19/05/2024

Η πρώτη αποδελτιώση του αποτελέσματος των εκλογών – Γράφει ο Χάρης Φιλιππάκης

Η πρώτη αποδελτιώση

Αν έλεγαν στον Κ. Μητσοτάκη το βράδυ του Σαββάτου, ότι την Δεύτερα το πρωί θα του έλειπαν 5 έδρες για να βγάλει αυτοδυναμία με την απλή αναλογική, ίσως και να θεωρούσε υπέρ του δέοντος κόλακα αυτόν που θα το ξεστόμιζε. Οι ψηφοφόροι είχαν άλλη άποψη όμως κι αυτή η άποψη θεωρώ εδράζεται σε ένα και μόνο γεγονός που καθόρισε και το αποτέλεσμα.

Η πλειονότητα των αχρωμάτιστων ψηφοφόρων είδε πως η ΝΔ του Μητσοτάκη διαθέτει το μόνο «ρεαλιστικό» πλάνο διακυβέρνησης. Το μόνο που στα μάτια του κόσμου μοιάζει κάπως εφαρμόσιμο και «αποτελεσματικό». Το αν είναι και για ποιον είναι, αποτελεί ύλη για άλλης φύσεως άρθρο.

Είναι οδυνηρά εμφανές πως ότι κι αν είχε στο μυαλό του ο ΣΥΡΙΖΑ σαν σχέδιο διακυβέρνησης, δεν μπόρεσε σε καμία των περιπτώσεων να το κάνει κατανοήσιμο και πειστικό προς την κοινωνία. Δεν είμαι της άποψης ότι μία και μόνο δήλωση σαν αυτή του Γ. Κατρούγκαλου θα ήταν ικανή να διώξει 600.000 ψηφοφόρους από τον ΣΥΡΙΖΑ μέσα σε λίγες μέρες. Ούτε θεωρώ πως «ερντογανοποιείται» η χώρα όπως είπε ο Γ. Βαρουφάκης επειδή είδε στο πρόσωπο του Κ. Μητσοτάκη την πιο «αξιόπιστη» λύση από τις υπάρχουσες.

Ο ΣΥΡΙΖΑ επένδυσε πιο πολύ στο: «να διώξουμε τον Μητσοτάκη και την δεξιά» παρά στο πρόγραμμα του, που ήταν βέβαια εξ αρχής δύσκολο να πείσει τον κόσμο που βίωσε την οικονομική πολιτική της διακυβέρνησης του να το «αγκαλιάσει». Ο κόσμος είδε σε αυτό όλες τις «χίμαιρες» του παρελθόντος και τιμώρησε εκ των προτέρων μια νέα πιθανή δημοσιονομική αναδίπλωση.

Η χώρα ούτε «ορμπανοποιείται» ούτε «ερντογανοποιείται». Αυτή είναι μια «εύπεπτη» και βολική εξήγηση για όσους δεν έπεισαν. Απλώς δεν πίστεψε ή δεν επικρότησε «πλειοψηφικά», ούτε την «αλλαγή» που ευαγγελιζόταν ο ΣΥΡΙΖΑ ούτε την ρήξη που το ΜΕΡΑ έλεγε πως θα δρομολογήσει για παράδειγμα. Το ότι το αποτέλεσμα δεν συμφέρει δεν σημαίνει πως η Ελλάδα έγινε από την μία μέρα στην άλλη δεξιό-συντηρητικό φυτώριο, όπως δεν είχε γίνει και αριστερό-προοδευτικό όταν θριαμβευτικά είχε εκλεγεί ο ΣΥΡΙΖΑ τον Γενάρη του 2015.

Το 2015 τον έπεισε το «αντιμνημόνιο» σήμερα τον έπεισε η «σταθερότητα» και η «κανονικότητα» έναντι της οικονομικής ασάφειας και απροσδιοριστίας. Του αχαρτογράφητου και της παλινωδίας σε σημαντικούς τομείς όπως η οικονομία η εξωτερική πολιτική, οι πιθανές μετεκλογικές «στοχεύσεις» και συνεργασίες. Ρόλο ίσως να έπαιξε και η προσπάθεια διεύρυνσης με πρόσωπα αμφιλεγόμενης πολιτικής βαρύτητας που «μπέρδεψαν» ακόμα και τους ίδιους τους ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ.

Μια συνάντηση με τον Σoλτς και τον Στουρνάρα ή μια δήλωση κατακραυγής των οικονομικών προτάσεων του ΜΕΡΑ δεν θα σβήσει ποτέ από την μνήμη του κόσμου την ακραία ανασφάλεια της περιόδου του Φλεβάρη-Σεπτέμβρη του 2015.

Οπότε στο ερώτημα που έθετα προεκλογικά για τον αν υπάρχει ωφέλιμη ήττα για τον ΣΥΡΙΖΑ, η απάντηση είναι ναι, αλλά όχι αυτή που ήρθε. Αυτή που ήρθε σε συνδυασμό με την ικανοποιητική άνοδο του ΠΑΣΟΚ, μόνο περαιτέρω εισροή υδάτων θα φέρει στο «σκάφος». Είναι νωρίς να πούμε ότι για το ΠΑΣΟΚ ανοίγει ο δρόμος για την επανάκτηση των «απολεσθέντων». Αν σε αυτό στοχεύει, πρέπει να βγάλει απ’ την μέση τον ΣΥΡΙΖΑ όπως γράφαμε πριν καιρό. Δεν θα είναι όσο εύκολο φαίνεται σήμερα 22/5/2023.

Όσο για τον Α. Τσίπρα «κατανοώ» ένα και μόνο πράγμα από δω και στο εξής. Με τον ίδιο στο τιμόνι του κόμματος, ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θα κυβερνήσει ξανά ή καλύτερα θα δυσκολευτεί πολύ. Δεν μου αρέσουν τα «ποτέ» και τα «πάντα» όμως γίνεται αντιληπτό ότι αποτελεί πλέον «απομεινάρι» της μέσης μεταπολίτευσης στα μάτια της «κεντρώας» πλειοψηφίας και όχι σύγχρονος πολιτικός.

Δεν συζητάμε τι σημαίνει αυτή η νίκη για την παγίωση της ηγεμονίας Μητσοτάκη μέσα στην ΝΔ. Πρέπει να συμβούν κοσμοϊστορικά γεγονότα για να τολμήσει κάποιος να αμφισβητήσει την ικανότητα του να συσπειρώνει και να φέρνει το «κέντρο» στο κόμμα, όπως και να διατηρεί ικανοποιημένες όλες τις «φυλές» του. Από φιλελεύθερους κεντρώους μέχρι λαϊκούς δεξιούς και ακροδεξιούς καμιά φορά.

Γράφαμε πριν μερικούς μήνες πως η δεξιά πηγαίνει σύμπασα και ισχυρή σαν ρωμαϊκή λεγεώνα στην μάχη. Η χθεσινή νίκη ήταν για την ΝΔ ότι και ο 3ος Καρχηδονιακός πόλεμος για την Ρώμη. Έσβησε τον όποιο ανταγωνισμό. Σαφώς και δεν θα κρατήσει για πάντα. Δεν πρέπει να κρατήσει ούτε μέρα.

Χάρης Φιλιππάκης


mm
About Χάρης Φιλιππάκης 117 Articles
Ο Χάρης Φιλιππάκης συχνά αυτοαποκαλείται ιστορικός. Έχει αποφοιτήσει από κάποιο τμήμα ιστορίας και αρχαιολογίας. Συνήθως μιλάει για ιστορία και πιο συγκεκριμένα για το Βυζάντιο και την αρχαία Ρώμη. Προσπαθεί βέβαια να μην κάνει διακρίσεις.

1 Comment on Η πρώτη αποδελτιώση του αποτελέσματος των εκλογών – Γράφει ο Χάρης Φιλιππάκης

  1. Συγχαρητήρια Χάρη μου, πολύ εύστοχο και εμπεριστατωμένη!!!! Μπράβο παληκάρι μου!!!! Ότι καλύτερο σου εύχομαι!!!

1 Trackbacks & Pingbacks

  1. Εκλογές - Η επόμενη μέρα - viewtag.gr

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*