19/05/2024

«Μη με αφήσεις ποτέ» Μια ταινία-γροθιά για τη βία κατά των γυναικών

Γράφει η Ασημίνα Καραμαλέγου, Σύμβουλος ψυχικής υγείας - Life Coach

Μη με αφήσεις

Με αφορμή την ταινία μικρού μήκους γνωστής σοκολατοβιομηχανίας, θα ήθελα να γράψω πάλι για το τραγικό φαινόμενο των γυναικοκτονιών. Αντί να διαφωνούμε για τον όρο γυναικοκτονία ή ανθρωποκτονία λες και είναι θέμα γλωσσολογίας ας θορυβηθούμε για το φαινόμενο αυτό καθαυτό.

Πόσα επεισόδια βίας κατά των γυναικών να ανεχτεί και να αντέξει ακόμη η κοινωνία μας; Ήταν και είναι μάστιγα που πρέπει να προβληματίσει και τις οικογένειες αλλά και το εκπαιδευτικό μας σύστημα. Η βία κατά των γυναικών δε σχετίζεται μόνο με την ανατροφή των αγοριών.

Σχετίζεται άμεσα και με την ανατροφή των κοριτσιών. ΟΛΑ ΕΙΝΑΙ ΘΕΜΑ ΠΑΙΔΕΙΑΣ. Αν παρακολουθήσουμε αυτή την ταινία με προσοχή θα δούμε ότι  δεν ευθύνεται αποκλειστικά η πατριαρχία για όλα τα φαινόμενα βίας. Υπάρχει η πεποίθηση της δήθεν ισχύος του αντρικού φύλου σε σχέση με το γυναικείο. Εμείς ως κοινωνία έχουμε χρέος να εκπαιδεύσουμε και τα δύο φύλα αντιστοίχως. Είναι μείζονος σημασίας να μάθουμε στα αγόρια μας το σεβασμό και την εκτίμηση στον άνθρωπο γενικά, ανεξαρτήτως φύλου. Το ίδιο άτομο που θα γίνει κακοποιητικός σύντροφος, το ίδιο θα κάνει και bullying στο σχολείο σε όποιον θεωρεί αδύναμο. Είναι σαφές λοιπόν ότι η παιδεία από την οικογένεια και το σχολείο είναι επιβεβλημένη ανάγκη και υποχρέωση. Με τον όρο παιδεία εννοώ την παιδαγωγική εκπαίδευση του ατόμου, από το δημοτικό ακόμη, όσον αφορά στο σεβασμό και την εκτίμηση του πλησίον του γενικότερα και όχι μόνο σε επίπεδο μόρφωσης. Η διδαχή μαθημάτων από μόνη της είναι μονόπλευρη εκπαίδευση. Μαθαίνω αφενός να αποδίδω και αφετέρου να ΑΠΑΙΤΩ και το σεβασμό αλλά και την εκτίμηση.

            Έτσι ερχόμαστε στο κορίτσι. Ερχόμαστε στη γυναίκα που πρέπει να μάθει να ΜΗ ΣΥΓΧΩΡΕΙ και ΝΑ ΜΗΝ ΠΑΡΑΒΛΕΠΕΙ ούτε το παραμικρό δείγμα ασέβειας, πόσο μάλλον βίας, και θα πρέπει να εκπαιδευτεί να απαιτεί τον απόλυτο σεβασμό. ΔΕ ΔΙΝΩ ΣΥΓΧΩΡΟΧΑΡΤΙ σε καμία συμπεριφορά που με κάνει να αισθάνομαι άβολα ή υπερβαίνει ΤΑ ΔΙΚΑ ΜΟΥ ΟΡΙΑ. Έτσι οι γονείς και οι δάσκαλοι έχουν την υποχρέωση να εκπαιδεύσουν και το αγόρι να σέβεται αλλά και το κορίτσι  να απαιτεί να το σέβονται. Αυτό εμπεριέχει και τη διδαχή του τι ακριβώς σημαίνει ΑΓΑΠΗ. ΚΑΝΕΙΣ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΚΤΗΜΑ ΚΑΝΕΝΟΣ. ΔΙΔΑΣΚΟΥΜΕ ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΑΣ ΝΑ ΑΓΑΠΑΕΙ ΠΡΩΤΙΣΤΩΣ ΤΟΝ ΕΑΥΤΟ ΤΟΥ. Η αυτοαγάπη μας οδηγεί στο να μη γίνουμε ποτέ ούτε θύτης αλλά ούτε θύμα. Στο όνομα μιας λάθος άποψης του τι είναι αγάπη οι άνθρωποι καταπιέζουν, ελέγχουν, χειραγωγούν, κακοποιούν. Όταν εκπαιδεύσω ως κοινωνία το άτομο να μάθει να ΑΓΑΠΑ ΚΑΙ ΝΑ ΑΓΑΠΙΕΤΑΙ ΜΕ ΤΟΝ ΟΡΘΟ ΤΡΟΠΟ, τα φαινόμενα βίας και πατριαρχίας θα εκλείψουν. Στην περίπτωση παρεκλίνουσας συμπεριφοράς θα πρέπει άμεσα να απευθυνόμαστε σε ειδικό. Γνωρίζουμε ότι  η πρόληψη στην Ιατρική σώζει ζωές. Κατά τον ίδιο τρόπο η πρόληψη σε φαινόμενα, που αφορούν στην ψυχική υγεία, σώζει επίσης ζωές: ΔΥΟ ΖΩΕΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΘΥΜΑΤΟΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΤΟΥ ΘΥΤΗ!…

Ασημίνα Καραμαλέγου, Σύμβουλος ψυχικής υγείας – Life Coach

FB: ΑΣΗΜΙΝΑ ΚΑΡΑΜΑΛΕΓΚΟΥ


mm
About Ασημίνα Καραμαλέγκου 113 Articles
Ασημίνα Καραμαλέγκου, 22 χρόνια μάνα του Αλέξανδρου και 18 χρόνια μάνα της Θεανώς, σπούδασα ψυχολογία με μεταπτυχιακό στις ψυχαναλυτικές μελέτες στο Kent της Αγγλίας και συνέχισα με το ταξίδι στην αυτογνωσία ολοκληρώνοντας τα προγράμματα Life Coaching και Certificate in Coaching στο Καποδιστριακό. Μότο μου «όπου βάζεις ψυχή κι αυθεντικότητα, πετυχαίνεις». Εργάζομαι με την ίδια ψυχή και στο μαγαζί μας και ως σύμβουλος ψυχικής υγείας – life coach.
Contact: Facebook

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*