«Το Αρχείο του Φεστιβάλ Αθηνών & Επιδαύρου: Μια ανεκτίμητη ψηφιακή συλλογή 65 χρόνων – Ανάπτυξη, οργάνωση, τεκμηρίωση, διαχείριση και προβολή ψηφιακού περιεχομένου του Φεστιβάλ Αθηνών & Επιδαύρου (1955-2020)»
Το Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου ανακοινώνει το έργο «Το Αρχείο του Φεστιβάλ Αθηνών & Επιδαύρου: Μια ανεκτίμητη ψηφιακή συλλογή 65 χρόνων – Ανάπτυξη, οργάνωση, τεκμηρίωση, διαχείριση και προβολή ψηφιακού περιεχομένου του Φεστιβάλ Αθηνών & Επιδαύρου (1955-2020)». Αυτή η πρωτοβουλία φιλοδοξεί να προσφέρει μια ολοκληρωμένη εικόνα της ιστορικής διαδρομής, των παραγωγών και του συνολικού αποτυπώματος του Φεστιβάλ στις παραστατικές τέχνες και τον πολιτισμό.
Βασικό σημείο εστίασης του έργου αποτελεί η ενδελεχής επιστημονική τεκμηρίωση και ψηφιοποίηση του πλούσιου έντυπου και οπτικοακουστικού αρχείου του Φεστιβάλ σύμφωνα με τα διεθνή, συμβατά με τους θησαυρούς του Εθνικού Κέντρου Τεκμηρίωσης και της Europeana, πρότυπα τεκμηρίωσης. Την ευθύνη της επιστημονικής τεκμηρίωσης έχει αναλάβει δεκαπενταμελής ερευνητική ομάδα θεατρολόγων του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου υπό την επιστημονική ευθύνη της αναπληρώτριας καθηγήτριας Θεατρολογίας Έλενας Παπαλεξίου. Το ψηφιακό αρχείο θα είναι διαθέσιμο στο κοινό υπό τη μορφή «εικονικού μουσείου» μέσω της διεθνώς αναγνωρισμένης πλατφόρμας MuseumPlus, δίνοντας τη δυνατότητα στους επισκέπτες να εξερευνούν σε πραγματικό χρόνο την ταυτότητα κάθε διοργάνωσης και πληροφορίες σχετικά με τις καλλιτεχνικές παραγωγές, τις εκδόσεις και τις συνεργασίες που έλαβαν χώρα στο πλαίσιό τους.
Παράλληλα, αξιοποιώντας τις δυνατότητες των νέων τεχνολογιών, αναπτύσσονται μία σειρά από ψηφιακές εφαρμογές εμπνευσμένες από το αρχείο του Φεστιβάλ. Εικονικές περιηγήσεις στους χώρους του, διαδραστικά χρονολόγια, εικονικές εκθέσεις και εκπαιδευτικά παιχνίδια προσφέρουν πολλαπλές ευκαιρίες διάδρασης με το κοινό, σε συνέπεια με την εξωστρεφή κατεύθυνση του Φεστιβάλ.
Καλλιτέχνες, παραγωγοί, επιμελητές, πολιτιστικοί διαχειριστές και μελετητές θα έχουν την δυνατότητα να χρησιμοποιούν το αρχείο του Φεστιβάλ ως πηγή αναφοράς για τις ανάγκες της καλλιτεχνικής ή επιστημονικής τους έρευνας. Συγχρόνως, οι θεατές και οι φίλοι του των παραστατικών τεχνών και του πολιτισμού θα μπορούν να έρθουν σε επαφή με το Φεστιβάλ και τη σύγχρονη καλλιτεχνική παραγωγή με ποικίλους τρόπους.
Το Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου φιλοδοξεί ότι αυτή η πρωτοβουλία θα συμβάλλει στη διασύνδεση του καλλιτεχνικού του έργου με ένα ευρύτερο κοινό, γνωρίζοντας τις ρίζες του, αλλά συγχρόνως συνομιλώντας με το παρόν και το μέλλον των παραστατικών τεχνών.
Το έργο «Το Αρχείο του Φεστιβάλ Αθηνών & Επιδαύρου: Μια ανεκτίμητη ψηφιακή συλλογή 65 χρόνων – Ανάπτυξη, οργάνωση, τεκμηρίωση, διαχείριση και προβολή ψηφιακού περιεχομένου του Φεστιβάλ Αθηνών & Επιδαύρου (1955-2020)» υλοποιήθηκε μέσω του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Ανταγωνιστικότητα, Επιχειρηματικότητα & Καινοτομία» (ΕΠΑνΕΚ) 2014-2020, με τη συγχρηματοδότηση της Ελλάδας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης– ΕΤΠΑ).
H φωτογραφία του άρθρου είναι του Μιχάλη Κλουκίνα