27/05/2022

Πώς δεν θα επιτρέψω στους δικούς μου ανθρώπους να μου ρουφούν ενέργεια

Γράφει η Ασημίνα Καραμαλέγκου, Σύμβουλος Ψυχικής Υγείας – Life Coach

ενέργεια

            Σε συνέχεια του προηγούμενου άρθρου μου με το τι συμβαίνει όταν κάποιος στην οικογένειά μας μάς ρουφάει ενέργεια, θα δούμε σήμερα με ποιο τρόπο μπορούμε να προστατευτούμε από αυτή τη δυσάρεστη κατάσταση. Συχνά νιώθουμε εγκλωβισμένοι και δεσμευμένοι επειδή ακριβώς πρόκειται για το δικό μας άνθρωπο. Όπως έχουμε ήδη πει δεν θα απομακρυνθούμε από το άτομο αλλά από το δυσάρεστο συναίσθημα που μας δημιουργεί ο αρνητισμός τους και η τοξικότητά τους. Όπως προφυλάσσουμε την υγεία μας από τις τοξικές ουσίες έτσι θα πρέπει να προφυλάξουμε την ψυχή μας από τις τοξικές συμπεριφορές.

Ερχόμαστε σε επαφή με το πληγωμένο εσωτερικό μας παιδί και γινόμαστε εμείς οι γονείς του εαυτού μας. Ξεκινάμε τον εσωτερικό διάλογο με αυτό το παιδί και εντοπίζουμε ενδεχόμενα κενά και ελλείψεις. Δουλεύουμε τη συγκέντρωσή μας στις προσωπικές μας επιθυμίες χωρίς φυσικά να είμαστε εγωκεντρικοί. Απομακρυνόμαστε από τον πόνο που μας προκαλείται από τον τοξικό σημαντικό άλλο και όχι από το άτομο. Πώς γίνεται αυτό; Πολλές φορές έχουμε μάθει να ζούμε με άγχος και πόνο μέσα στο οικογενειακό μας περιβάλλον γιατί έτσι νιώθουμε ασφαλείς. Είναι μια ψευδαίσθηση που όταν τη συνειδητοποιήσουμε και αποφασίσουμε να βγούμε από αυτή τη ζώνη βολικότητας θα ανακαλύψουμε ότι η ασφάλεια που νιώθουμε δεν αντισταθμίζει τον πόνο που εισπράττουμε. Το πρώτο βήμα, λοιπόν, είναι να αναλάβουμε εκείνη τη δράση που απαιτείται ώστε να ξεβολευτούμε και να αναλάβουμε την πλήρη ευθύνη του εαυτού μας φροντίζοντας το εσωτερικό μας παιδί ακούγοντας προσεκτικά τι έχει να μας πει. Αυτή η διαδικασία θα μας οδηγήσει στο να καλύψουμε τα ενδεχόμενα κενά που μας έχουν στιγματίσει. Καλύπτοντας αυτά τα συναισθηματικά και στην  αναγνώρισή μας κενά θα νιώσουμε χαρά και ηρεμία. Η χαρά είναι το αντίδοτο στο άγχος.

Μαθαίνοντας λοιπόν να ζούμε με ένα ευχάριστο συναίσθημα – αυτό της χαράς-  ενισχύουμε την αγάπη στον εαυτό μας (αυτοαγάπη) και επομένως και την αυτοπεποίθησή μας. Μόνο περπατώντας αυτά τα βήματα δεν θα επιτρέπουμε πλέον στους δικούς μας ανθρώπους να μας ρουφούν ενέργεια. Συνεχίζουμε να τους αγαπάμε χωρίς να εμπλεκόμαστε με τον αρνητισμό τους. Πλέον έχουμε επιλέξει το δρόμο της χαράς και της αυτό-αγάπης.  

Ασημίνα Καραμαλέγκου, Σύμβουλος Ψυχικής Υγείας – Life Coach

FB: ΑΣΗΜΙΝΑ ΚΑΡΑΜΑΛΕΓΚΟΥ

(Συνολικές Επισκέψεις 218, 1 επισκέψεις σήμερα)

mm
About Ασημίνα Καραμαλέγκου 64 Articles
Ασημίνα Καραμαλέγκου, 22 χρόνια μάνα του Αλέξανδρου και 18 χρόνια μάνα της Θεανώς, σπούδασα ψυχολογία με μεταπτυχιακό στις ψυχαναλυτικές μελέτες στο Kent της Αγγλίας και συνέχισα με το ταξίδι στην αυτογνωσία ολοκληρώνοντας τα προγράμματα Life Coaching και Certificate in Coaching στο Καποδιστριακό. Μότο μου «όπου βάζεις ψυχή κι αυθεντικότητα, πετυχαίνεις». Εργάζομαι με την ίδια ψυχή και στο μαγαζί μας και ως σύμβουλος ψυχικής υγείας – life coach.
Contact: Facebook

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*