02/07/2022

Overthinking – Πόσο με εξυπηρετεί, πόσο με μπλοκάρει;

Γράφει η Ασημίνα Καραμαλέγκου – Σύμβουλος Ψυχικής Υγείας – Life Coach

Overthinking

O Καρτέσιος είπε σκέφτομαι άρα υπάρχω. Αυτή είναι η μόνη σίγουρη αλήθεια. Σκέφτομαι και αναζητώ την αλήθεια: τη δική μου ή των άλλων; Στην περίπτωση που σκέφτομαι τόσο πολύ για να βρω τη δική μου αλήθεια, έχει καλώς. Κάτι θα βρω που θα ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα. Αν όμως καταναλώνω ενέργεια και φαιά ουσία για να ανακαλύψω την αλήθεια των άλλων, μπαίνω σε έναν κυκεώνα υπερσκέψης (αν μου επιτρέπεται η λέξη) αναμφιβόλου αποτελέσματος. Αυτό το overthinking μας στερεί τη χαρά. Δε σκεφτόμαστε τίποτα άλλο από τις ίδιες τις σκέψεις μας και χάνουμε την ψυχική μας ηρεμία.

Αυτό συμβαίνει επειδή όταν ένας άνθρωπος σκέφτεται πολύ μπορεί να υπάρξει σύγχυση ανάμεσα στον πραγματικό και το φανταστικό κόσμο. Υπάρχει η επικινδυνότητα αλλόκοτων αναληθών σεναρίων. Το αντίδοτο του άγχους είναι η χαρά. Με την υπερβολική σκέψη στερούμαστε χαράς και δημιουργούμε πρόσφορο έδαφος για άγχος. Ένα άγχος που μας τρώει, γιατί όπως έχουμε ήδη πει είναι ένα αίσθημα φόβου που δεν έχει σαφές αντικείμενο. Είναι ένα αίσθημα ανασφάλειας ότι κάτι δυσάρεστο μπορεί να συμβεί. Είναι ένα ενδογενές συναίσθημα φόβου που το τροφοδοτούμε με το overthinking. Μόνοι μας βάζουμε τον εαυτό μας στη δυσάρεστη κατάσταση αμφιβολιών, φοβιών και εμμονικών σκέψεων. Μόνοι μας στερούμε από την ψυχή και το μυαλό μας την ηρεμία και τη χαρά. Με μια τέτοια ψυχολογική κατάσταση πώς θα κυνηγήσω το όραμά μου και τα θέλω μου; Μοιραία με μπλοκάρω. Μπλοκάρω τη λειτουργικότητά μου και εξαντλώ την ενέργειά μου σε πράγματα που δεν εξυπηρετούν την προσωπική μου εξέλιξη σε κανέναν τομέα. Πιο συγκεκριμένα,  στον εργασιακό τομέα δεν καταφέρνω να βάλω στόχο το όραμά μου και αν ακόμη το βάλω δεν κάνω τα απαιτούμενα βήματα να τον υλοποιήσω επειδή με μπλοκάρουν οι ίδιες μου οι σκέψεις. Στον εκπαιδευτικό τομέα δεν συγκεντρώνω την παραγωγική μου σκέψη στην ολοκλήρωση των σπουδών μου. Στον προσωπικό τομέα αναλώνομαι σε σενάρια που με αποσυγκεντρώνουν από την ΑΥΤΟΑΓΑΠΗ, και επομένως μη αγαπώντας τον εαυτό μου αδυνατώ να αγαπήσω τον άλλο. Έτσι συνάπτω σχέσεις με καχυποψία. Πώς θα καταφέρω να βρω γαλήνη και ευτυχία; Σκοπός αυτού του άρθρου είναι να μπορέσουμε να κατανοήσουμε τη ζημιά που προκαλούμε με το overthinking. Μια ζημιά που φαίνεται και στην ψυχή μας και στο σώμα μας.

 Η κατάσταση που με υποβάλλω με κάνει να υποφέρω με κίνδυνο να μην  τρώω και να αδυνατίζω υπερβολικά ή να τρώω πολύ για να αποφορτιστώ. Η διατροφή είναι μια εμφανής ανισορροπία. Δυστυχώς υπάρχει ο κίνδυνος να οδηγηθούμε σε διάφορες μορφές ανισορροπίας, τις λεγόμενες διαταραχές. Στο επόμενο άρθρο θα δούμε με ποιο τρόπο μπορούμε να απαλλαγούμε από το overthinking και να λυτρωθούμε από το άγχος που μας προκαλεί με όλες του τις συνέπειες.

Ασημίνα Καραμαλέγκου – Σύμβουλος Ψυχικής Υγείας – Life Coach
e-mail: [email protected]

(Συνολικές Επισκέψεις 125, 1 επισκέψεις σήμερα)

mm
About Ασημίνα Καραμαλέγκου 70 Articles
Ασημίνα Καραμαλέγκου, 22 χρόνια μάνα του Αλέξανδρου και 18 χρόνια μάνα της Θεανώς, σπούδασα ψυχολογία με μεταπτυχιακό στις ψυχαναλυτικές μελέτες στο Kent της Αγγλίας και συνέχισα με το ταξίδι στην αυτογνωσία ολοκληρώνοντας τα προγράμματα Life Coaching και Certificate in Coaching στο Καποδιστριακό. Μότο μου «όπου βάζεις ψυχή κι αυθεντικότητα, πετυχαίνεις». Εργάζομαι με την ίδια ψυχή και στο μαγαζί μας και ως σύμβουλος ψυχικής υγείας – life coach.
Contact: Facebook

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*