Σοφιάς

Η παγίδα της Αγιάς Σοφιάς και το aikido

Η μετατροπή της Αγιάς Σοφιάς σε τζαμί από τον Ερντογάν είναι μια ακόμη προκλητική πράξη από τον μονίμως προκλητικό Τούρκο ηγέτη.

Το θέμα δεν είναι (μόνο) η προκλητικότητα του Ερντογάν. Το θέμα είναι πώς θα «τσιμπήσουμε» εμείς οι υπόλοιποι, οι πολιτισμένοι.

Ο Ερντογάν σε μια πράξη υψηλού (όσο και χαμερπούς) πολιτικού συμβολισμού «χτύπησε» την Ελλάδα, τον Ελληνισμό αλλά και τους υπόλοιπους χριστιανούς του πλανήτη εκεί που πονάει περισσότερο.
Το σύμβολο ενός περασμένου κλέους, ο ναός που «νίκησε» τον Σολομώντα, είναι πλέον πάλι φέουδο και παιχνίδι στην πολιτικάντικη φαρέτρα του νέου «σουλτάνου».

Ο Ερντογάν παίζει ίσως πιο προκλητικά αλλά πάντως «παίζει» τον υπόλοιπο κόσμο όπως ανέκαθεν η τουρκική εξωτερική πολιτική. «Όλα τα μέτωπα ανοιχτά κι όλο κάτι θα μας κάτσει». Το πρόβλημα είναι ότι, συνήθως, τους κάθεται και βραχυπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα βγαίνουν κερδισμένοι.

Η θρησκεία είναι το πιο θανατηφόρο όπλο στην ιστορία του ανθρώπινου πολιτισμού και ως τέτοιο εξακολουθεί να χρησιμοποιείται.

Η Ελλάδα, κι εμείς οι Έλληνες πρέπει για μια ακόμη φορά να δείξουμε αυτό που κάνουμε συνήθως, ίσως όμως τώρα πρέπει να το κάνουμε καλύτερα και με συντονισμένοι ομοθυμία: Αυτοσυγράτηση και μια διεθνή κινητοποίηση για την προστασία του πολιτισμού. Ολες οι πολιτικές δυνάμεις θα πρέπει να συντονιστούν σε δράσεις που θα αναδεικνύουν αυτό ακριβώς: τον κίνδυνο του πολιτισμού από κάποιους φανατικούς.

Αν μπούμε στο συναισθηματικό σπιράλ για την προσβολή της Αγιάς Σοφιάς, ο Ερντογάν θα είναι και πάλι νικητής.
Αν εξαιτίας του Ερντογάν αρχίζουν να την πληρώνουν οι μουσουλμάνοι που ζουν στην Ελλάδα ο Ερντογάν θα έχει νικήσει κατά κράτος και θα του ανοίξουν ορέξεις και για ακόμη μεγαλύτερες προκλήσεις.

Η Αγιά Σοφιά ως πρώην χριστιανικός ναός βρίσκεται «υπόδουλη» σε μια πόλη που λέγεται Ινσταμπούλ και αποτελεί μνημείο πολιτικής κληρονομιάς. Ως τέτοιο μνημείο οφείλουμε να το διαφυλάξουμε, ως τέτοιο μνημείο οφείλουμε να πούμε σε όλον τον κόσμο ότι πρέπει να μείνει έξω από τις νεοθρησκευτικές έριδες.

Η Αγιά Σοφιά που ο καθένας μπορεί να έχει στην ψυχή του ως την εκκλησιά των εκκλησιών δεν υπάρχει από το 1453. Σήμερα αυτό που πρέπει να διασωθεί από τα επικίνδυνα θρησκόληπτα παιχνίδια του Ερντογάν είναι ο πολιτισμός και ο σεβασμός σε κάθε δημιούργημα του πολιτισμού της ανθρωπότητας. Χωρίς αστερίσκους. Όλα τα μνημεία, είτε έχουν σταυρό, είτε ημισέληνο, είτε έναν λωτό, είτε δεν ξέρω ‘γω τι άλλο, πρέπει να γίνονται σεβαστά και να μπορεί ο καθένας προσωπικά να τα αντιμετωπίζει όπως αισθάνεται. Όμως ο πολιτισμένος κόσμος πρέπει να διαφυλάττει ως μνημεία όλης της ανθρωπότητας.

Ο Ερντογάν είναι ακόμη ένας επηρμένος περαστικός που μπορεί όμως να προκαλέσει μεγάλο κακό, αν πέσουμε στην παγίδα του.

Οι εκβιασμοί του δεν θα σταματήσουν στην Αγιά Σοφιά. Ο άνθρωπος που δε διστάζει να πνίγει ανθρώπους στο Αιγαίο δεν φαντάζομαι ότι θα σταματήσει έτσι εύκολα.

Όπως σε όλες τις σχέσεις, σημασία έχει πώς εσύ στέκεσαι απέναντι στον άλλον. Στο aikido ένας μικρόσωμος μπορεί να κερδίσει έναν μεγαλόσωμο, αρκεί να είναι ήρεμος, επικεντρωμένος, και να ξέρει πώς θα γυρίσει την ορμή του επιτιθέμενου εναντίον του.

Γιάννης Καφάτος

Σχόλια

1 thought on “Η παγίδα της Αγιάς Σοφιάς και το aikido”

  1. Ινσταμπουλ πόλη δεν υπάρχει πουθενά στον κόσμο.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Διαβάστε ακόμα

Scroll to Top