Ο άλλος αδελφός

«Ο άλλος αδελφός» του Βαγγέλη Γιαννίση – Η συνταρακτική ιστορία μιας οικογένειας που καθηλώνει!

Το βιβλίο του Βαγγέλη Γιαννίση, «Ο άλλος αδελφός» (Εκδόσεις Διόπτρα) διαθέτει όλα τα χαρακτηριστικά ενός true crime μυθιστορήματος σε συνδυασμό με μια ενδελεχή κοινωνική ματιά σε ια κοινωνία του θεάματος, μια κοινωνία που της αρέσει να δικάζει, να καταδικάζει και να μην βλέπει αυτά που την ενοχλούν.

Ένα ανάπηρο παιδί είναι άγος για την οικογένειά του αλλά και –σχεδόν πάντα – μια ενοχλητική ύπαρξη για το περιβάλλον που ζει. Η Ελευσίνα, που ο συγγραφέας επιλέγει για να τοποθετήσει την ιστορία και τους ήρωές του αναδεικνύεται ως μια «ηρωίδα» στο μυθιστόρημα εξίσου σημαντική με τους άλλους πραγματικούς χαρακτήρες του έργου.

Με έναν καταιγιστικό ρυθμό, ο Βαγγέλης Γιαννίσης μας συστήνει τον βασικό ήρωά του, τον αδελφό που επιστρέφει στην πατρίδα για να κλείσει λογαριασμούς. «Σπίτι» όμως τον περιμένουν, για να τον κατασπαράξουν, όλα εκείνα από τα οποία είχε επιμελώς φροντίσει να αφήσει πίσω όταν έφυγε για τις σπουδές και για να ακολουθήσει το επάγγελμα που τον σαγήνευε, την ερευνητική δημοσιογραφία.

Η φράση από την Άννα Καρένινα «κάθε δυστυχισμένη οικογένεια είναι δυστυχισμένη με το δικό της τρόπο» με την οποία ξεκινάει το βιβλίο μας βάζει αμέσως στο μικρόκοσμο της οικογένειας του διαφορετικού, προβληματικού Ηλία, η εξαφάνιση του οποίου από την Ελευσίνα άλλαξε τις ζωές όλων για πάντα. Ή μήπως γέννησή του ήταν αυτή που έκανε διαφορετικούς τους δικούς του ανθρώπους;
Πώς μια εξαφάνιση που συντάραξε μια μικρή κοινωνία μέσω της τηλεόρασης και της κίτρινης δημοσιογραφίας μπορεί να καταστρέψει τη ζωή ενός πατέρα; Και η ενασχόληση του ήρωα-αφηγητή γιου με την ερευνητική δημοσιογραφία πόσο εύστοχα δημιουργεί την τραγική ειρωνεία που έξοχα υφαίνει ο συγγραφέας.

Η ατμόσφαιρα των 80’ς που συνέβη η εξαφάνιση αλλά η μετά-κορωνοϊό Αθήνα/Ελευσίνα που τοποθετείται η δράση έχει αποδοθεί με εξαιρετικό τρόπο από τον συγγραφέα.

Το μυθιστόρημα του Βαγγέλη Γιαννίση , «Ο άλλος αδελφός» ανεβάζει πολύ τα δεδομένα της σύγχρονης αστυνομικής λογοτεχνίας που τα τελευταία χρόνια ανθίζει μέσα από τις πένες νέων συγγραφέων. Οι ανατροπές, οι χαρακτήρες που είναι καλοδουλεμένοι, η προσεγμένη γλώσσα αποτελούν σημαντικές αρετές του μυθιστορήματος. Ο νέος ήρωας, ο συγγραφέας που μπαίνει μέσα στην πλοκή δίνει και αυτός μια διαφορετική τροπή σε μια ιστορία που ως αναγνώστης νόμιζες ότι την είχες κατακτήσει και δημιουργεί έναν ακόμη καμβά για την εξέλιξη της ιστορίας.

Είναι πολύ ενδιαφέρον ο τρόπος που ο Βαγγέλης Γιαννίσης προσεγγίζει θέματα ταμπού για την ελληνική οικογένεια και την τοπική αλλά και την ευρύτερη κοινωνία, χωρίς περιττές πομπώδεις ιδέες και λέξεις, χωρίς διδακτισμούς αλλά με τη ματιά ενός πολύ οξυδερκούς αναλυτή/καταγραφέα της σκληρής πραγματικότητας.

Απολαύστε το βιβλίο και να εύχεστε να το δει κάποιος παραγωγός να το κάνει μίνι σειρά!

Γιάννης Καφάτος

Δείτε το διαφημιστικό τρέιλερ για το βιβλίο

Λίγα λόγια για τον συγγραφέα:


Ο Βαγγέλης Γιαννίσης μπήκε το 2014 στις βιβλιοθήκες των Ελλήνων αναγνωστών με το πρώτο του μυθιστόρημα, Το μίσος, με πρωταγωνιστή τον επιθεωρητή Άντερς Οικονομίδη. Ακολούθησαν άλλα επτά βιβλία (Ο χορός των νεκρών, Το κάστρο, Η σκιά, Η γυναίκα του Ίσνταλ, Αμαρόκ, Λεωφόρος Αλεξάνδρας 173, Ίνκουμπους), τα πέντε με πρωταγωνιστή τον Ελληνοσουηδό επιθεωρητή. Ο Βαγγέλης αρθρογραφεί τακτικά για το true crime στο blog του. Το βιβλίο του Λεωφόρος Αλεξάνδρας 173 έχει μπει πολλές φορές σε λίστες με τα best sellers των βιβλιοπωλείων.

Σχόλια

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Διαβάστε ακόμα

Scroll to Top