Τα δώρα

Τα δώρα της αποτυχίας

Είδαμε στο προηγούμενο άρθρο ότι ο λόγος για τον οποίο συνήθως αναβάλλουμε είναι ο φόβος της αποτυχίας. Αν καταφέρουμε να αναγνωρίσουμε ότι η αποτυχία έχει δώρα να μας δώσει, δεν θα τη φοβόμαστε κι έτσι δεν θα αναβάλλουμε.

Δανείζομαι μια αγαπημένη φράση  που είχε πει ο Τσόρτσιλ: «η επιτυχία έχει πολλούς πατέρες , η αποτυχία όμως είναι ορφανή». Θα πρέπει να αναλάβω την αποτυχία μου και να γίνω ο γονιός της. Να την αναγνωρίσω, να την αποκωδικοποιήσω και να την ερμηνεύσω για να μπορέσω τελικά να τη διαχειριστώ. Να την αναγνωρίσω ως δική μου, χωρίς να αναζητώ τα αίτια στους άλλους, γιατί εγώ είμαι ο μοναδικός γονιός της και μοιραία θα σηκώσω το βάρος που αρμόζει σ αυτή την μονογονεϊκή κατάσταση.
Η αποτυχία προκαλεί έναν κυκεώνα παρορμητικών αντιδράσεων που είναι επιβαρυντικοί για το άτομο. Έχει γκρεμιστεί ο κόσμος του, θέλει να κλάψει, να ουρλιάξει, ν αποδώσει ευθύνες, να αυτοτιμωρηθεί και ενδεχομένως να φύγει από την επώδυνη αυτή κατάσταση. Ας αλλάξω την οπτική μου κι ας μάθω ότι η αποτυχία μου έχει οφέλη. 
Καταρχάς θα πρέπει να την αναγνωρίσω ως απολύτως δική μου αποτυχία έτσι ώστε να καρπωθώ τα δώρα της εξ ολοκλήρου.
Δεν  είναι ορφανή η αποτυχία μου. Είναι καρπός της μη επαρκούς προσπάθειάς μου, είναι αποτέλεσμα ενός οράματος που ίσως να μην ήταν δικό μου. Είναι ο λάθος τρόπος που προσπάθησα να επιτύχω το στόχο μου. Είναι η ευκαιρία να διδαχτώ από αυτό το λάθος τρόπο ώστε να χρησιμοποιήσω τη γνώση μου ως πλεονέκτημα στον επόμενο στόχο και σοφότερος/η να οδηγηθώ στην πολυπόθητη επιτυχία.

         Αν το άτομο αντιληφθεί την ευθύνη του στην  αποτυχία του,  θα μπορέσει πιο εύκολα να μπει στο δρόμο της διαχείρισής της και κατ΄ επέκταση της αυτοπραγμάτωσής του. Η επόμενη μέρα της αποτυχίας είναι η στιγμή της ανασυγκρότησης και η ευκαιρία για επανατοποθέτηση των αξιών του ατόμου. Ευκαιρία να σταθεί και να εξετάσει την παρούσα του κατάσταση και να επαναπροσδιοριστεί. Να εξετάσει τα πραγματικά αίτια αμερόληπτα κι όχι εγωιστικά. Η διαχείριση λοιπόν της αποτυχίας είναι να βρω αυτά ακριβώς τα οφέλη. Στο επόμενο άρθρο θα δούμε πώς γίνεται η διαχείριση της αποτυχίας.

Ασημίνα Καραμαλέγκου, Σύμβουλος Ψυχικής Υγείας – Life Coach

Email: [email protected]

Σχόλια

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Διαβάστε ακόμα

Scroll to Top