19/03/2024

Η μοίρα του αδύναμου στο σύγχρονο περιβάλλον

Γράφει ο Χάρης Φιλιππάκης

Η μοίρα

Καθένας προχωρά και επιβάλλεται όσο του επιτρέπει η δύναμη του, η αδυναμία του άλλου και οι περιρρέουσες συνθήκες γράφαμε πριν μερικούς μήνες με την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία, που μέχρι στιγμής εξελίσσεται σε ένα τελείως απρόβλεπτο πεδίο για εκτιμήσεις. Ένας πόλεμος είναι πάντα μια εντελώς απρόβλεπτη συνθήκη.

Στις 9/03/22 έγραφα αυτά, σήμερα έχουν ξεπεραστεί από την ιστορία. Δηλαδή την ζωτικής σημασίας στρατιωτική βοήθεια και τις πληροφορίες που δίνουν οι δυτικοί στην Ουκρανία, την υπερεκτίμηση των Ρώσων στις δυνάμεις τους και φυσικά το χαλύβδινο σθένος του Ουκρανικού λαού που είναι αποφασισμένος να υπερασπιστεί την χώρα του μέχρις εσχάτων.

Τα έχουμε ξαναπεί. Ο Πούτιν πίστευε πως στην πρώτη τουφεκιά ο Ζελένσκι θα εγκατέλειπε την χώρα η οποία θα έπεφτε μέσα σε μερικά εικοσιτετράωρα στην αγκαλιά του, μετανιωμένη για τα φλερτ με τη δύση. Ο κωμικός τον διέψευσε.

Παρ’ όλα αυτά είναι τόσο ισχυρά τα ένστικτα επιβίωσης των εθνών πια, που δύσκολα καθυποτάσσονται και αν αυτό συμβεί δεν θα κρατήσει για πολύ. Ειδικά όταν μιλάμε για μεγάλα έθνη όπως το Ουκρανικό και για μεγάλες επικράτειες όπως η Ουκρανία.

Όποιος οραματίζεται αυτοκρατορίες και στέμματα στις μέρες μας, ας έχει εύκαιρο το ελικόπτερο στην πίσω αυλή. Αν συνεχιστεί να εξελίσσεται το μέτωπο στην Ουκρανία όπως εξελίσσεται σήμερα, μπορεί και ο παντοδύναμος Πούτιν να χρειαστεί ένα, αν και φαντάζομαι πως θα πέσει μαχόμενος με τα σκήπτρα σφηνωμένα στα χέρια. Τέτοιοι ηγέτες δεν βγαίνουν στην σύνταξη ήρεμα και απλά.

Αυτά που συμβαίνουν στο «θέατρο» της Αρμενίας επιβεβαιώνουν την πρώτη πρόταση του κειμένου, όπως και την «αφέλεια» των Αρμενίων που πίστεψαν πως η Ρωσία αποτελεί πατροπαράδοτο εγγυητή ασφαλείας. Η Ρωσία έχει «διαλέξει» Αζερμπαϊτζάν ήδη από το 2020 για πολλούς λόγους. Το επιχείρημα ότι η Αρμενία εγκαταλείφθηκε από την Ρωσία αποκλειστικά εξαιτίας του σχετικά φιλοδυτικού ΠΘ της είναι τουλάχιστον αίολο.

Είναι τόσο νευραλγική η θέση της Αρμενίας, που η Ρωσία θα προτιμούσε να την ισοπεδώσει παρά να την «παραχωρήσει» στην δύση. Τι σας θυμίζει; Η Ρωσική ανοχή στις πράξεις του Αζερμπαϊτζάν κάτι πολύ επικίνδυνο για την Αρμενία προμηνύει.    

Το Αζερμπαϊτζάν αντιλαμβάνεται πλέον την μοναδική ευκαιρία να επιβληθεί έτι περισσότερο στον αδύναμο γείτονα, λόγω και της περιρρέουσας ατμόσφαιρας (είναι στραμμένοι όλοι στην Ουκρανία συν το υπερπολύτιμο αέριο του πλέον για την ΕΕ) και δεν θέλει να τη χάσει τώρα που έχει το μομέντουμ.

Αν του δοθεί ευκαιρία να φτάσει μέχρι τις «πύλες» του Γιερεβάν θα σκεφτεί πολύ πριν το απορρίψει σαν ιδέα. Αν βρισκόμασταν στον μεσαίωνα δεν θα υπήρχε καν δίλημμα. Ευτυχώς έχουν μείνει ακόμα κάποια χιλιόμετρα μέχρι εκεί.

Τι επιτρέπει στον δυνάμει εχθρό σου να προχωρήσει και να επιβληθεί αρχικά σε διπλωματικό επίπεδο και εν συνεχεία σε στρατιωτικό;

Η δική σου διπλωματική ολιγωρία, η γενική αδυναμία μακροπρόθεσμου ή έστω μεσοπρόθεσμου σχεδιασμού και η έλλειψη μέσων για την αντιμετώπιση του. Δηλαδή, τα: «δεν συνεργάζομαι με κράτη εγκληματίες» λες και υπάρχουν πολλά που δεν είναι κι αν υπάρχουν τι ρόλο παίζουν στο παγκόσμιο θέατρο, η απαξίωση των επιτελείων και τα: «Πόσες ΜΕΘ θα φτιάχναμε με τα ραφάλ και τις φρεγάτες;».

Το ενδιαφέρον με την περίπτωση της Αρμενίας είναι πως οι Αμερικάνοι έσπευσαν να εκμεταλλευτούν την Ρωσική «εγκατάλειψη» ενός παραδοσιακού τους «φρουρίου». Είναι πλέον κάτι παραπάνω από εμφανές πως η Αμερικανική εξωτερική πολιτική επενδύει πολλά στο δόγμα του «καλού» και του «κακού», του «αξιόπιστου» και του «αναξιόπιστου» συμμάχου. Αυτό το «ξεκαθάρισμα» πιστεύω πως είναι καλό για την πιστή Ελλάδα στην παρούσα φάση.

Αυτή η τεχνική αποδόμησης που ασκεί στους ανταγωνιστές της μέχρι στιγμής φέρνει αποτέλεσμα. Η Ρωσία έχει πέσει σε όλες τις «παγίδες» αν δεχτούμε πως οι ΗΠΑ τις στήνουν φυσικά.

Χάρης Φιλιππάκης


mm
About Χάρης Φιλιππάκης 114 Articles
Ο Χάρης Φιλιππάκης συχνά αυτοαποκαλείται ιστορικός. Έχει αποφοιτήσει από κάποιο τμήμα ιστορίας και αρχαιολογίας. Συνήθως μιλάει για ιστορία και πιο συγκεκριμένα για το Βυζάντιο και την αρχαία Ρώμη. Προσπαθεί βέβαια να μην κάνει διακρίσεις.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*