διαχείριση

Πανελλήνιες και συμβουλές για τη διαχείριση του άγχους

            Οι Πανελλήνιες εξετάσεις είναι η πρώτη επαφή των παιδιών με ένα τόσο αγχογόνο ζήτημα. Το άγχος μεταβιβάζεται από τα παιδιά στους γονείς και αντιστρόφως. Ας τους το κάνουμε πιο διαχειρίσιμο και λιγότερο επώδυνο. Αν κρίνουμε από τον εαυτό μας, θα δούμε ότι ακριβώς αυτή η φάση στη ζωή μας έχει μείνει βαθιά χαραγμένη στη μνήμη μας.

Ας μη γίνει λοιπόν μια τραυματική ανάμνηση για τα παιδιά μας. Δε χρειάζονται συμβουλές, γιατί υπερτονίζουν  την ήδη φορτισμένη κατάσταση του παιδιού. Η χρονιά τελείωσε. Η προετοιμασία έγινε. Οι νουθεσίες είναι περιττές γιατί θα αφήσουνε στον έφηβο χειρότερη ανάμνηση από τις ίδιες τις εξετάσεις. 

ΤΙ ΝΑ ΚΑΝΩ ΛΟΙΠΟΝ ΩΣ ΓΟΝΙΟΣ; Η απάντηση είναι ΝΑ ΣΥΜΠΑΡΑΣΤΑΘΩ. Να βρω τρόπους ώστε να δώσω στο παιδί μου την εναλλακτική λύση της χαράς. Η ΧΑΡΑ ΑΝΑΚΟΥΦΙΖΕΙ ΤΟ ΑΓΧΟΣ ΩΣ ΑΝΤΙΔΟΤΟ.
Δημιουργώ λοιπόν μια ευχάριστη ατμόσφαιρα στο σπίτι ειδικά αυτόν τον τελευταίο μήνα, αντί να το φορτώσω με κουραστικές οδηγίες και συμβουλές.

Αν ο γονιός δεν μπορεί να υποστηρίξει με ήρεμη συμπεριφορά το παιδί, είναι προτιμότερο να επιλέξει να μη λέει ΤΙΠΟΤΑ. Κι αυτό το ΤΙΠΟΤΑ όταν συνοδεύεται από αγάπη και απόλυτη κατανόηση έχει τη δική του ανεκτίμητη αξία.

Επιστρατεύουμε, λοιπόν, όλη την υπομονή μας και την ψυχική μας δύναμη κι αφουγκραζόμαστε τις ανάγκες και την ιδιαιτερότητα του παιδιού μας.  Δεν πιέζουμε το παιδί, δεν το συγκρίνουμε, έχουμε ρεαλιστικές προσδοκίες, δεν ξεκινάμε προτάσεις με το αρνητικό «μην…».

Τέλος, δε χρησιμοποιούμε προστακτική. Παρακινούμε, ενθαρρύνουμε και συμπαραστεκόμαστε  ΜΕ ΔΙΑΚΡΙΤΙΚΟΤΗΤΑ. Επικροτούμε τη φιλότιμη προσπάθεια και εμπνέουμε το παιδί για κίνητρο. Έχουμε στο μυαλό μας ότι οι Πανελλήνιες είναι εξετάσεις που άλλα παιδιά συμμετέχουν επιτυχώς και άλλα πιο επιτυχώς.

            Ας δούμε τη διαχείριση του άγχους από την πλευρά του εφήβου. Ο υποψήφιος θα πρέπει να ακολουθεί ένα σταθερά δομημένο πρόγραμμα μελέτης, που θα είναι η ρουτίνα του. Καλό θα είναι να ενταχθούν σε αυτό το πρόγραμμα επαναλήψεις και συχνά σταθερά διαλείμματα. Η επαφή με φίλους και ένας χαλαρός περίπατος  είναι ευχάριστες συνήθειες που αποφορτίζουν τα παιδιά.  Σε αυτή την περίπτωση το ήδη υπάρχον άγχος μετατρέπεται σε παραγωγικό άγχος.

 Με την ολοκλήρωση του στόχου των πανελληνίων έρχεται η μετάβαση του εφήβου στην ενήλικη ζωή. Αυτή η μετάβαση ουσιαστικά είναι η μετάβαση του ατόμου σε μια νέα ζωή πιο ελεύθερη και πιο ουσιαστική όσον αφορά στο κυνήγι του οράματός του, ανεξάρτητα από την επίδοσή του στις εξετάσεις. Και μόνο η συμμετοχή του σε αυτές και η ολοκλήρωση της διαδικασίας είναι μια ΝΙΚΗ!

Ασημίνα Καραμαλέγκου  – Σύμβουλος ψυχικής υγείας – Life Coach

FB: ΑΣΗΜΙΝΑ ΚΑΡΑΜΑΛΕΓΚΟΥ

Σχόλια

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Διαβάστε ακόμα

Scroll to Top