12/05/2024

Η Μαριαλένα Γαριού και ο Μαρίνος Ορφανός στον σύμπαν της Αλισά

Συνέντευξη με αφορμή το έργο του Γιάννη Κόκα, «Η Παυσίλυπος Χώρα της Αλισά»

Μαριλένα Γαριού και ο Μαρίνος Ορφανός

Μια αντιπολεμική διασκευή του γνωστού παραμυθιού «Η Αλίκη στην Χώρα των Θαυμάτων» του Lewis Carrol που συμβαίνει στις υπόγειες στοές τη Λωρίδας της Γάζας εν μέσω βομβαρδισμών ανεβαίνει στο Θέατρο Φούρνος.
Η νεαρή Αλισά για να σωθεί και να βρει τον μπαμπά της καταλήγει εκεί, όπου ένας μαγικός αλλά και βίαιος κόσμος αποκαλύπτεται, σε «μια χώρα δίχως έδαφος και ουρανό» . . .

Ο λόγος για το νέο έργο του Γιάννη Κόκα, «Η Παυσίλυπος Χώρα της Αλισά» που κάνει πρεμιέρα στις 24 Ιανουαρίου. Μια παράσταση για όλη την οικογένεια που καταπιάνεται μ’ ένα σκληρό θέμα μέσα από ένα ιδιαίτερο πρίσμα, ευαισθησίας.

 Εμείς μιλήσαμε με δύο από τους πρωταγωνιστές της παράστασης την Μαριαλένα Γαριού και τον Μαρίνο Ορφανό.

Πείτε μας λίγα λόγια για το έργο. Τι θα δούμε στη σκηνή του θεάτρου Φούρνος;

Μαρίνος Ορφανός: Το έργο μας είναι η ιστορία ενός κοριτσιού που χάνεται εν μέσω πολέμου  στα υπόγεια τούνελ της Γάζας και ψάχνει να βρει τον μπαμπά της. Εκεί εισέρχεται σε έναν φανταστικό, χιουμοριστικό αλλά και ταυτόχρονα βίαιο κόσμο, όπου θα χρειαστεί να αντιμετωπίσει πολλών διαφορετικών ειδών κοινωνικές  προκλήσεις .

Μαριαλένα Γαριού: «Η Παυσίλυπος Χώρα της Αλισά» είναι ένα αντιπολεμικό έργο, με εμπνευσμένο από το παραμύθι του Lewis Caroll, Η Αλίκη στη χώρα των θαυμάτων. Παρακολουθούμε την περιπλάνηση της παλαιστίνιας έφηβης Αλισά, στις υπόγειες στοές της Λωρίδας της Γάζας, γυρεύοντας να βρει τον μπαμπά της που έχασε εν μέσω βομβαρδισμών. Η νεαρή Αλισά για να τα καταφέρει, έρχεται αντιμέτωπη με έναν σκοτεινό και βίαιο κόσμο, εκεί όπου αλλόκοτα πλάσματα κατοικούν ‘μια χώρα δίχως έδαφος και ουρανό’..

Ποιος είναι ο δικός σας ρόλος για την παράσταση;

Μαρίνος Ορφανός: Στην παράσταση μας υποδύομαι έναν αστυνομικό, έναν παρουσιαστή δελτίου ειδήσεων και έναν Θεό.

Μαριαλένα Γαριού: Όλοι οι ηθοποιοί της παράστασής μας ενσαρκώνουν διάφορους ρόλους , και οι περισσότεροι από αυτούς είναι αρκετά σκοτεινοί και βίαιοι, όπως είναι άλλωστε και ο πολεμος. Οι δικοί μου χαρακτήρες σχετίζονται με τη βία του πολέμου, τον φασισμό και την πτώση του, αλλά ακόμα και με τον ίδιο τον θάνατο.

Πώς ήταν η συνεργασία σας με τον Γιάννη Κόκα;

Μαριαλένα Γαριού: Η αρχή της συνεργασίας μας με τον Γιάννη ξεκίνησε πριν κάποια χρόνια μέσω τον Σεμιναρίων της ομάδας Άλμπατρος όταν πήγα εκεί σαν εκπαιδευόμενη. Επομένως η επιτυχία της συνεργασίας μας και σε επαγγελματικό επίπεδο ήταν κάπως δεδομένη για εμένα ξέροντας τη δουλειά του τόσο ως εκπαιδευτή, όσο και ως σκηνοθέτη – ηθοποιό και δεν διαψεύστηκα. Για εμένα η συνεργασία για την συγκεκριμένη παράσταση είναι ένας δρόμος προς την ελπίδα και το φως.

Μαρίνος Ορφανός: Με τον Γιάννη, παρότι γνωριζόμαστε πολύ λίγο, συνεργαζόμαστε άψογα. Το σημαντικό θέμα της παράστασης,  η συμπεριφορά αλλά και η φιλοσοφία όλης της ομάδας,  μας ένωσε γρήγορα. Τέτοιες συνεργασίες που πραγματοποιούνται με απόλυτο σεβασμό, προσοχή και συναδελφικότητα δυστυχώς δεν είναι ο κανόνας στον κλάδο μας και καλό είναι να αναφέρονται. Είναι σημαντικό στη συγκυρία μας να υπάρχουν αλλά και να στηρίζονται από το κράτος έμπρακτα οι μικρές θεατρικές ομάδες όπως είναι η ομάδα Άλμπατρος.

 Το έργο διαπραγματεύεται ένα σκληρό θέμα, αυτό του πολέμου. Πιστεύετε ότι μπορεί μια παράσταση να ευαισθητοποιήσει την κοινή γνώμη;

Μαριαλένα Γαριού: Όπως λέει και η Αλισά στο έργο “ο πόλεμος είναι το χειρότερο πράγμα που μπορεί να συμβεί στον κόσμο. Το χειρότερο αλήθεια!”. Αυτό που συμβαίνει στην Παλαιστίνη, αλλά και το θέμα του πολέμου ευρύτερα, θεωρώ πως δε μπορεί, δε γίνεται να μην ευαισθητοποιεί τον άνθρωπο, πόσο μάλλον έναν καλλιτέχνη (αυτός ήταν και ο λόγος που η ομάδα μας επέλεξε να ασχοληθεί με αυτό) . Το ίδιο κάνει και το θέατρο, η τέχνη. Επομένως, νομίζω πως ο πόλεμος είναι ένα θέμα που πρέπει να μιλάμε για αυτό, πρέπει να κάνουμε τέχνη για αυτό και  να ελπίζουμε πως ο θεατής θα ευαισθητοποιηθεί ακόμα περισσότερο.

Μαρίνος Ορφανός: Πιστεύω ότι το κοινό θα αναρωτηθεί για την προσωπική του θέση, σε σχέση με τον πόλεμο στην Παλαιστίνη. Για μένα,  μία επιφανειακή ”ευαισθητοποίηση” για μία γενοκτονία (όπως αυτή που συμβαίνει τώρα στη Γάζα) , που εκφράζεται με λύπη, φόβο και τελικά αδράνεια και απραξία, συντηρεί έμμεσα  τον ίδιο τον πόλεμο από το να τον αποτρέπει. Πιστεύω ότι από την παράσταση, η  κοινή γνώμη θα πάρει μία δόση πραγματικής  ευαισθητοποίησης ώστε να αναρωτηθεί, να επαναπροσδιορίσει, να πάρει θέση και γιατί όχι και να πράξει…

 «Η Παυσίλυπος Χώρα της Αλισά» του Γιάννη Κόκα

   Πρεμιέρα 24 Ιανουαρίου

Πληροφορίες:

Η παράσταση είναι κατάλληλη και για παιδιά άνω των 10 ετών.

Παραστάσεις: Τρίτη και Τετάρτη στις 21:00

Τιμές εισιτήριων: 14 γενική είσοδος, 12 μειωμένο

Προπώληση: https://www.more.com/theater/pausilypo-xora-tis-alisa/?fbclid=IwAR1oO5BhmgCCEuHmjEIbiizSQ9T9N5IUloVt6bt7zQqtoKndpPbtHtmMN2o

Διάρκεια: 75 λεπτά

Θέατρο Φούρνος

Μαυρομιχάλη 168, Αθήνα 114 72

Τηλέφωνο: 21 0646 0748


Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*