Άννας Τσαπάρα

«Σημείο φυγής… στο κόκκινο»: Η έκθεση της Άννας Τσαπάρα θα σας ταξιδέψει – Συνέντευξη

Favorite

Προσωπικά βιώματα αλλά και εικόνες που κάτι έχουν να της πουν γίνονται η σπίθα που ανάβει τη φλόγα της έμπνευσης. Τα πινέλα της Άννας Τσαπάρα παίρνουν φωτιά, με το μπλε, το κόκκινο, το κίτρινο και τις ώχρες να πρωταγωνιστούν. Στους καμβάδες της δεύτερης ατομικής της έκθεσης «Σημείο φυγής… στο κόκκινο» εκτυλίσσονται ολόκληρες ιστορίες, με το υγρό στοιχείο να κυριαρχεί. Άλλωστε, ο βυθός και η ζωή που κρύβει μέσα του, τη συναρπάζουν.

H Άννα Τσαπάρα μιλάει για την τέχνη και τις ιστορίες που «αφηγείται» μέσα από τα έργα της, λίγο πριν ανοίξουν οι πόρτες για τη νέα της Έκθεση, στις 18 Απριλίου στις επτά το απόγευμα στην Αίθουσα Τέχνης Art ‘N More (Match Point).

Τι είναι για εσάς τέχνη και τι αισθάνεστε κάθε φορά που δημιουργείτε;

Τέχνη είναι η δημιουργία έκφρασης σκέψεων, συναισθημάτων, ιδεών, ακόμα και διαμαρτυρία που μεταφέρει ο καλλιτέχνης στον αποδέχτη μέσα από τα έργα του.

Για μένα είναι η ένταση που αισθάνομαι όταν την μεταφέρω στον καμβά, εκεί όπου όσο εξελίσσεται το έργο και φτάνει στην ολοκλήρωση, φυλακίζω την στιγμή στην αιωνιότητα.

Είναι μια διαλεκτική σχέση ουσίας που την φανερώνει και την καθορίζει η αποτύπωση της έμπνευσης.

Τι είναι αυτό που σας παρακινεί να πιάσετε το πινέλο;

Αρχικά η έμπνευση. Είναι κάτι ξαφνικό που σου δίνει το ερέθισμα, ένα ποίημα, μια μελωδία ή και μια πραγματική εικόνα της φύσης. Ξεκινά σαν μια σπίθα που φουντώνει μέσα μου.  Παίρνω ένα ερέθισμα που με οδηγεί το ένστικτο στο να δημιουργήσω άλλους κόσμους, άλλοτε ιδανικούς και άλλοτε φανταστικούς.

Αν κάθε έργο είναι μια διήγηση, το σύνολο των πινάκων σας που εντάσσεται στην δεύτερη ατομική σας έκθεση “Σημείο φυγής στο κόκκινο ” τι ιστορία αφηγείται;

Κάθε έργο είναι μια σκηνή και όλα μαζί εντάσσονται σε ένα διήγημα. Βάζω τον θεατή σε έναν όμορφο κόσμο που πρέπει να δει και να συναισθανθεί ότι αξίζει να τον προστατέψει για να του ανταποδώσει τα οφέλη του, είτε αισθητικά, είτε υλικά. Ειδικά αυτήν την εποχή που περισσότερο από ποτέ ο πλανήτης μας βάλλεται από αλλοτρίωση με επώδυνες συνέπειες για τον άνθρωπο.

Ποιο είναι το δικός σας σημείο φυγής; 

Το δικό μου σημείο φυγής είναι η Τέχνη, όπου ταξιδεύει το μυαλό μου σε κόσμους ιδανικούς. Μέσα στους πίνακές μου εναποθέτω τις δικές μου διεξόδους, προσπαθώντας να μεταφέρω θετικά μηνύματα στο θεατή.

Γιατί σας γοητεύει το υγρό στοιχείο;

Όταν βουτάω στον βυθό, με αγκαλιάζει τόσο απαλά που ταυτόχρονα αισθάνομαι ελεύθερη. Ελίσσομαι εκεί και θαυμάζω ό,τι συμβαίνει γύρω μου. Με συναρπάζει η ηχηρή σιωπή, η αρμονική κίνηση των πλασμάτων του και η δυναμική τους όταν διεκδικούν την ύπαρξη τους. Ο τρόπος που εγκλωβίζουν τη λεία τους, είναι ένας ατελείωτος κύκλος ζωής.

Η ανάκλαση του ηλιακού φωτός μού χαρίζει απίστευτες εικόνες χρωματικών διαβαθμίσεων όταν πέφτουν πάνω στις επιφάνειες του βυθού.

Αυτό εξάπτει τη φαντασία μου και αισθάνομαι ολοένα την ανάγκη να βρίσκομαι μέσα σε αυτόν τον χώρο και να δημιουργώ εικόνες από αυτόν τον θαυμαστό κόσμο.

Τι σημαίνουν αυτές οι κόκκινες νότες που “κλείνουν το μάτι” σε πολλούς πίνακες σας; 

Η κόκκινη κορδέλα που εναποθέτω στα έργα μου, άλλοτε κρυμμένη και άλλοτε εμφανέστατη, συμβολίζει την σωματική και ψυχική δύναμη, την αποφασιστικότητα, το πάθος ,την επιθυμία για ζωή. Το κόκκινο είναι συναισθηματικό χρώμα, αναδεικνύει το καινούργιο, την ελευθερία. Γι’ αυτό κι εγώ το χρησιμοποιώ με μια κορδέλα ή ένα κομμάτι ύφασμα που το στέλνω από τους βυθούς σε παραλίες.

Ποιος είναι ο αγαπημένος σας ζωγράφος;

Ο Κλωντ Μονε.  Κύριος εκφραστής του ιμπρεσιονισμού. Στα έργα του χρησιμοποιούσε τα βασικά χρώματα. Οι συνθέσεις του κυρίως σε εξωτερικούς χώρους και συχνά υπό ασυνήθιστες οπτικές γωνίες. Έδινε ιδιαίτερη έμφαση στην αναπαράσταση του φωτός και τα έργα του χαρακτηρίζονται από τη ζωντάνια των χρωμάτων. Αυτό που και μένα με συναρπάζει.

Ποιος είναι ο αγαπημένος πίνακας που έχετε η ίδια ζωγραφίσει.

Ο πίνακας που κοσμεί το εξώφυλλο του καταλόγου της έκθεσης. Ο πρωταγωνιστής του έργου “Αχαλίνωτη φαντασία” ο Ιππόκαμπος. Ένα χαριτωμένο πλάσμα που μας μαθαίνει να είμαστε ικανοποιημένοι με τη θέση μας στον κόσμο. Ο Ιππόκαμπος δεν αναρωτιέται αν κινείται γρήγορα ή αργά, απλώς απολαμβάνει τη βόλτα του.

Γενικά, ο Ιππόκαμπος συμβολίζει την ανιδιοτέλεια, και την γενναιοδωρία. Το μοίρασμα είναι σημαντικό προτέρημα και η ζωή επιβραβεύει αυτούς που έχουν αυτό το χάρισμα.

Πληροφορίες για την Έκθεση και τη ζωγράφο Άννα Τσαπάρα

«Σημείο φυγής… στο κόκκινο»

Της  Άννας Τσαπάρα


Εγκαίνια: Πέμπτη 18 Απριλίου, στις 19:00

Πού: Αίθουσα Τέχνης Art ‘N More (Match Point), Ιουλιανού & Πατησίων, τηλ: 210 8250898

Διάρκεια έκθεσης: Από 18 έως και 22 Απριλίου

Ωράριο λειτουργίας: 18:00-22:00 (καθημερινές) και 12:00-17:00 (Σαββατοκύριακα)

Απόσπασμα από τον κατάλογο της έκθεσης

Η ζωγράφος δουλεύει με τα χρώματα όπως ο ποιητής με τις λέξεις, όταν εναποθέτει στον καμβά νέες χρωματικές πινελιές τις οποίες συνενώνει με τις προηγούμενες προσδίδοντας στο έργο φως! Ένα φως που προκύπτει αβίαστα από τις πολλές χρωματικές νότες και το οποίο διαχέεται σε όλο το έργο δίνοντας κίνηση στο βάρος των μορφών της. Στα έργα της το φως μεταβάλλει τις σκιές σε χρωματικές αντιθέσεις και την αντικειμενική

πραγματικότητα σε στιγμιαία εντύπωση ακολουθώντας το ρεύμα του Ιμπρεσιονισμού.

                                                                               Κωνσταντίνα Φαρμάκη

                                                                         Ιστορικός – Τέχνης / Εικαστικός

                                                   Πολιτιστική Ακόλουθος Αυστρίας Ομίλου UNESCO Τ.Λ.Ε.Ε

Σημείωμα Άννας Τσαπάρα

Η Τέχνη είναι απόδραση, φυγή από την πραγματικότητα και τα στερεότυπα που επιβάλλει η κοινωνία, στα στενά όρια του «πρέπει».  Είναι τρόπος έκφρασης των συναισθημάτων μου. Μέσο απελευθέρωσης της ψυχής και της φαντασίας μου.


Η μαγεία των χρωμάτων με συναρπάζει. Περιδιαβαίνω με τα πινέλα μου ανάμεσα στο φως και τις σκιές, χαράζοντας τα δικά μου μονοπάτια.

Στο κάθε έργο της έκθεσης διαδραματίζεται και μια μικρή ιστορία, άλλοτε εμφανής και άλλοτε αφήνοντας τη φαντασία του κοινού να ταξιδέψει. Η κόκκινη κορδέλα συμβολίζει τη σωματική και ψυχική δύναμη καθώς και την αποφασιστικότατα, πότε παλεύοντας με τα κύματα και άλλες φορές απλωμένη και ήρεμη στο βυθό και την ακτή.

Η ζωγραφική για μένα αποτελεί έναν τρόπο διαφυγής από τη φθοροποιό πραγματικότητα. Το σημείο φυγής…

Βιογραφικό

Η Άννα Τσαπάρα γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη, αλλά ζει και εργάζεται στην Αθήνα.

Σπούδασε διακόσμηση εσωτερικών χώρων. Η αγάπη της για τη ζωγραφική, την οδήγησε στην αναζήτηση ενός καταξιωμένου δασκάλου, του Ανδρέα Δεβετζή, ο οποίος αναγνώρισε και ξεδίπλωσε το ταλέντο της.

Το 2022 παρουσίασε την πρώτη ατομική της έκθεση: «Ταξίδι στο βυθό και τη θάλασσα», στην γκαλερί Λέφα στο Ψυχικό. Έχει συμμετάσχει σε επιλεγμένες ομαδικές εκθέσεις στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

Μεταξύ αυτών και στις: «Χρώματα του Αιγαίου» (Πινακοθήκη Κυκλάδων στην Ερμούπολη της Σύρου το 2019), «Παγκόσμια συνείδηση» (διεθνές φιλοσοφικό φόρουμ, στην αίθουσα Εταιρίας Ελλήνων Λογοτεχνών το 2022), “Nomanin in Art” (Μπάρι της Ιταλίας το 2022), «Σύνοδος ουρανού και θάλασσας» (Πολεμικό Μουσείο, Ιταλία-Ελλάδα, υπό την αιγίδα του Βατικανό, το 2023), “Magna Grecia nel tempo”(στη Σικελία το 2023, όπου κρατήθηκε το έργο της ως δημόσια κληρονομιά), «Φίλων εμπνεύσεις» (στην Αυστρία στα Ατελιέ του Δούναβη το 2023).

Έργα της βρίσκονται σε ιδιωτικές και δημόσιες συλλογές.

Σχόλια

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Διαβάστε ακόμα

Scroll to Top