήνας, Rostrum of Asclepius® – “To Vima tou Asklipiou” Journal, Volume 12, Issue 1 (January – March 2014)

Κατανοώντας τις Αγχώδεις Διαταραχές», ΚΛΙΜΑΚΑ (Φορέας Ανάπτυξης Ανθρώπινου και Κοινωνικού Κεφαλαίου για την Αντιμετώπιση του Κοινωνικού Αποκλεισμού) http://www.klimaka.org.gr/js/index.php/homepage-psyxiki-geia/mental-illnesses/agxodeis-diataraxes/katanoontas-tis-agxodeis-diataraxes

 

(Συνολικές Επισκέψεις 637, 1 επισκέψεις σήμερα)

mm
About Βασιλική Πανουργιά 13 Articles
Απόφοιτος του τμήματος Φιλοσοφίας-Παιδαγωγικής-Ψυχολογίας του ΕΚΠΑ και μεταπτυχιακό στο Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο, με κατεύθυνση Παιδαγωγική Ψυχολογία και Εκπαιδευτική Πράξη. Είναι κάτοχος επάρκειας στην Ελληνική Νοηματική Γλώσσα και έχει ασχοληθεί με την εκπαίδευση μειονοτικών ομάδων και μεταναστών. Στον ελεύθερο χρόνο της ασχολείται με τη μουσική και το ραδιόφωνο

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*