28/03/2024

Πώς να απαλλαγώ από το Overthinking;

Γράφει η Ασημίνα Καραμαλέγκου – Σύμβουλος Ψυχικής Υγείας, Life Coach

Πώς να απαλλαγώ

Στο προηγούμενο άρθρο είδαμε τι ακριβώς είναι το overthinking και τι συνέπειες προκαλεί στους διαφόρους τομείς της ζωής μας.

Η πιο ζημιογόνα συνέπεια είναι η στέρηση της χαράς, που είναι το αντίδοτο του άγχους. Με την υπερβολική σκέψη στερούμαστε ηρεμίας και χαράς και δημιουργούμε πρόσφορο έδαφος για το άγχος.

Ας δούμε με ποιο τρόπο μπορούμε να σταματήσουμε αυτό το overthinking ώστε να λυτρωθούμε από το άγχος και όλες του τις συνέπειες.

          Ακόμη και στην περίπτωση που διστάζουμε να επισκεφτούμε έναν ειδικό υπάρχουν κάποια πράγματα που μπορούμε να κάνουμε και μόνοι μας. Ας ακολουθήσουμε τα παρακάτω βήματα.  Με μια προσεκτική ενδοσκόπηση μπορούμε να εντοπίσουμε τομείς της ζωής μας που νιώθουμε ανεπαρκείς ή που δεν παίρνουμε όση ευχαρίστηση θα θέλαμε. Επομένως, θα πρέπει να βρούμε τι πραγματικά αγαπάμε για να επιτρέψουμε στη χαρά να μπει στη ζωή μας. Κατόπιν, εντοπίζουμε τα εμπόδια που βάζουμε οι ίδιοι στον εαυτό μας και μας μπλοκάρουν.

Τα εμπόδια μπορεί να είναι από εξωτερικούς παράγοντες , όπως για παράδειγμα άτομα από το οικογενειακό μας περιβάλλον που μας κρίνουν, ή από ενδογενείς αιτίες όπως οι δικές μας δυσλειτουργικές πεποιθήσεις, τις οποίες είναι καιρός να αποδομήσουμε.
 Ένα βήμα προς την απελευθέρωση από το overthinking είναι να κάνουμε κάτι που το αγαπάμε, μας χαλαρώνει και να «πορωθούμε» με αυτό.
Αυτό θα το βρούμε μέσα μας αφού βάλουμε σε τάξη τις σκέψεις μας και ξεπεράσουμε τα εξωτερικά και τα εσωτερικά εμπόδια που επιτρέπουμε να μας μπλοκάρουν. Τέλος, κάνουμε αποκλειστικά θετικές σκέψεις για τον εαυτό μας, τις οποίες επαναλαμβάνουμε καθημερινά.
Για παράδειγμα μπορεί να αγαπάμε το χορό, το ράψιμο, τη δημιουργική γραφή ή να θέλαμε να σπουδάσουμε κάτι και δεν είχαμε την ευκαιρία, και γενικά να έχουμε μια αγάπη για κάτι και να μην έχουμε επιτρέψει ως τώρα στον εαυτό μας για κοινωνικούς ή προσωπικούς λόγους να ασχοληθούμε με αυτό. Δεν του επιτρέπουμε και μένουμε στάσιμοι. Τι θα γίνει όμως αν του επιτρέψουμε; Θα είναι ένα βήμα προς την ελευθερία μας και σαφώς ένα βήμα προς τη χαρά μας.

Πολλές φορές επιλέγουμε το άγχος υποσυνείδητα ως αμυντικό μηχανισμό για να μην ξεβολευτούμε και να μείνουμε ασφαλείς στη ζώνη βολικότητας που έχουμε συνηθίσει. Έχουμε την ψευδαίσθηση ότι το άγχος μας προστατεύει από κάποιον επικείμενο κίνδυνο. Ήμασταν πάντα έτσι;

Ας θυμηθούμε πετυχημένα μονοπάτια που περπατήσαμε στο παρελθόν και μας πρόσφεραν στιγμές χαράς και ηρεμίας. Αν το κάναμε μία φορά με επιτυχία, μπορούμε σαφώς να το επαναλάβουμε.

Στην περίπτωση, λοιπόν, που ακολουθήσουμε τα παραπάνω βήματα και απαλλαγούμε από το overthinking, τα οφέλη είναι πολλά και σημαντικά:

  • Θα πάψουμε να είμαστε ανυπόμονοι
  • Δεν θα υποφέρουμε από ενδεχόμενες φοβίες
  • Δεν θα είμαστε νευρικοί
  • Θα κοιμόμαστε πιο ήρεμοι
  • Θα συγκεντρωνόμαστε πιο εύκολα σε ότι μας απαιτείται τη δεδομένη στιγμή

Αν κάπου αναγνωρίσαμε τον εαυτό μας είναι καιρός να αναθεωρήσουμε, να ακολουθήσουμε τα βήματα και να ΜΑΣ επιτρέψουμε να ζήσουμε χαρούμενοι, ήρεμοι και ελεύθεροι.

Ασημίνα Καραμαλέγκου – Σύμβουλος Ψυχικής Υγείας, Life Coach

FB: ΑΣΗΜΙΝΑ ΚΑΡΑΜΑΛΕΓΚΟΥ


mm
About Ασημίνα Καραμαλέγκου 110 Articles
Ασημίνα Καραμαλέγκου, 22 χρόνια μάνα του Αλέξανδρου και 18 χρόνια μάνα της Θεανώς, σπούδασα ψυχολογία με μεταπτυχιακό στις ψυχαναλυτικές μελέτες στο Kent της Αγγλίας και συνέχισα με το ταξίδι στην αυτογνωσία ολοκληρώνοντας τα προγράμματα Life Coaching και Certificate in Coaching στο Καποδιστριακό. Μότο μου «όπου βάζεις ψυχή κι αυθεντικότητα, πετυχαίνεις». Εργάζομαι με την ίδια ψυχή και στο μαγαζί μας και ως σύμβουλος ψυχικής υγείας – life coach.
Contact: Facebook

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*